Vankeirsbilck aan prima winter bezig

© Foto Coghe
Redactie KW

Berne Vankeirsbilck (25) is aan een sterk seizoen bezig. De Rollegemnaar kwam al verschillende keren dicht bij een zege en twee weken geleden was het zover in Balegem. Hij vond er een lastig parcours volledig op zijn maat.

“Dit seizoen valt het goed mee, ik kan zeker niet klagen. Het vlot een stuk beter dan vorig jaar en dat is altijd positief. Het gevoel zit goed, maar ik merk wel dat de snelle parcoursen me minder goed liggen. Iedereen heeft nu eenmaal zijn specialiteit, bij mij zijn dat de zware moddercrossen. Ik zeg wel eens: hoe dieper de modder, hoe beter. Vorig jaar reed ik in de zomer een beter wegseizoen, maar ging het in het veldrijden minder. Dit jaar is het juist omgekeerd. Misschien ligt het aan mijn voorbereiding, want ik heb het deze keer anders aangepakt. Anders neem ik na het wegseizoen een tweetal weken rust vooraleer ik begin te crossen, maar dit jaar heb ik het seizoen gewoon doorgetrokken. We hebben een warme zomer achter de rug en aangezien ik totaal niet tegen de hitte kan, heb ik relatief weinig wegwedstrijden gereden. Daarom heb ik beslist om geen pauze te nemen na mijn laatste wegwedstrijd en dat blijkt wel een goede keuze te zijn geweest. De kans is groot dat ik het ook volgend jaar zo ga aanpakken”, aldus de Rollegemnaar.

Vaak tweede

“Mijn mooiste crossen dit jaar waren Balegem, waar ik de sterkste bleek, en Kasterlee, waar ik als tweede finishte. Dat waren crossen in mijn omstandigheden: modder. Dan waren er nog enkele tweede plaatsen, zoals Zingem en Kasterlee, waar ik telkens de duimen moest leggen voor een bijna ongenaakbare Robin Alderweireld.” Berne behaalde trouwens ook zilver op het provinciaal kampioenschap na diezelfde Alderweireld en ze staan momenteel ook in die volgorde in de tussenstand van de Vlaamse Cyclocross Cup. “Ik kan alleszins geen VCC-cross overslaan als ik nog de eindoverwinning wil behalen. Daarom sla ik bijvoorbeeld ook de profcross in Gullegem over om diezelfde dag in Zelzate te gaan crossen voor de VCC.”

Iedereen heeft zijn specialiteit. Bij mij zijn dat de zware moddercrossen

De Rollegemse elite zonder contract is nog altijd ambitieus. Hij dit seizoen zou graag nog eens winnen. Hij hoopt ook een podiumplaats in de wacht te kunnen slepen op het Belgisch kampioenschap in Antwerpen, al wordt dat volgens hem niet gemakkelijk. “Het is niet echt mijn parcours, dus zal ik wat geluk moeten hebben. Ik hoop voor de rest van het seizoen op veel regen, zodat er nog veel moddercrossen volgen. In de A-crossen wil ik me gewoon amuseren, in de eerste plaats op het BK, maar er zijn er nog enkele andere. Middelkerke is een omloop die me ook wel nu en dan eens ligt en Zonnebeke is er ook een die ik graag rijd. Merksplas rijd ik waarschijnlijk ook, maar die cross is volledig nieuw. Ik weet dus niet wat me daar te wachten staat.” Dit alles combineert Berne overigens met zijn werk bij Bouwonderneming Hein Vanhoutte uit Moen.

17 zeges in een seizoen

De renner die sinds 1 januari in de kleuren van DL Chemicals-Ruwomat-Hikoki rijdt, crost al een hele tijd. Hij begon als eerstejaarsjunior, na enige tijd maakte hij een pauze van twee jaar, maar sinds vorig seizoen staat hij opnieuw (bijna) elke week aan de start. “Mijn seizoen van bij de tweedejaarsjuniores is zowat onevenaarbaar, toen boekte ik 17 overwinningen. Ook bij de juniores werd ik eens derde in de Koppenbergcross. Voor een cross met zo’n naam en faam kan dat ook wel tellen.” (RRK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.