Henri Vandenabeele wil kopman Evenepoel aan dubbelslag helpen

Henri Vandenabeele is één van de vijf junioren die Remco Evenepoel donderdag aan zijn tweede regenboogtrui moet helpen. “Met Remco in de ploeg zijn de dingen heel duidelijk”, aldus de junior uit Dentergem. “Hij is dé kopman die we aan de regenboogtrui willen helpen.”

© (Foto Belga)

De sfeer en vooral het vertrouwen zat goed op een persmoment van de Belgische juniorenploeg in Oostenrijk. Evenepoel had zich enkele uren voordien tot wereldkampioen gekroond in de tijdrit, mét overmacht. Logisch dus dat iedereen er vanuit gaat dat hij ook donderdag in zijn missie slaagt in de wegrit. Een van de jongens die hem daar in moet bijstaan is Henri Vandenabeele waar kopman Evenepoel lovend over was.

“Henri was vorig jaar al een goed renner en hij presteert nu nog beter dan in 2017, een meer dan verdiende selectie“, aldus de wereldkampioen tijdrijden. “Vooral in de klimkoersen kan Henri goed uit de voeten, dat zie je ook aan zijn figuur (lacht) en hij kan hier op dit WK een grote rol van betekenis spelen omdat er veel klimwerk bij te pas komt.”

Eigenlijk heeft Remco niet echt veel hulp nodig tijdens een koers, maar dit is wel een WK en om uit de gevarenzone te blijven en op zeker te spelen, kan hij ons wel gebruiken, zeker in het eerste deel van de koers

Voor Vandenabeele is het zijn eerste WK-selectie. “Uiteraard ben ik daar heel trots op”, zegt hij, “als je je land mag vertegenwoordigen, als één van de zes junioren, dan heeft dat toch een grote betekenis.”

Zijn opdracht is duidelijk, net zoals die van de vier andere junioren in de ploeg. Evenepoel helpen aan zijn tweede regenboogtrui. “Eigenlijk heeft Remco niet echt veel hulp nodig tijdens een koers, maar dit is wel een WK en om uit de gevarenzone te blijven en op zeker te spelen, kan hij ons wel gebruiken, zeker in het eerste deel van de koers.”

Het parcours telt 1916 hoogtemeters over 132,4 km: een aanloop van 90 km en twee lokale rondes van 23,8 km. In die aanloop zit na zo’n 65 km de Gnadenwald, een korte steile klim van 2,6 km, maximaal 14 procent. In het lokale circuit moet twee keer een klim van 7,9 km bedwongen worden. “”Als Remco tot die eerste klim(de Gnadenwald, red) uit die problemen blijft, dan geef ik hem, zeker na wat ik gezien heb in de tijdrit, 99 procent kans op de wereldtitel”, maakt Vandenabeele zich sterk, “op die steile klim kan hij het verschil maken. Hij is gewoon ontzettend sterk. Enkel de Tsjech Karel Vacek acht ik in staat om hem te volgen, maar hem verslaan zal hij wellicht niet lukken.”

Collectief sterk blok

De Belgische junioren zijn een sterk collectief, staan als één blok achter hun kopman en het vertrouwen is groot. Allen beseften ze voorbije maanden maar al te goed dat Evenepoel er bovenuit steekt. “Aan de ene kant is het speciaal om met zo’n iemand te koersen, aan de andere kant is het ook jammer dat hij net in onze categorie koerst (lacht) en wij niet veel kans maken op de zege. Anderzijds: als ik ouder ben, zal het wel fijn zijn om te vertellen dat ik deel uitmaakte van de nationale ploeg met Remco op het WK. Door hem worden wij ook wel sterker en vanaf volgend jaar begint iedereen bij de beloften opnieuw vanaf nul en zijn we nog altijd geen prof. Een carrière telt pas als je prof bent.”

Veel persoonlijke ambitie kan ik niet hebben op dit WK“, eindigt hij, “Als Remco wereldkampioen wordt, is dit een geslaagd WK voor iedereen van de ploeg. Mijn seizoen zal er niet beter of slechter door worden. Ik heb al een goed seizoen achter de rug, een regenboogtrui zou gewoon de kers op de taart zijn en daar wil ik mijn steentje toe bijdragen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.