Ex-Esseveespeler Gertjan De Mets is tegenwoordig video-analist bij KAA Gent

Gertjan De Mets ging bij KAA Gent aanvankelijk aan de slag als jeugdtrainer bij de U12. © foto Belga
Redactie KW

De Buffalo’s tegen de squadra van Francky Dury: er zijn tijden geweest waarin dat een stevige affiche in play-off 1 was. Tegenwoordig is de realiteit anders. De Buffalo’s prijken voorlopig op plaats 10, Essevee zit zelfs nog vijf wagonnetjes verder. In de moderne infrastructuur van de Ghelamco Arena is tegenwoordig ook Gertjan De Mets actief. De video-analist blikt terug op zijn jaar aan de Gaverbeek. “Blessures hebben mijn doorbraak bij Zulte Waregem afgeremd.”

29 maart 2007: het was de eerste mijlpaal in de loopbaan van Gertjan De Mets. Op die dag tekende hij zijn eerste profcontract bij Club Brugge. Het leek de voorbode van een prachtcarrière voor de verdedigende middenvelder, maar vaak zag hij zijn opmars ge-fnuikt door blessures. Het zorgde ervoor dat hij bij Jan Breydel nooit echt een rol als titularis kon opeisen, waarna hij in 2011 verkaste naar KV Kortrijk.

Knieproblemen

Bij de Kerels zou hij zich zes jaar lang ontpoppen tot een onbetwiste vaste waarde. Hij speelde er jaarlijks tussen de 25 en de 40 wedstrijden en trof 6 keer raak. Alleen in zijn laatste seizoen kwam hij maar acht keer meer tussen de lijnen, nadat knieproblemen zijn voorbereiding om zeep hadden geholpen. “Ik heb in het Guldensporenstadion mooie tijden beleefd, maar de laatste campagne was er een om snel te vergeten. Toen ik transfervrij naar Zulte Waregem kon, heb ik dan ook niet lang geaarzeld.”

Bij Essevee beleefde ik helaas een moeilijk jaar

Ondanks voorstellen uit de League One (Engeland), Israël en Griekenland beproefde hij zijn geluk in de zomer van 2017 dus een twintigtal kilometer verder, in het Regenboogstadion. Daar zou hij twaalf keer aantreden. Zijn debuut maakte hij op 9 september. Tegen, jawel, KV Kortrijk. Later kreeg hij nog af en toe zijn kans, maar zat hij ook regelmatig op de bank of niet in de selectie.

“Bij Essevee beleefde ik helaas een moeilijk jaar. Ik had wat tijd nodig om me aan te passen aan de andere cultuur, kreeg ook regelmatig af te rekenen met blessures. Dat begon al tijdens de voorbereiding. Daardoor heb ik dat seizoen hoofdzakelijk langs de zijlijn beleefd, maar ik vond het een unieke kans om nog eens van Europees voetbal te kunnen proeven.”

“Toen ik nog bij Club speelde, leken Europese matchen de normaalste zaak van de wereld, maar bij Zulte Waregem besefte ik dat het vermoedelijk mijn laatste kans zou zijn om dat als speler mee te maken, en heb ik daar zoveel mogelijk van genoten.”

Uitvoerige scouting

Nadat Essevee hem uitleende aan Beerschot-Wilrijk, zou Het Kiel de laatste thuishaven van de speler De Mets worden. “Ik kan begrijpen dat sommige mensen oordelen dat het vroeg was om op mijn 32ste te stoppen, temeer mijn laatste seizoen bij de paars-witten zeker nog mocht worden gezien. Ik speelde toch 27 matchen op het middenveld, waar ik met Tom Van Hyfte en Alexander Maes een sterk trio vormde.”

“Omdat de Antwerpse club niet meteen geneigd was mij definitief over te nemen én je niet elke dag de kans krijgt aan de slag te kunnen bij een ambitieuze club als KAA Gent heb ik die kans met beide handen gegrepen. In eerste instantie was dat als coach van de U12, maar toen de functie van video-analist vrij kwam, heb ik me daar voluit voor geëngageerd en was de combinatie met de rol als jeugdcoach niet langer haalbaar.”

“Hoe mijn rol eruit ziet? Ik scout uitvoerig elke tegenstander en bestudeer ook grondig alle details van ons eigen team, zodat we als team kunnen verbeteren en telkens een aangepast ‘game plan’ kunnen opstellen. Op die manier kan ik helpen om, door zoveel mogelijk matchen te winnen, zo hoog mogelijk te eindigen.”

Drie coaches

Dat is, in dit coronaseizoen, voorwaar geen eenvoudige opgave voor de blauw-witten. Na een desastreuze start, met het ontslag van Jess Thorup en de kortstondige passage van Laszlo Bölöni, zijn de Buffalo’s met Wim De Decker nu al aan de derde hoofdcoach dit seizoen toe. “Elke hoofdcoach legt andere klemtonen bij video-analyses. Wim maakt deel uit van een generatie jonge trainers die daar veel belang aan hecht.”

Winnen op Charleroi gaf ons een boost, maar één zwaluw maakt de lente niet

De interlandbreak bleek een goede gelegenheid om het moreel weer op te vijzelen én een zege te pakken op Mambourg, bij de dit seizoen uitstekende gestarte Carolo’s. Dat geeft de burger moed, zeker als daar dit weekend een nieuwe driepunter tegen Zulte Waregem aan kan worden gebreid. “Winnen op Charleroi gaf ons een boost, maar we beseffen maar al te goed dat één zwaluw de lente niet maakt.”

“Het is wel iets waar we op verder kunnen bouwen. Uiteraard willen we tegen Essevee opnieuw met de zege aanknopen, maar we mogen de tegenstander zeker niet onderschatten. Donderdag moesten we nog aan de bak tegen Rode Ster Belgrado, waardoor Zulte Waregem vermoedelijk iets frisser aan de aftrap zal staan.”

Veel verrassingen heeft de opponent van zondag niet in petto voor De Mets. “Net als toen ik er speelde, beleeft Zulte Waregem opnieuw een lastig seizoen. Ze scoren moeilijk en slikken makkelijk goals. Toch zie ik hen niet in degradatiegevaar komen.”

Veldwerk

En wat met de trainersambitie van De Mets? “Ik kom nog maar piepen, voel me goed in mijn sas in die rol als video-analist. Sinds dit jaar kom ik ook meer aan veldwerk toe, waardoor je een betere band met de spelers krijgt. Het is nu wel de bedoeling in het voetbal te blijven. Net als onder meer Davy De fauw volg ik de opleiding voor UEFA A-coach, maar we zien wel waar het ons brengt…” (BV)

Zondag 29 november om 16 uur: KAA Gent – Zulte Waregem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.