“Top vier lukt niet meer”

Jordi Condom Auli. Foto Belga © Foto Belga
Redactie KW

KSV Roeselare kwam zaterdag in de eerste match onder leiding van trainer Jordi Condom met verrassend voetbal uit de hoek tegen Cercle Brugge. Ondanks het nipte verlies was de hand van de nieuwe trainer al duidelijk zichtbaar. Op Tubize gaat Jordi Condom Auli op zoek naar zijn eerste met KSVR.

Alle meegereisde supporters trokken ondanks het verlies met een positief gevoel naar huis. “Eindelijk hebben we voetbal gezien waaraan we ons kunnen optrekken”, klonk het bij de achterban. Tijd om dus even na te praten met de 48-jarige Jordi Condom Auli, de nieuwe trainer die vorige vrijdag nauwelijks 48 uur na zijn eerste training bijna de leider uit de tweede periode in 1B punten kon afsnoepen.

Wie is Jordi Condom Auli: Spanjaard of Catalaan?

Jordi Condom: “De Spaanse nationaliteit krijg je bij je geboorte mee, maar ik ben een Catalaan in hart en nieren. Die identiteit zal ik nooit of nooit verliezen. Ik ben geboren in Palamos, een stad op 35 km van Girona, waar ik samen met mijn vrouw woon. Ik heb een dochter van 21, die aan de universiteit van Barcelona studeert en er zelfstandig woont, en nog een jongere dochter die in de thuisbasis schoolloopt. Ik was zelf ook een knap student en volgde de voorbereiding op de universiteit, maar doordat ik alles op het voetbal zette, begon ik er uiteindelijk niet aan.”

Hoe zag je loopbaan er uit?

Condom: “Ik was aangesloten bij La Masia, het opleidingscentrum van FC Barcelona. Leeftijdsgenoten daar waren onder meer Guardiola, Titanova, Busquets en Roura. Ik was een goede middenvelder, maar de doorbraak naar de eerste ploeg kwam er niet. Ik vertrok naar Palamos CF waar ik verspreid over twee periodes elf seizoenen speelde en verdedigde ook drie seizoenen de kleuren van UE Figueres in de tweede divisie A en B. In 2003 hing ik dan de voetbalschoenen definitief aan de haak.”

Guardiola, Titanova en Busquets waren leeftijdsgenoten, maar mijn doorbraak naar de eerste ploeg kwam er niet

Daarna volgde de start van je trainerscarrière?

Condom: “Eind 2002 ging ik aan de slag in de jeugdacademie van FC Barcelona, waar ik talent van 10 tot 16 jaar onder mijn hoede had. Ondertussen was ik ook een paar jaar trainer van mijn ex-club Palamos in de tweede divisie. In 2011 werkte ik even in Senegal, Kenia en Qatar om op zoek te gaan naar jonge talenten. In 2012 kwam ik dan naar België, waar ik assistent werd bij KAS Eupen in tweede klasse onder Tintin Marquez. In 2015 volgde ik hem op als hoofdcoach. Mijn eerste wedstrijd was zelfs tegen Roeselare! Het werd 1-1. En mijn meest memorabele match was ook op Schiervelde. We moesten in de laatste minuten een 2-2-gelijkspel toestaan doordat de scheids maar liefst 14 minuten liet doorspelen, omdat we te veel aan spelbederf deden. Ik ben iemand die nooit uit de bol gaat na beslissingen van de ref, maar toen werd het me toch even te veel…”

“In het seizoen 2015-2016 werden we vicekampioen met Eupen en promoveerden we naar eerste klasse. Dit seizoen kwam er uiteindelijk een einde aan mijn verhaal bij de Panda’s. Het is niet evident als je ieder jaar je beste mensen verliest en moet vervangen door nieuwe Afrikaanse talenten. Zij krijgen immers geen echte opleiding en zijn ruwe diamanten in tegenstelling tot Europese jongeren, die al heel vroeg een opleiding krijgen en in competitie spelen. Dat laatste element hebben Afrikanen niet.”

Waarom koos je voor KSVR?

Condom: “Zij stelden mij een duidelijk project voor en dat beviel mij. Anderzijds schetste ik een duidelijk profiel van hoe ik de zaken wou aanpakken en de club volgde mij in die visie.”

Kan je even uitleggen waarvoor je staat? En hoe blik je terug op je eerste wedstrijd en vooruit naar de toekomst?

Condom: “Mijn voetbalfilosofie kan ik heel kort uitleggen. Mijn spelers moeten in alle linies zo hoog mogelijk druk zetten en de ruimtes daartussen klein houden. Ik vraag snelle en goede balwisselingen vanuit de defensie, want ik wil geen linies overslaan en via de flanken gevaar brengen. Dat lukte op Cercle heel aardig, alleen vergaten we te scoren. Wie binnen de eerste helft drie open kansen en een strafschop krijgt, moet zeker tweemaal scoren en de wedstrijd doodmaken…”

Ik vraag snelle en goede balwisselingen vanuit de defensie, want ik wil geen linies overslaan en via de flanken gevaar brengen

“Ik was tevreden over de jongens. Alleen over het gebrek aan efficiëntie moet ik me zorgen maken, maar je kan er niet alles op enkele dagen inslijpen. De ene speler heeft het moeilijker dan de andere om iets te begrijpen. Na ons verlies in Brugge moeten we wel realistisch zijn. De eerste vier halen met nog vier wedstrijden te gaan en acht punten achterstand lukt niet meer.”

“We moeten het nu match per match bekijken en telkens gaan voor de drie punten, te beginnen met zaterdag op Tubize. Maar als we spelen zoals tegen Cercle Brugge moeten we ons geen zorgen maken voor het verdere verloop van de competitie.”

(FBR)

Zaterdag 3 februari om 17 uur: AFC Tubize – KSV Roeselare