EK-zilver voor 17-jarige Marith Vanhove

Tom Vandenbussche

Bondscoach Ludwig Willems had het vooraf in Krant van West-Vlaanderen aangekondigd: als Marith Vanhove op het heuvelachtige parcours in Plouay kan overleven, zou ze heel dicht komen. De ex-knecht van Johan Museeuw kreeg gelijk: de 17-jarige eerstejaarsjuniore uit Izegem spurtte zich in Bretagne naar een zilveren medaille.

“Het is hier inderdaad een beetje chaotisch.” Het EK op de weg voor juniores is nog maar goed een half uur geleden afgelopen als we Nathalie Croubels, mama van Marith Vanhove, aan de lijn krijgen. “Mijn man Nico en ik zijn hier in Plouay aanwezig, net als alle andere ouders van de Belgische meisjes. En daarnaast ook nog enkele supporters en ook de supporters van Lendeledenaar Alec Segaert. (grijnst) Er is hier tijdens de wedstrijd serieus gesupporterd voor de Belgen.”

Het heeft gerendeerd, want in de finale sprint met een groep van 29 rensters behaalde Marith Vanhove een tweede plaats en Katrijn De Clercq een derde plek. Julie De Wilde, vorig seizoen nog goed voor zilver op het WK, was als tiende het derde Belgische meisje in de top tien. Winst was er voor de Italiaanse Eleonora Camilla Gasparrini. Zij treedt als kersvers Europees kampioen op de weg bij de dames juniores in de voetsporen van onder meer Lucy van der Haar (2012), Sofia Bertizzolo (2014), Nadia Quagliotto (2015), Liane Lippert (2016), Lorena Wiebes (2017) en regerend wereldkampioene Aigul Gareeva (2018).

“Het was heel spannend tot en met de laatste ronde”, vertelt Croubels. “Het had de hele nacht geregend, maar gelukkig bleef het tijdens de wedstrijd droog. Al in de eerste ronde werden heel wat meisjes gelost. Dat bleef zo duren, tot ze nog met 29 overbleven. Vooraf was er gezegd: als Marith dit parcours met veel heuvels overleeft, kan ze sprinten voor de zege. Uiteindelijk hebben vier meisjes vooraan overleefd en zijn er twee die een medaille gepakt hebben. Geen gouden, maar met zilver en brons kunnen ze zeker ook leven. Voor Marith is dit als eerstejaars meer dan verhoopt. Ze is natuurlijk enorm tevreden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten