2021 wordt meer dan ooit een jaar op twee of zelfs drie snelheden

© VDB
© VDB
Tom Vandenbussche

Ken je Stefano Museeuw? Zijn naam doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. Stefano trad in de voetsporen van zijn vader, ex-wielerkampioen Johan, en komt uit voor Beat Cycling, een continentale ploeg uit Nederland die vooral wereldtoppers uit het baanwielrennen in de rangen heeft. Dat Stefano, die in 2019 stopte als crosser en meteen een koers in Vlamertinge won, de capaciteiten heeft om een profcarrière uit te bouwen, zal je ons niet horen beweren, maar het was en is wel de bedoeling om bij Beat zijn fysieke grenzen op te zoeken.

Vele anderen proberen het met hem: van 23-jarige, talentvolle eliterenners zonder contract die net vijf jaar aan de universiteit hebben gestudeerd en pas nu alles op de koers zetten tot middelbare scholieren die bij de aspiranten, nieuwelingen en junioren alle facetten van de wielersport onder de knie willen krijgen om later heel misschien te kunnen doorgroeien tot de wereldtopper die ze ooit hopen te worden.

Die kansen krijgen Museeuw en co niet. Corona stak een stokje voor 2020 en dat lijkt het ook deels met 2021 te doen. Le Samyn, GP Monseré en Bredene-Koksijde Classic zijn de enige koersen waarin Beat in maart aan de start staat. Tarteletto-Isorex, de ploeg van Gianni Marchand en net als Beat een ‘derdeklasser’, kan tussen vandaag en 25 april zelfs geen enkele wedstrijd rijden. Dat is een probleem. Johan Museeuw bekijkt het echter nuchter. “Continentale ploegen hebben sowieso een achterstand en die zal dit jaar nog groter zijn.”

Ook het procontinentale Sport Vlaanderen-Baloise – lees: tweede klasse – moet het uitzweten. Geen Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico wegens geen WorldTourploeg (eerste klasse). Geen andere koersen wegens bijna allemaal afgelast. De troepen van Christophe Sercu zullen in februari en maart hoop en al tien koersen gereden hebben. Neem het dan maar eens op tegen de Alaphilippes, Van Aerts en Van der Poels van deze wereld. Een beloftevolle renner als Jordi Warlop, die op zijn 24ste stilaan voor het jaar van de waarheid staat, zal zo de klassiekers aansnijden met niet meer dan een handvol voorbereidingswedstrijden in de benen. De klassiekers waarin hij het moet waarmaken om zich in de kijker van de WorldTour te rijden.

Kortom, het wieler(voor)jaar 2021 wordt vermoedelijk meer dan ooit een koers op twee en misschien zelfs drie snelheden.

Reageer? tom.vandenbussche@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.