Leontine Farazijn rijdt Gent-Wevelgem voor eigen volk

Redactie KW

Dit weekend is Ieper en omstreken met zeven wielerwedstrijden opnieuw het epicentrum van het wielergebeuren van Gent-Wevelgem. Bij de dames juniores in Boezinge staat Leontine Farazijn aan de start van een thuiswedstrijd.

Leontine Farazijn (16) is de dochter van voormalig wielerprof Peter ‘Fausto’ Farazijn. De wielermicrobe zit duidelijk in de genen van de Farazijns. Broer Maxime was drie jaar prof bij Sport-Vlaanderen Baloise en timmert nu als elite zonder contract aan de weg terug naar het profpeloton. Vorig jaar kwam er met Leontine een tweede Farazijn in het peloton. “Mijn eerste seizoen ging vrij vlot. Ik behaalde enkele ereplaatsen en maakte veel progressie.” In de voorbereiding pakte Leontine het wel anders aan dan vorig seizoen. “Ik deed krachttraining en ging ook lopen. Ik merk nu al het nut ervan. Ik kan altijd terugvallen op de tips van mijn papa, maar hij laat mij vooral mijn ding doen. Plezier primeert.”

Al twee wedstrijden

Als juniore heeft Leontine er al twee wedstrijden opzitten. Ze stond zowel in Dottenijs als in Heule aan de start, maar daar was het gevoel nog niet super. “Ik heb wat wedstrijden nodig om in mijn ritme te komen. Nu voel ik mij conditioneel klaar om dit weekend mijn eerste grote afspraak van het seizoen aan te vatten.” Zondag staat Leontine aan de start van de UCI 1.1-wedstrijd voor dames juniores in Boezinge, een thuiswedstrijd.

Ik weet iedere put en steen op het parcours liggen. Een groot deel van het parcours is in de open velden. Daar wordt het opletten met de wind.

“Ik weet iedere put en steen liggen. Een groot deel van het parcours is in de open velden. Daar wordt het opletten met de wind. De aankomst ligt op de kasseien in de dorpskern. Of ik een tip kan geven? Sprinten in het zadel zodat je de controle over je achterwiel kan houden. Of alleen aankomen natuurlijk”, zegt Leontine met een lach. De wedstrijd is belangrijk voor Leontine, maar toch start ze met beperkte ambities. “Het deelnemersveld is internationaal getint en het niveau zal dus hoog liggen. Toch wil ik mij tonen voor eigen volk en een goede wedstrijd rijden. Een thuiskoers geeft me enorm veel extra motivatie.”

Hobby

Leontine studeert Latijn-moderne talen aan het College van Ieper. “De combinatie met school gaat vlot en is een kwestie van organisatie. Met de fiets kan ik mij ook uitleven na een lange schooldag.” Leontine timmert gestaag aan haar wielercarrière, maar blijft met de voetjes op de grond. Toch wil dat niet zeggen dat ze niet durft te dromen. “Iedereen wil prof worden, ik ook. Toch besef ik dat het moeilijk wordt. Voorlopig blijft het een hobby. We zien wel wat de toekomst brengt.”