Zijn onze eersteklassers klaar voor de eerste speeldag?

Noa Lang en Charles De Ketelaere vieren de titel van Club Brugge. Vertrekt één van de goudhaantjes nog bij Blauw-Zwart? (foto Getty) © Getty Images
Redactie KW

Euro 2020 is nauwelijks afgelopen en vrijdag 23 juli start alweer in eigen land de voetbalcompetitie in 1A. Zijn onze vijf eersteklassers klaar? De mening van onze clubwatchers in vijf vragen.

1. Is de ploeg versterkt?

2. Wat zijn de werkpunten?

3. Wat zijn de ambities?

4. Wat moet je nog meer weten?

5. Wat is onze prognose?

Club Brugge: Blauw-Zwart neemt zijn tijd

1. Is de ploeg versterkt?

Inkomende transfers deed de landskampioen vooralsnog niet. De supporters hopen natuurlijk zo snel mogelijk nieuwe namen te zien, maar panikeren hoeft echter niet. Club Brugge heeft namelijk de tijd als bondgenoot. Op Europees gebied komen ze in de Champions League pas halverwege september in actie. De andere Belgische ploegen moeten al veel eerder in Europa aan de bak en dat laat zich ook voelen in hun activiteit op de transfermarkt. Voorlopig wordt er vooral werk gemaakt van uitgaande transfers. Zo verkaste Dennis definitief naar Watford, voor de overbodige spitsen Rezaei en Krmencik wordt een oplossing gezocht. Op inkomend vlak speurt Brugge naar flankspelers. Bovenaan het lijstje staat momenteel linksachter Tyrell Malacia van Feyenoord, maar Club acht de vraagprijs van 11 miljoen euro te hoog. De hamvraag is vooral of er geen grote namen zullen vertrekken. Zo is er de nodige belangstelling voor Noa Lang en Charles De Ketelaere na hun topseizoen. Clement liet echter al verstaan dat Club Brugge financieel krachtig genoeg is om nee te zeggen. Afwachten ook of Mata en Kossounou niet zullen zwichten voor de buitenlandse interesse.

2. Wat zijn de werkpunten?

De spoeling op de flanken is wel erg dun, zeker als De Ketelaere of Lang nog zouden vertrekken. Zowel Badji als Okereke konden nog niet overtuigen op die positie. Inkomend moet Brugge zeker werk maken van een nieuwe doelman. Titularis Mignolet ligt momenteel nog in de lappenmand en doublure Horvath is transfervrij vertrokken. Zowel Lammens als Shinton kregen tijdens de voorbereiding hun kans maar beide jonge doelmannen komen nog te kort op topniveau.

3. Wat zijn de ambities?

Club Brugge zal enkel tevreden zijn met een nieuwe landstitel. Evident wordt dat echter niet. De concurrenten zitten niet stil en vooral Antwerp was al erg actief op de transfermarkt. Of zoals Clement zelf liet optekenen: “Hoe langer de andere ploegen met lege handen achterblijven, hoe groter de honger wordt. Dat zie je nu al aan de transfers die onze concurrenten doen, de concurrentie wordt dit seizoen nog groter.” Met de Amerikaanse kapitaalsinjectie en de financiële jackpot van de Champions League zal Club Brugge zich zeker nog roeren. Clement verlengde zijn contract en kreeg de nodige garanties op vlak van kwaliteitsvolle transfers. Ook bij de bookmakers is blauw-zwart de titelfavoriet.

4. Wat moet je nog meer weten?

Na de back to backtitel droomt heel Club Brugge van een drie op een rij. Dat kwam nog maar één keer eerder in de clubgeschiedenis voor: tussen 1976 en 1978 behaalde Brugge onder Happel drie opeenvolgende titels. Philippe Clement heeft een afspraak met de geschiedenisboeken.

5. Wat is onze prognose?

Eerste plaats. (JT)

Cercle Brugge: Kan Denkey topschutter Ugbo doen vergeten?

Bij Cercle is het onder meer uitkijken naar de prestaties van Kévin Denkey. (foto Belga)
Bij Cercle is het onder meer uitkijken naar de prestaties van Kévin Denkey. (foto Belga) © KURT DESPLENTER BELGA

1. Is de ploeg versterkt?

De spelerskern mist net als de voorbije seizoenen voldoende spelers met ervaring. Men kan terugvallen op Hannes Van der Bruggen, doelman Sébastien Bruzzese en Senna Miangue. Maar is dat voldoende? Verder is de gemiddelde leeftijd van de A-kern niet echt hoger dan vorig seizoen. Leonardo Da Silva Lopes en Franck Kanouté, pas terug van bij AS Monaco om daar te revalideren, lijken nog niet topfit. De Litouwer Utkus wordt ter beschikking gesteld van AS Monaco, maar zijn overgang is na een maand voorbereiding nog niet officieel, net als bij de Serviër Boris Popovic. Zo lang Lopes niet fit is, zal Utkus wellicht met Charles Vanhoutte en Hannes Van der Bruggen of Kevin Hoggas (eerste twee speeldagen geschorst) het middenveld vormen. Qua wingbacks zit men ondanks het vertrek van Anthony Musaba nog steeds goed. Zo zijn er Robbe Decostere, Dimitar Velkovski, Vitinho, Alexander Corryn, nieuwkomer Waldo Rubio, Alimany Gory en later ook Thibo Somers. Verder is het uitkijken of de technische staf opnieuw een jeugdspeler, zoals met Olivier Deman, een betere voetballer laat worden. Ook Vanhoutte en Decostere maakten vorig seizoen aardig wat progressie.

