Meesterkleermaker Lievin Lybeer (88) overleden: “Hij heeft tot zijn laatste adem gevochten als een leeuw”

Lievin Lybeer, gekend als kleermaker en sociaal figuur in Izegem, droeg ook heel zijn leven zijn typerende snor. © gf
Wouter Vander Stricht

Meesterkleermaker Lievin Lybeer is deze morgen overleden. Hij verbleef op de afdeling Ensor in WZC De Plataan in Izegem. De Izegemnaar richtte zijn herenkledijzaak op in 1957, tot eind 2021 werd die door zijn dochter Véronique verder gezet.

Lievin Lybeer werd op 5 augustus 1935 geboren. Zijn ouders moedigden hem aan om kleermaker te worden, een stiel die hij leerde aan de Roeselaarse vakschool. Nadat hij eerst zeven jaar bij een meester-kleermaker had gewerkt, vestigde hij zich in 1957 zelfstandig in de Marktstraat. Herenkledij Lybeer was geboren, het zou een iconische naam worden in Izegem. Aanvankelijk specialiseerde Lievin zich in maatpakken, maar toen de concurrentie van de confectie kwam opzetten, moest hij zich wat heroriënteren. In 1993 kwam dochter Véronique in de zaak. Tot dan had Lievin die met zijn echtgenote Lydia Vanhaecke, die op 1 juli 2021 overleed, de zaak gerund.

Het koppel kreeg twee kinderen. Véronique (Kurt Mahau) stapte later in de voetsporen van haar ouders, zoon Didier had dat meteen gedaan. Hij was ook kleermaker en runde met zijn echtgenote Caroline Verfaillie kledingzaak Gentlemen uit langs de Rijksweg. Didier (52) kwam in 2013 om het leven bij een auto-ongeval, eerder was ook al Véroniques man Yves Dessauvage in 1988 verongelukt met de motor. Didier was de vader van Olivier en Stephanie. Gentlemen sloot eind 2020.

Hij bleef lang retouches doen

Na zijn pensioen hield Lievin er aan om retouches te blijven doen en zo kwam hij ook dagelijks naar de winkel in de Marktstraat 11, waar nu parfumerie Chantly is gevestigd. Als veertiger had hij ook een nieuwe hobby ontdekt. Hij leerde orgel spelen aan dé André Gheysens en raakte verknocht aan het spelen op orgel en keyboard. Hij kweekte ook vogels. Het gezin woonde in de Leenstraat op de Bosmolens, maar de jongste tijd verbleef Lievin in De Plataan.

Daar is hij dinsdagmorgen 30 april om 1.30 uur overleden. “Hij heeft tot zijn laatste adem gevochten als een leeuw, maar heeft de strijd verloren”, zegt zijn dochter Veronique.

De uitvaartdienst vindt plaats op woensdag 8 mei om 10.30 uur in de Sint-Tillokerk.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier