Yoni Hamelin is 15 jaar en nu al wereldkampioen jetskiën bij de profs: “Gefascineerd door het water”

Yoni Hamelin mocht zijn trofeeënkast aanvullen met de trofee van wereldkampioen jetskiën bij de profs. © Kurt De Schuytener
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Yoni Hamelin uit Heule is pas 15 en al wereldkampioen jetskiën. Voor het eerst mocht Yoni zijn kans wagen bij de profs en meteen behaalde hij de hoofdprijs. In Sardinië werd hij wereldkampioen.

Yoni is enig kind van David Hamelin (48) en Tina Degryse (47). Hij studeert STEM-technieken in het PTI Kortrijk. Jetskiën is zijn enige hobby en tevens ook zijn grote passie. Yoni komt uit een sportief gezin. Tina en David namen vroeger jarenlang deel aan triatlons: Tina aan kwarttriatlon, David aan halve.

“Al van kinds af is Yoni gefascineerd door ‘dingen op het water’. Het begon tijdens een vakantie toen hij als vijfjarige even op een jetski mocht zitten. Hij was er direct aan verknocht. Zijn fantasie daarover was groot. Zo zat Yoni eens op een boei in de zee en riep ‘Kijk! Ik zit op een jetski’”, vertelt zijn mama Tina. “Daarna ging Yoni met zijn pa naar wedstrijden kijken. Mijn man kocht een jetski en deed ook mee aan wedstrijden. Alleen in België. Hij was een middenmoter. In 2019 stopte David omdat het niet meer te combineren viel met Yoni zijn wedstrijden.”

© gf

Het jetski-verhaal van Yoni startte op 9-jarige leeftijd. Hij was al volop bezig met het trainen op zijn eigen jetski om het jaar erop te mogen deelnemen aan zijn eerste wedstrijd. “Deze was een ervaring op zich. Ik was amper 10 jaar, de kleinste, de jongste en eindigde als… laatste in de categorie -15 jaar”, zegt Yoni lachend.

Meer successen

Niettegenstaande zijn pechdebuut stond Yoni een paar maanden later met een tweede plaats op het podium. “Mijn bordtrofee was bijna groter dan ikzelf”, vertelt Yoni. Tijdens de coronaperiode was er maar één wedstrijd, het Duits kampioenschap. Yoni werd er tweede. “Gelukkig mochten we nog trainen tijdens deze periode.” Daarna volgden de successen elkaar op: Frans kampioen, Belgisch kampioen en driemaal Europees kampioen bij de junioren. Nu heeft Yoni zijn eerste wereldtitel bij de profs beet.

“Je kan een kampioenschap jetskiën vergelijken met Formule 1 op water. Het lijkt eenvoudig: de snelste wint. Doch hierachter schuilt vaardigheid en kennis. Voor de wedstrijd worden eerst de chrono’s afgenomen voor de startpositie”, legt de kampioen uit. Yoni startte vanop de tweede plaats. Een wedstrijd duurt ongeveer 20 minuten. De snelheden zijn gemiddeld 85 km/uur.

© gf

Het wereldkampioenschap viel voor Yoni pal in de examens. “Gelukkig kon de school een regeling treffen. Ik mocht mijn examens anderhalve week eerder maken en maar drie examens in plaats van zes.”

De Heulse wereldkampioen jetskiën kijkt al uit naar het Europees kampioenschap dat start op 19 juli. Deze bestaat uit drie wedstrijden, verdeeld over Györ in Hongarije, Vichy in Frankrijk en Mira in Portugal. Het gezin trekt met de mobilhome, waarin de twee jetski’s meereizen, van wedstrijd naar wedstrijd.

“Grote geldsommen kan je in deze sport niet winnen”

Yoni traint éénmaal per week op zijn jetski en sport dagelijks. De zondagen zijn steeds bezet. Dan gaat Yoni met een vijftal collega-jetskiërs, waaronder de grote kampioen Quinten Bossche uit Oostende, trainen op het Domein De Kluiten in Roksem. “Quinten is de beste van de wereld. Hij maakt de ski’s voor mij. Quinten is mijn mentor, zowel technisch als op het water. Mijn ultieme droom is Quinten ooit te verslaan, maar dat zal niet voor meteen zijn. Grote geldsommen kan je in deze sport niet winnen. Maar een mooie trofeeënkast oogt spectaculairder”, besluit Yoni Hamelin.