Juniore Marith Vanhove haalde dit jaar drie internationale pistemedailles: “Maar WK op de weg in Leuven vergeet ik nooit”

Marith Vanhove koerst vanaf volgend seizoen voor Parkhotel Valkenburg. © Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

In de kermiskoers in Heule nam Marith Vanhove (18) afscheid van haar juniorenperiode. Als tweedejaars scoorde de Izegemse het voorbije jaar enkele keren heel hoog. In eigen land, maar vooral op internationaal vlak.

Een greep uit haar beste resultaten dit seizoen: zevende op het wereldkampioenschap voor meisjes junioren in Leuven, Belgisch kampioene op de weg in Herzele, tweede op het wereldkampioenschap scratch in Caïro, op dezelfde piste vierde op het WK 500 meter, tweede op het Europees kampioenschap scratch in Apeldoorn, op dezelfde baan brons in de individuele achtervolging, tweede op het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Koksijde en nog eens acht zeges in regionale koersen. Niet mis voor een seizoen dat pas op 9 juni van start ging.

“Het is een mooi seizoen geweest”, beaamt Vanhove. “Met heel wat overwinningen en op internationaal vlak enkele mooie tweede plaatsen. Het WK in Leuven was een hele mooie ervaring. Een wedstrijd die ik nooit meer zal vergeten. Ondanks we op zaterdag vroeg in de ochtend van start gingen, had ik de indruk dat er bij ons meer volk was dan de dag voordien bij de jongens. Het was een hectische koers, waarin ik uiteindelijk om brons mocht sprinten. Alleen zat er niet veel jus meer in mijn benen. Zoals bij Jasper Stuyven op zondag toen hij voor een plaats op het podium mocht spurten en er net naast greep.”

Probleemloos switchen

Uiteraard kreeg Marith Vanhove ook eens een teleurstelling te verwerken. “Op het wereldkampioenschap in Caïro vierde worden op de 500 meter op nauwelijks één tiende van een seconde van brons, dat was ontgoochelend”, geeft de meervoudig nationaal kampioene toe. “Nadien heb ik die vierde plaats naar waarde kunnen schatten. De drie meisjes die in dat nummer voor mij eindigden, zijn puur met sprint bezig. Als fondrenster was het mooi zo dicht bij het podium te eindigen.”

“Stap naar WorldTour is te groot, daarom probeer ik bij Parkhotel Valkenburg twee jaar te groeien”

Bovendien zette Vanhove in Caïro twee keer haar Belgisch record over de dubbele baanronde scherper. Blijkbaar kon ze probleemloos switchen van de piste naar de weg en omgekeerd. Een halve week na het WK in Leuven reed ze in het Zwitserse Aigle een pistedriedaagse. “Maar in Heule kreeg ik het gevoel dat het bijna op is, dus laat ik zondag het Vlaams kampioenschap voor meisjes jeugd in Beernem schieten”, gaat Vanhove verder. “Intussen heb ik in Gent studies ergotherapie aangevat. Met een Topsportstatuut wel te verstaan. In mijn eerste academiejaar neem ik 33 van de 60 studiepunten op.”

WorldTour te vroeg

De studente/renster zit op kot aan de Gentse Blaarmeersen, naast het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx. Vanaf 1 januari verdedigt ze de kleuren van de Nederlandse UCI-ploeg Parkhotel Valkenburg. Op aanbiedingen van WorldTourploegen ging ze niet in. “Want te vroeg”, vermoedt Vanhove die tijdens de Gentse zesdaagse het programma voor vrouwen elite zal afwerken. “De stap naar de elite is groot. Ik heb dit jaar mogen proeven van de UCI-koers Dwars door het Hageland. Heel wat anders dan bij de meisjes junioren. Bij Parkhotel probeer ik twee jaar te groeien.” (HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.