Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Ingelmunster

Op maandag 25 mei overleed Gerard Vandenabeele aan Covid-19 in de Sint-Jozefskliniek in Izegem. Hij werd acht weken beademd. Gerard was een heel actieve dorpsgenoot, die 50 jaar de échte Sinterklaas was. Op 1 november is zijn kleindochter Florien jarig. Voor de familie blijft Allerheiligen voor altijd een feestdag, geen rouwdag.

Chakra's, aardstralen en energielijnen. Het zijn dingen waarbij men meteen gaat denken aan new age, hippies en heksen die naakt over een kampvuur springen. Toch hebben ze in onze moderne maatschappij meer betekenis dan je zou denken. Meer nog, je kan je tegen de negatieve invloeden ervan laten behandelen en zelfs genezen. Ingelmunster huisvest een rasecht healingcenter waar we aan de slag gaan met de kracht van Nepalese klankschalen. De blokkades in mijn lichaam maken geen schijn van kans meer.

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

De horeca is door de vele horecaperikelen weer noodgedwongen dicht, maar heel wat restaurants, frituren, broodjeszaken, pizzeria's en traiteurs gaan er creatief mee om in Ingelmunster en doen volop aan takeaway. Wij zorgen voor een overzicht.

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. "De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden."

Tom Vandenkendelaere (36), nu schepen, zou eind dit jaar de lokale Roeselaarse politiek vaarwel zeggen om ceo van Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking, te worden. Die functie neemt hij echter niet op want Tom zal Europarlementslid Kris Peeters opvolgen. Peeters ruilt straks het Europees Parlement voor de Europese Investeringsbank.

Yves Lampaert (29) zette woensdag met Brugge-De Panne voor het vierde seizoen op rij een WorldTour-wedstrijd op zijn palmares. Maar het nieuws van de dag was de sterkte van zijn trainingsgroepje De Melkerie, dat ook Tim Declercq (tweede), Bert Van Lerberghe (zevende) en Jonas Rickaert (tiende) mee in de kopgroep had.

Het is een belangrijk seizoen voor Nicolas Cleppe, want het contract van de 24-jarige Ingelmunsternaar loopt eind dit jaar af bij Telenet Baloise Lions, dat vanaf januari Baloise Trek Lions heet. "Mijn doel is om zoveel mogelijk top tien te halen", aldus Cleppe, die zaterdag start in de Superprestige in Ruddervoorde.

Sinds dinsdag 29 september is de firma van David Galle failliet. Twee dagen later ging zaal Middenstand in de Gravinnestraat niet meer open. In de voorbije weken gonsde het van de geruchten en ook op sociale media kreeg de zaakvoerder heel wat kritiek te verwerken. "Ze mogen mij veel verwijten, maar niet dat ik een oplichter ben", zucht David Galle.

Burgemeester Kurt Windels informeert via zijn sociale mediakanalen de burgers over onder andere de coronabesmettingen in Ingelmunster. De voorbije maanden werden er heel wat coronaveilige activiteiten georganiseerd, zodat de burgers toch 'uit hun kot' konden komen. "Gelukkig tellen we hier nog geen broeihaard. Maar toen er coronabesmettingen opdoken in wzc Maria Rustoord, kwam het plots wel heel dichtbij."