Serge Pauwels met gele Greg naar top 5 in eerste Alpenrit

Redactie KW

De Fransman Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) heeft dinsdag de eerste bergetappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Serge Pauwels beleefde een mooie dag. Hij kon z’n echtgenote en kindjes langs het parcours begroeten én reed samen met Greg Van Avermaet naar een knappe top 5-plaats.

Met aankomst na een afdaling leek de eerste bergrit van deze Tour, tussen Annecy en Le Grand-Bornand, eerder voorbestemd voor de vluchters dan voor de klassementsrenners. De goede ontsnapping ontstond al voor de eerste Alpenreus. Daarbij onder meer de groene Peter Sagan die verder uitliep voor het puntenklassement, Alaphilippe, de Belgen Philippe Gilbert, Serge Pauwels en Thomas Degand, en vooral gele trui Van Avermaet, die diep moest tasten om de kloof te dichten.

Onderweg lagen er drie beklimmingen van eerste categorie en één buiten categorie: de Montée du plateau des Glières, waar Alaphilippe al nadrukkelijk ging sprokkelen voor het bergklassement. Op de gravelstrook die volgde, reed Chris Froome lek. Het enige moment van onrust voor de titelverdediger, want de rest van de etappe kon hij zich beperken tot het volgen van zijn ploegmakkers van Team Sky. Die reden een hele dag aan de leiding in het steeds kleiner wordende peloton, waar geen noemenswaardige aanvallen kwamen, maar Rigoberto Uran en Bob Jungels toch moesten lossen.

Serge Pauwels met gele Greg naar top 5 in eerste Alpenrit
© BELGA

Serge Pauwels en zijn echtgenote Ine Beyen
Serge Pauwels en zijn echtgenote Ine Beyen© BELGA

Voorin viel de beslissing voor de ritzege op de voorlaatste klim, de Col de Romme. Alaphilippe reed er naar de ontsnapte Rein Taaramäe, liet de Est in de afdaling ter plaatse, en liep op de afsluitende Col de la Colombière alleen maar verder uit. Aan de streep had hij ruim anderhalve minuut voorsprong op de nummers 2 en 3: de Spanjaard Ion Izagirre en Taaramäe. Daarmee boekt de Fransman zijn zesde zege van het seizoen en vooral de eerste Tourritzege uit zijn carrière. Alaphilippe komt ook autoritair aan de leiding in het bergklassement.

Van Avermaet finishte net voor Pauwels op de vierde plek, met 1:44 achterstand op Alaphilippe en ruim anderhalve minuut voorsprong op de groep-Froome. De olympische kampioen werd voor zijn inspanningen beloond met een achtste gele trui én de Prijs van de Strijdlust. In het klassement is de Brit Geraint Thomas nu tweede op 2:22 en Alejandro Valverde derde op 3:10. Uran, vorig jaar nog tweede in de Tour, kwam met een achterstand van 2,5 minuut op Froome en co over de streep.

Woensdag staat een korte spektakelrit op het programma voor het Tourpeloton: het tweede Alpenluik tussen Albertville en La Rosière is amper 108 kilometer lang, maar onderweg wachten twee beklimmingen buiten categorie, één van tweede, en een aankomst bergop op een klim van eerste categorie.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.