Blikseminslag op 36 kilovoltlijn in Koekelare: tot 8.000 bewoners even zonder stroom

Het onweer dat maandagavond over West-Vlaanderen trok, was bijzonder hevig. © JH
Redactie KW

Tijdens het hevige onweer dat maandagavond over West-Vlaanderen trok is de bliksem ingeslagen op een 36 kilovolt middenspanningslijn in Koekelare. Tot 8.000 bewoners zaten daardoor even zonder stroom. Zowat heel Koekelare en een deel van Ichtegem was in de duisternis gehuld, op de talrijke bliksemflitsen na dan.

Het hevige onweer trok maandagavond eerst over de Westhoek, maar zette ook snel koers naar het midden van West-Vlaanderen. Voor 22 uur kwam onder meer Koekelare aan de beurt. Een blikseminslag zorgde ervoor dat zowat de hele gemeente in de duisternis kwam te zitten, enkel deelgemeente Bovekerke met een duizendtal inwoners werd gespaard, omdat zij op het elektriciteitsnetwerk van Diksmuide zijn aangesloten. In Koekelare zelf en De Mokker viel de elektriciteit uit, net als in enkele grote straten van aanpalende gemeente Ichtegem. Daar zaten onder meer de Diksmuidebaan, Koekelarestraat en Leugenboomstraat zonder stroom.

Van korte duur

“In totaal waren ongeveer 8.000 bewoners even zonder stroom”, zegt Bart Wouters van Fluvius. “Dat kwam nadat tijdens het onweer de bliksem is ingeslagen op een 36 kilovoltlijn, een middenspanningslijn die deel uitmaakt van het hoogspanningsnetwerk. Overal sloeg de elektriciteit uit. Gelukkig kon er snel ingegrepen worden door te herschakelen en duurde de grootste stroomstoring maar een zevental minuten.”

Verschillende bewoners maakten melding dat ze uiteindelijk maximaal twintig minuten zonder elektriciteit of netwerk zaten. Zowat gans Koekelare zat in het donker, al zorgden de talrijke bliksemflitsen voor heel wat lichtspektakel. Fluvius bekijkt nu of er herstellingen nodig zijn aan het net. (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier