Cercle-spits Idriss Saadi beleefde in 2016 memorabel seizoen bij KV Kortrijk

Idriss Saadi scoorde 16 keer voor KV Kortrijk. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Zaterdagavond trekt KV Kortrijk naar het Jan Breydelstadion voor de confrontatie met Cercle Brugge. Het wordt er een weerzien met Idriss Saadi, zijn gewezen topschutter. Saadi, die 16 keer scoorde in 39 wedstrijden, is sinds de terugkeer van KVK op het hoogste niveau nog altijd de op één na beste schutter van de Veekaa in één seizoen. Alleen Teddy Chevalier deed anno 2017-2018 beter met 21 goals

Idriss Saadi kwam in de zomer van 2016 bij KV Kortrijk terecht. Hij werd gehuurd van zusterclub Cardiff City en wou bij KVK, na een seizoen met blessurezorgen, zijn carrière nieuw leven inblazen. Met 16 goals gaf de Frans-Algerijnse spits zijn visitekaartje af, stond in de picture van de Belgische topclubs, maar hij werd uiteindelijk door Cardiff verkocht aan Strasbourg, dat naar de Ligue 1 was gepromoveerd. Dat eerste seizoen bij het Franse RSCA scoorde hij vier keer, maar vorig seizoen zag de spits in rook opgaan. Eerst omwille van hepatitis, daarna stak een knieletsel weer de kop op.

En dus moet Saadi bij Cercle doen wat hij drie jaar geleden bij KVK ook moest doen: terugvechten na een seizoen vol zorgen. “Het is me gelukt bij Kortrijk, ik hoop dat ik dat nu opnieuw kan doen”, liet Saadi meteen na zijn transfer naar De Vereniging noteren. “Een aantal mensen heeft twijfels, omdat ik vorig seizoen twee keer aan de knie werd geopereerd. Maar ik wil die twijfelaars overtuigen en hen tonen dat ik door die knieperikelen niets aan kwaliteiten heb ingeboet.

Saadi toonde alvast dat hij zijn torinstinct niet kwijt is. Vorig weekend, op speeldag 2, trof hij al meteen twee keer raak tegen KV Oostende. Eerst scoorde hij de 0-1 die hij knap in het dak van het doel trapte, kort voor rust volgde echter de anticlimax toen hij een corner ongelukkig in eigen doel devieerde. Bij Cercle kreeg Saadi vanaf speeldag 1 een basisplaats, bij KV Kortrijk moest hij daarvoor wachten tot de vierde speeldag. Toen speelde KVK thuis tegen Club Brugge en voor Saadi zou dat de start van een memorabel seizoen worden. Hij scoorde twee keer: in minuut zeven kopte Stijn De Smet richting doel en via de knie van Saadi kwam KVK 1-0 voor tegen blauw-zwart. Vier minuten later scoorde de Algerijn de 2-0, weer op assist van Stijn De Smet. KVK zou uiteindelijk met 2-1 winnen. “Ik herinner me dat nog goed”, aldus Stijn De Smet. “Hij was meteen vertrokken voor een goed seizoen. Hoe wij aanvankelijk over hem dachten? Hij leek wat op Jerommeke. Wij dachten dat hij te zwaar stond, maar dat was gewoon zijn lichaamsbouw. Integendeel, Idriss was eigenlijk heel explosief. Hij was erg snel, waardoor we ons spelsysteem daarop afstemden en geregeld op de tegenaanval speculeerden.”

Idriss was snel, doelgericht, perfectionistisch en een harde werker

Saadi is na die goals tegen Club helemaal gelanceerd. Tegen het einde van de heenronde heeft hij een tiental goals op de teller staan en draagt hij als topschutter de Gouden Stier op zijn rug. Een toepasselijke titel voor iemand die door de jeugdcoördinator van Saint-Etienne, waar hij als jeugdspeler zijn opleiding kreeg, werd vergelijken met een stier en sindsdien de bijnaam ‘le taureau’ kreeg. En dan blijkt dat hij de commentaren bij fans en journalisten uit het seizoensbegin niet is vergeten. “Een journalist schreef toen dat ik te dik was en iedereen nam dat plots voor waarheid aan. Nu ik zeven goals heb gemaakt in negen matchen, kan die dikzak ineens wel scoren“, zucht Saadi. “Voordien was het blijkbaar enkel vet aan mijn lichaam, nu zijn het plots allemaal spieren. Eerlijk: ik trek mij daar eigenlijk niet veel van aan.”

Alles verloopt prima voor KV Kortrijk en voor Saadi. Althans in de heenronde, want wat er nadien volgde, deed vaak pijn aan de ogen. In de terugronde van de reguliere competitie behaalde KVK amper 7 op 45, het was een mirakel dat de Veekaa nooit echt in degradatieproblemen is geraakt dat seizoen. En dat is niet in geringe mate te danken aan Idriss Saadi, die met zijn 16 goals voor quasi een derde van de totale doelpuntenproductie van KVK dat seizoen instond.

Geen moeilijke jongen

“Of hij goed in de groep lag? Toch wel”, herinnert Stijn De Smet zich nog goed. “Dat seizoen waren er veel Franssprekenden in de kern, waardoor hij zich meteen thuis voelde. Wij, Vlamingen, waren in de minderheid, maar we kwamen goed met hem overeen. Idriss was geen moeilijke jongen en de resultaten vielen ook erg goed mee, waardoor een integratie natuurlijk net iets sneller gaat. Pas in de tweede ronde, toen de resultaten enorm tegenvielen, bleek dat de verhoudingen in de kleedkamer toch niet juist zaten. Nee, tot grote ruzies is het nooit gekomen. Maar als je amper punten pakt, loopt niemand er gelukkig bij.”

Karim Belhocine was de coach die de carrière van Idriss Saadi hielp herlanceren. “Idriss was een goede spits, die veel heeft gescoord. Hij was heel sterk, doelgericht, perfectionistisch en een harde werker. Hij was op dat vlak erg belangrijk voor ons, want hij knapte defensief veel werk op. En voor een jonge speler – op dat moment 24 jaar – dacht hij zelfs mee na over spelsystemen en tactiek. Meestal gebeurt dat pas op latere leeftijd, als ze beseffen dat ze nog ergens als trainer aan de slag willen gaan.”

Idriss Saadi scoorde vorig weekend zijn eerste goal voor Cercle Brugge. (foto Belga)
Idriss Saadi scoorde vorig weekend zijn eerste goal voor Cercle Brugge. (foto Belga)© BELGA

Geen terrorist

Maar dat mooie seizoen krijgt voor Saadi uiteindelijk een bittere nasmaak. Op het einde van de reguliere competitie wordt hij op Mambourg door een supporter van Charleroi verweten voor ‘vuile Arabier’ en ‘vuile terrorist’. Saadi weet niet wat hij hoort en is danig onder de indruk. Hij wil de bewuste man meteen in de tribune gaan opzoeken, maar wordt door een steward de weg versperd. “De mensen mogen me beledigen, misschien hoort dat erbij, maar ze moeten beleefd blijven. Als hij me gewoon vuile Arabier had genoemd, had ik dat misschien nog ergens kunnen plaatsen. Maar ik ben geen terrorist”, zo liet Saadi toen kort na afloop van die wedstrijd noteren aan de plaatselijke pers.

En ook bij KV Kortrijk zelf wordt Saadi, als gevolg van de sportieve laagconjunctuur, uiteindelijk op de korrel genomen. De club wou Saadi proberen te overtuigen van een verlengd verblijf in het Guldensporenstadion, maar de Algerijn gaf meteen aan dat, na alle kritiek die er op het einde van het seizoen op de Franssprekenden in de A-kern was geweest, dat geen optie was. Nu is hij terug in België, afspraak zaterdagavond in Jan Breydel.