Zondag tweede editie Route des Géants van Saint-Omer naar Ieper voor junioren

De burgemeesters van Ieper en Saint-Omer klinken met een Omer in de hand op het succes. © EF
Redactie KW

In het museumcafé van In Flanders Fields werd dinsdagavond de tweede editie voorgesteld van Route des Géants. De koers symboliseert de band tussen zustersteden Saint-Omer en Ieper. Dit jaar vertrekt de koers in de Noord-Franse stad en is er na 121 kilometer de aankomst over de Grote Markt in Ieper. Vorig jaar ging het in de andere richting en telde de wedstrijd 15 kilometer meer.

In 1970 ondertekenden Saint-Omer en Ieper een formele overeenkomst tot jumelage, waardoor beide steden nauw begonnen samenwerken. Vorig jaar werd die samenwerking bekroond met het organiseren van een koers. “Vorig startten we in Ieper en ging het via de kust naar Noord-Frankrijk“, vertelt Bart Vannieuwenhuyze, voorzitter van de Koninklijke Yperse Wielerclub. “Toen was de Wattenberg de scherprechter. Dit jaar wordt dat de heuvelzone in Heuvelland.”

De jonge renners kunnen proeven van het echte werk

Voor Barts collega Philippe Tacquez van de Vélo Club de Saint-Omer waren het hectische maanden. “Twee maanden geleden organiseerden we nog het Franse kampioenschap op de weg. Maar deze koers vind ik nog mooier. De jonge renners kunnen proeven van het echte werk. Ik denk spontaan aan een klassieker à la Gent-Wevelgem. De echte flandriens, de géants zullen zich hier kunnen bewijzen.”

Opvolger van Verhulst

“Om 13.30 uur gaan de 142 renners van start”, vervolgt Klaas De Gruyter, correspondent van de Koninklijke Yperse Wielerclub. “Het is een UCI-wedstrijd met heel wat mooi volk aan de start. Onder meer onze noorderburen Maikel Zijlaard, winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Menen-Kemmel-Menen, en nationaal kampioen Adne Koster verschijnen aan de start. Bij onze landgenoten is het uitkijken naar Loran Cassaert, die vorig jaar net naast het podium viel, Cériel Desal, kleinzoon van Benoni Beheyt en winnaar van de interclub in Ingelmunster enkele dagen geleden, en Ilan Van Wilder, die straks de Belgische kleuren verdedigt op het WK tijdrijden. In totaal reden er zeventien renners het EK. Ten slotte zijn er nog een aantal nationale kampioenen op de baan en in het tijdrijden. Van de 24 ploegen zijn er acht Belgische, zeven Franse, zes Nederlandse, een Deense, een Japanse en de Litouwse nationale ploeg. Rond 16.15 uur weten we wie in de voetsporen treedt van Lothar Verhulst.”

(AP)