Meulebeekse Faye Lammertijn (OHL Women) speelt bekerfinale tegen Club YLA: “Graag die eerste trofee pakken”

Faye Lammertijn beschikt als doelvrouw ook over een goede traptechniek. © GF
Wouter Vander Stricht

Faye Lammertijn is de nummer 1 onder de lat bij OH Leuven Women en betwist met haar ploeg op woensdag 1 mei de bekerfinale tegen Club YLA. “We willen maar al te graag die eerste trofee in de clubgeschiedenis in Leuven houden.”

De bekerfinale bij de dames wordt gespeeld aan Den Dreef in Leuven. “Dat is niet de plaats waar wij normaal onze wedstrijden afwerken”, geeft Faye Lammertijn meteen mee.

Tegenstander in de bekerfinale is Club YLA en dat was zaterdag ook al de opponent in de super spannende play-offs bij de dames waar OHL ook nog aanspraak maakt op de titel. Het werd daar 3-3. “De wedstrijden volgen elkaar inderdaad snel op”, bevestigt Faye.

“Favoriet? De bekerfinale gaat over één wedstrijd, dan hangt het af van details”

Maar dat heeft ze graag, haar jonge carrière werd al wat afgeremd door blessures. De enige dochter van Siska Talloen en Davy Lammertijn kreeg het keeperstalent allicht mee van haar papa. Davy stond ook jarenlang in doel, is nu nog keepertrainer bij Mandel United en heeft een eigen keeperschool waar hij op zondagmorgen jonge doelmannen onder handen neemt. “Zelf ben ik begonnen als veldspeler, daarna kwam ik in doel te staan en dat bleef zo tot bij de U15-jongens van KFC Meulebeke.”

Contractverlenging

Er volgde nog een overstap naar OMS Ingelmunster en daarna naar AA Gent Ladies. En ondertussen verdedigt ze al vier jaar de kleuren van OH Leuven. “En ik heb mijn contract zopas ook verlengd tot 2026, ik doe er dus nog twee jaar bij.” De stap naar Leuven was niet onlogisch, omdat Faye aan de topsportschool in Leuven les ging volgen. Nu nog moet ze dagelijks op en af. “Het hangt wat af van dag tot dag, maar meestal worden we vroeg op de club verwacht. Meestal sta ik dan om 5 uur op, om vanuit Tielt om 5.41 uur de trein richting Leuven te nemen. We ontbijten samen op de club, dan volgen trainingen of video-sessies, we werken ook krachttrainingen af…”

Heel wat van haar ploeggenotes studeren nog, en er zijn ook de buitenlandse speelsters die dit seizoen goed geïntegreerd raakten. Dat verklaart ook het succes van het team dat eind dit seizoen hopelijk bekroond wordt met een of twee prijzen. “In de bekerfinale zullen wij misschien als favoriet starten, maar iedere voetballiefhebber weet dat dat van weinig tel is. Het gaat om één wedstrijd, waarin de details vaak de doorslag geven. Maar we zijn ambitieus en willen die beker zeker pakken.”

Pa is fan van… Club

Dat Club Brugge de tegenstander is, maakt het allemaal net wat gevoeliger ten huize Lammertijn in de Nijverheidsstraat. “Papa is een diehard Club Brugge-fan. In de familie en zijn vrienden zijn al wat aan het poken, maar hij zal natuurlijk voor mij supporteren. We hopen ook wat volk op de been te brengen voor die finale.”

Ondanks haar prille leeftijd is ze dus al een certitude bij een topploeg op het hoogste Belgische niveau, maar Faye kreeg ook al af te rekenen met wat tegenslag. Eerst was er de blessure aan de heup die haar een tijdlang uit roulatie hield, daarna scheurde ze de achterste kruisband. “Ik was dit seizoen pas fit na de winterstop, maar ik kon toch vrij snel mijn plaats in doel veroveren. Ik voel veel vertrouwen vanuit de club, van daar ook dat ik bijtekende. Ik ben nog jong, maar ik droom natuurlijk wel eens van een buitenlands avontuur. Welke competitie mijn voorkeur uitdraagt? Misschien wel de Engelse, daar zijn de meeste damesploegen erg aan elkaar gewaagd.”

Maar eerst wil Faye bevestigen. “Ik kan uiteraard nog progressie maken en ervaring opdoen. Mijn sterke punten? Je moet in eerste instantie de ballen pakken natuurlijk, maar ik kan goed overweg met beide voeten ook. En dat is in het moderne voetbal niet onbelangrijk.”

Al van jongs af maakte Faye deel uit van de nationale selecties, maar ook hier gooiden die blessures roet in het eten. Maar ondertussen speelde ze al opnieuw mee met de Belgische U23. “Maar ik weet door hetgeen ik al meemaakte en telkens ook die revalidaties dat het ook rap kan gedaan zijn.”

Bekerfinale OH Leuven Women Club YLA op woensdag 1 mei om 16 uur aan Den Dreef in Leuven. De finale wordt uitgezonden op VRT1 en is te volgen via livestream op Sporza.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier