Julie Van De Velde en Valerie Demey rijden zaterdag hun WK

Julie Van De Velde en Valerie Demey verdedigen zaterdag de West-Vlaamse eer op het WK in Innsbruck bij de dames. De dames van Lotto-Soudal Ladies krijgen een wedstrijd van 150 km voor de wielen geschoven en willen met de Belgische ploeg vooral een mooi resultaat neerzetten.

Julie Van De Velde krijgt een vrije rol op het WK. © (Foto VDB)

België is geen topfavoriet, laat staan favoriet of zelfs geen underdog op dit WK waar klimmers aan zet zijn. Het is vooral uitkijken naar het Nederlandse blok met titelverdediger Chantal Blaak, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen. Ook de Australische Amanda Spratt zou wel eens kunnen verrassen, net zoals de Italiaanse Elisa Longo Borghini of de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman.

Bondscoach Ludwig Willems reisde met zes dames af naar het WK. Kopvrouw is Sofie De Vuyst en een resultaat in de top 15 zou al schitterend zijn. Demey is toe aan haar tweede WK, na Qatar in 2016. “Deze selectie is voor mij de bekroning van een goed seizoen”, vertelt ze. “Op het EK kwam ik zwaar ten val, maar nu kan ik het seizoen toch mooi afsluiten met deze WK-selectie. Het is geen parcours op mijn maat, maar mijn taak bestaat er in om te werken in de lange vlakkere aanloopfase richting de lokale rondes. Ik kan me heel goed positioneren in een peloton en moet onze onze klimsters voorin houden.”

Van De Velde krijgt vrije rol

De 25-jarige Van De Velde maakt haar debuut op een WK en kan goed uit de voeten bergop. Waar Demey een dienende rol krijgt in het team, krijgt Van De Velde een vrije rol toegewezen. “Ik vind het een hele eer om voor mijn land te mogen rijden op een WK en deze selectie is een droom die uitkomt. Ik maakte nog maar twee jaar geleden de overstap van de atletiek naar het wielrennen en dat ik nu al van de partij ben op een WK betekent heel veel voor mij. Ik mis nog wat ervaring om te koersen in een peloton. Bergop ben ik vaak mee, in een afdaling verlies ik dan weer mijn voorsprong en dat is wel jammer, maar ik hoop hier echt om mijn steentje te kunnen bijdragen.”

Een persoonlijk resultaat is van minder belang, een goed resultaat met de ploeg is de ambitie

Demey is werkpaard van dienst dus in de nationale ploeg. “Inderdaad, al hoop ik dat ik iets langer kan overleven dan in de lange aanloop naar het lokale circuit. Het is een zwaar parcours en het wordt ongetwijfeld een afvallingswedstrijd. Wellicht zullen de favorieten wachten tot de laatste passage over de klim en hopelijk halen wij met de Belgen een mooi resultaat. Mijn pronostiek? Amanda Spratt, voor Van der Breggen.”

“Sofie De Vuyst is onze kopman. Ze is goed in vorm en wij staan als één team achter haar. Zelf zou ik de wedstrijd heel graag beëindigen met een goed gevoel, wetende dat ik er het maximum heb uitgehaald en de ploeg heb kunnen helpen. Een persoonlijk resultaat is van minder belang, een goed resultaat met de ploeg is de ambitie. Mijn pronostiek? Je kan toch echt niet om de Nederlandse dames, dus ik zet Annemiek van Vleuten op één, Anna van der Breggen als tweede en Ashleigh Moolman voor het brons.”

(Foto VDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.