Eerste Franse ritzege in deze Tour

Redactie KW

Door de regen lagen de wegen er spekglad bij in de Alpen. Met de Brit Chris Froome en de Nederlander Bauke Mollema kwamen onder andere de eerste twee van het klassement ten val. Geletruidrager Froome kon met de hulp van zijn ploeggenoten vrij snel weer aansluiten. Mollema verloor de tweede plaats: hij verloor meer dan vierenhalve minuut en tuimelde in de stand naar nummer tien. Bardet is de nieuwe nummer twee, op 4:11 van Froome. De Colombiaan Nairo Quintana is op 4:27 derde. Rafal Majka (Tinkoff) sprokkelde voldoende punten om zeker te zijn van de eindzege in het bergklassement. Ook in 2014 kroonde de 27-jarige Pool zich al eens tot bergkoning.

Bardet zorgde voor de eerste Franse overwinning in deze Tour en de eerste van zijn seizoen. Ook vorig jaar won Bardet al een tit in de Tour, toen de voorlaatste etape, naar Alpe d’Huez.

West-Vlamingen op een rijtje

1. Romain Bardet (Fra/ALM) de 146 km in 4u14:08

2. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) op 0:23

3. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:23

80. Julien Vermote (Bel/EQS) 23:03

109. Sep Vanmarcke (Bel/TLJ) 31:28

136. Serge Pauwels (Bel/DDD) 31:28

De 19e rit van km tot km

0 km: 177 renners starten aan de negentiende rit. Chris Froome (geel), Peter Sagan (groen), Rafal Majka (bollen) en Adam Yates (wit) dragen de leiderstruien.

1 km: Thomas De Gendt en Tony Gallopin (Lotto Soudal) zetten een aanval op. De eerste vlucht is meteen de goede: de twee krijgen het gezelschap van bolletjestrui Rafal Majka (Tinkoff) en zeventien anderen, achterin doet het peloton de deur op slot.

11 km: In het peloton gaat Astana naar de leiding. Even rijden ze met z’n vijven weg uit de grote groep, maar Froome en co reageren en brengen iedereen terug.

25 km: Michael Matthews (Orica) komt als eerste aan de tussenspurt voorbij, voor Thomas De Gendt. De voorsprong van de vroege vlucht is opgelopen tot vier minuten.

42 km: Thomas De Gendt komt als eerste boven op de Col de la Forclaz de Montmin (1e categorie) en pakt zo tien punten, bolletjestrui Rafal Majka (Tinkoff) is tweede, goed voor acht punten.

73 km: Dezelfde orde bovenop de Col de la Forclaz de Queige (2e categorie). De Gendt pakt vijf punten, Majka drie.

85 km: Valpartij van onder meer Tom Dumoulin (Giant-Alpecin). De Nederlander grijpt naar de pols en geeft enkele minuten later met de tranen in de ogen op. Astana blijft het tempo hoog houden en brengt de voorsprong van de vluchters terug tot 2:20.

96 km: Rafal Majka overschrijdt de top van de Montée de Bisanne (buiten categorie) als eerste en verzekert zich zo mathematisch van de bolletjestrui. Thomas De Gendt is samen met verschillende andere renners gelost uit de kopgroep.

100 km: Het regent in de afdaling van de Bisanne, en daardoor worden de wegen gevaarlijk glad. Pierre Rolland (Cannondale) rijdt weg met Rui Costa (Lampre-Merida) maar komt ten val. Costa zet alleen door.

113 km: Richie Porte (BMC) komt in de problemen in de afdaling. Zijn ploegmaats, onder meer Greg Van Avermaet, moeten hem terugbrengen in het uitgedunde peloton, dat alle vroege vluchters terugneemt behalve Costa.

131 km: De tweede in de stand, Bauke Mollema (Trek-Segafredo) valt in het tweede deel van de afdaling. Hij kan zijn plaats in de groep-Froome niet meer innemen. Daniel Navarro (Cofidis) verdwijnt uit de koers na een andere val. Mikaël Chérel en Romain Bardet (Ag2r) rijden weg uit het peloton.

135 km: Val van geletruidrager Chris Froome (Team Sky) en Vincenzo Nibali (Astana). Froome loopt schaafwonden op aan de rug en moet verder op de fiets van ploegmaat Geraint Thomas. Zijn ploegmaats brengen hem nadien terug bij zijn rivalen.

137 km: Bardet schudt ploegmaat Chérel af en sluit op de slotklim naar Saint-Gervais Mont Blanc (eerste categorie) aan bij Costa. De Portugees krijgt de prijs van de strijdlust. De groep met de klassementsrenners volgt op 45 seconden van de Fransman.

142 km: Eerst Dan Martin (Etixx – Quick-Step), later Fabio Aru (Astana) en Richie Porte (BMC) vallen aan in de groep-Froome, maar zonder succes. Voorin kan Costa Bardet niet meer volgen. Witte trui Adam Yates (Orica) heeft het moeilijk in de achtervolgende groep, waar ook Froome geen goede indruk laat.

146 km: Bardet zorgt voor de eerste Franse ritzege van deze Tour. Joaquim Rodriguez (Katusha) sprint 23 seconden later sneller dan Alejandro Valverde (Movistar) richting tweede plaats. Froome wordt negende in de rit en blijft met ruime voorsprong aan de leiding in het klassement, waarin Mollema terugvalt van twee naar tien. Bardet wipt van vijf naar twee in de stand met 4:11 achterstand op Froome. Nairo Quintana is nu derde, Yates vierde, Porte vijfde.

De stand

1. Chris Froome (GBr/SKY) 3265,5 km in 82u10:37

2. Romain Bardet (Fra/ALM) op 04:11

3. Nairo Quintana (Col/MOV) 04:27

37. Serge Pauwels (Bel/DDD) 1u30:48

40. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 1u40:39

45. Thomas De Gendt (Bel/LTS) 1u55:11

53. Jan Bakelants (Bel/ALM) 2u05:14

86. Oliver Naesen (Bel/IAM) 2u54:53

108. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 3u22:32

109. Sep Vanmarcke (Bel/TLJ) 3u24:23

124. Jurgen Roelandts (Bel/LTS) 3u35:54

137. Julien Vermote (Bel/EQS) 3u46:10

139. Maarten Wynants (Bel/TLJ) 3u47:03

141. Iljo Keisse (Bel/EQS) 3u47:07

(Belga – foto’s Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.