Knack moet stunten voor Europese finale

Foto RN
Lode Blomme

Roeselare verloor de thuismatch van de halve finale met 2-3 tegen het sterke Berlijn na een ware thriller (31-29, 23-25, 25-21, 21-25, 10-15) en zal zaterdag in Duitsland een stunt van formaat nodig hebben om zich alsnog te plaatsen voor de finale van de CEV Cup.

Berlin Recycling Volleys kwam naar een niet helemaal volgelopen Schiervelde afgezakt zonder zijn zieke kapitein Robert Kromm. Bij Knack Roeselare ontbrak setter Trinidad met een enkelblessure. Zijn rol werd overgenomen door Stijn D’Hulst en die ontgoochelde niet in de eerste set, net als Van de Velde, die in het midden de voorkeur kreeg op Paulides. Hij lag met drie punten op rij aan de basis van de eerste voorsprong van Knack Roeselare (6-4), maar beide ploegen hielden elkaar in bedwang met een spannend setslot tot gevolg.

Vier Duitse setballen, maar 1-0 voor Knack

De Australische opposite Paul Carroll presteerde met ups en downs die eerste set, terwijl Zhukouski Knack teisterde van op de servicelijn. Op het einde tal van wissels met bij Knack Konings voor D’Hulst (voor het blok) en Claes voor Orczyk (voor de service). Bij Berlijn kwamen met Baroti en Kühner een andere opposite en spelverdeler in de ploeg. De bezoekers konden uiteindelijk vier setballen niet verzilveren, bij Knack was de derde de goede dankzij twee winning serves van Pieter Coolman: 31-29.

Zelfde verhaal in de tweede set met weer twee zeer aan elkaar gewaagde ploegen. Bij Knack kwam Claes er even in voor Orczyk, bij de Duitsers toonde Carroll af en toe staaltjes van zijn klasse, al deed Tuerlinckx zeker niet onder. Het verschil bedroeg nooit meer dan drie punten (16-19) en opnieuw leek het een thriller van een seteinde te worden. Deze keer lieten de Duitsers het niet zover komen en Paul Lotman benutte de eerste Duitse setbal: 23-25.

Coolman weer beslissend

De Amerikaanse receptie-hoek van Berlijn bleek ook in het begin van de derde moeilijk af te stoppen al zorgde Van de Velde met een winning serve en meteen daarna een ace voor de 10-7-voorsprong. Maar ook Zhukouski vond even later weer zijn beste service en Knack op achtervolgen aangewezen (13-16).

Met af en toe hoogstaand volley – heerlijke tweedehandsbal van D’Hulst ! – gingen beide teams opnieuw een spannend setslot in. Paulides was er intussen ingekomen voor Van de Velde, Orczyk mocht weer plaats ruimen voor Claes, die met een ace de 18-18 op het bord zette. Pieter Coolman ontpopte zich weer tot killer van dienst met een blok (21-19) en de twee laatste punten van de set: 25-21, nadat de ingekomen Paul Sanderson met een stevige service op setpunt de basis had gelegd voor Knacks tweede setwinst.

Terugmatch nóg lastiger

De thuisploeg was nog een set verwijderd van de drie punten, die voor een goede uitgangspositie zouden zorgen voor de terugmatch van over enkele dagen. Paulides bleef staan, Orczyk en Claes deden hun intussen bekende wissel. De bezoekers probeerden het nu vooral via opposite Carroll en Zhukouski zorgde met zijn uitstekende opslag mee voor de voorsprong (13-16). Emile Rousseaux wisselde nog Verhanneman voor Sanderson bij 15-17, maar tevergeefs: 21-25 en Berlijn al zeker van een punt.

Een donderslag bij heldere hemel voor Knack Roeselare, want die tweede Duitse setwinst maakt het er de terugmatch uiteraard nog een pak lastiger op. Zeker toen de Duitsers in de tiebreak meteen 0-2 voor kwamen. Maar Sanderson, die mocht blijven staan, bracht Knack met een ace terug: 2-2. De bezoekers bleven de bovenhand houden (2-5, 4-6), maar de voor Claes ingekomen Van Hirtum zorgde met onder meer een blok en een winning serve dat Roeselare met een 8-7-voorsprong kon gaan draaien. Toch nam Berlijn opnieuw over en Fischer sloot in stijl af met een ace: 10-15

Winnen in Duitsland

Nu zaterdag 19 maart om 18.30 uur staat de terugmatch in de Max-Schmeling-Halle in Berlijn op het programma. Knack moet in Berlijn gaan winnen om nog kans te maken op de finale. Bij 0-3 of 1-3-winst is het rechtstreeks geplaatst voor de finale, bij 2-3 volgt er een golden set. In alle andere gevallen gaat Berlijn door.

In de finale neemt Knack Roeselare of Berlijn het op tegen de winnaar van het Russische onderonsje Dinamo Moskou – Surgut. Moskou won alvast dinsdagavond de heenmatch van die halve finale overtuigend met 3-0 (25-23, 25-21, 25-18).

Foto RN
Foto RN

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.