2. Wat zijn de werkpunten?

Cercle speelde vorig seizoen in een 5-3-2 met drie centrale verdedigers. David Bates, Jean Marcelin en Strahinja Pavlovic moesten naast Jérémy Taravel defensief voor versterking zorgen. Nu zijn deze vier er niet meer en moet er opnieuw aan een nieuwe defensie gebouwd worden rond Jesper Daland en Senna Miangue. Er is dan nog de keuze uit de jonge David Sousa, wellicht ook Popovic en Serge Philippe Raux-Yao. Ook op die positie zou een extra ervaren speler met voetbalkennis wenselijk zijn. Voorin kan het schoentje knijpen, tenzij Kévin Denkey topschutter Iké Ugbo kan doen vergeten. De Fransman is echter een ander soort spits. Deman of Dino Hotic zullen (voorlopig) wellicht als tweede aanvaller fungeren.

3. Wat zijn de ambities?

Een goede start is belangrijk, maar wordt niet evident met Club Brugge en Anderlecht in de eerste vijf matchen. Misschien is er tegen een topclub een verrassing in de maak en behaalt Cercle de beoogde eerste plaats in de tweede helft van het klassement.

4. Wat moet je nog meer weten?

Hoe zou het nog zijn met Kylian Hazard?

5. Wat is onze prognose?

Tiende plaats. (AC)

Het nieuwe KV Kortrijk krijgt steeds meer vorm

Kan Duits jeugdinternational Jesaja Herrmann ook scoren voor KV Kortrijk? (foto Getty)
Kan Duits jeugdinternational Jesaja Herrmann ook scoren voor KV Kortrijk? (foto Getty) © Juergen Schwarz Bongarts/Getty Images

1. Is de ploeg versterkt?

Er is heel wat kwaliteit vertrokken. De solide driehoek op het middenveld met Van Der Bruggen, Makarenko en De Sart is er niet meer. In de plaats moeten Fixelles, Vandendriessche, Palaversa en Jonckheere de boel draaiende houden. Op papier lijkt dat middenveld minder sterk. Fixelles speelt voor het eerst in 1A, maar maakt indruk tijdens de voorbereiding. Jonckheere en Vandendriessche hebben hun strepen al verdiend op het hoogste niveau. Een meevaller: Jonckheere, Vandendriessche en Palaversa kennen elkaar van bij KV Oostende. In aanvallend opzicht is huurling Zinho Gano er niet meer, hij trok naar Zulte Waregem. Chevalier was vorig seizoen niet zijn beste zelf en wordt al een jaartje ouder. Met Marlos Moreno en Jesaja Herrmann haalde KVK wel offensieve versterking, maar het is moeilijk om hen vooraf in te schatten. De verdediging is nagenoeg onaangeroerd en met Ilic staat er een prima doelman onder de lat.

2. Wat zijn de werkpunten?

Scorend vermogen. Gano stond garant voor goals. Nieuwkomer Herrmann beschikt over een heel mooi profiel. Sommige fans vergelijken hem met topspits Moffi. Hij is groot, snel én tweevoetig. De Duitser met Ghanese roots kan veel adelbrieven voorleggen. Hij doorliep alle jeugdteams van de Duitse nationale ploeg. Het middenveld onderging een metamorfose. Dat kan meevallen, maar evengoed tegenvallen. Maar veel wisselmogelijkheden zijn er (momenteel) niet voorhanden.

3. Wat zijn de ambities?

De Kerels zullen zoals elk jaar wel de ambitie hebben om die top acht te halen en de daarbij horende play-off 2. De kwaliteit van de kern kan nog omhoog, maar er is nog tijd om extra versterking binnen te halen. De transfermarkt komt dit jaar nogal traag op gang. Corona en het EK voetbal, weet je wel.

4. Wat moet je nog meer weten?

De sportieve staf is grondig hervormd. Assistent Jordi Lemiengre en physical coach Karsten Vandendriessche zijn er niet meer. T2 Bart Meert en keeperstrainer Patrick Deman blijven aan boord. Elsner haalde er T3 Serge Costa (33) bij. Leo Djaoui (34) is de nieuwe physical coach. Daarnaast zijn er nog twee nieuwkomers: Thomas Adams (23), hij volgt de fysieke data op, en Jelmer Platteeuw (27) als performance analist.

5. Wat is onze prognose?

Tussen plaats 8 en 14. (JCS)

Zulte Waregem: Rustig afscheid van Dury mag geen probleem zijn

Francky Dury staat aan de vooravond van zijn laatste seizoen bij Essevee. (foto Belga)
Francky Dury staat aan de vooravond van zijn laatste seizoen bij Essevee. (foto Belga) © KURT DESPLENTER BELGA

1. Is de ploeg versterkt?

Met het aantrekken van Lasse Vigen en David Hubert lijkt Zulte Waregem het middenveld versterkt te hebben. Vigen pakte afgelopen seizoen met Brøndby IF de landstitel in Denemarken en Hubert brengt ervaring met zich mee naar De Gaverbeek. Op het gebied van de rechtsachter staat Essevee sterker dan vorig seizoen. Toen moest Ewoud Pletinckx soms depanneren op een voor hem onbekende positie wanneer Daniel Opare geblesseerd uitviel. Na het vertrek van Opare werd Essevee genoodzaakt om zich hier te versterken. Alessandro Ciranni en Bent Sørmo werden gehaald als twee mogelijke opties aan de rechterkant. Ook mag de club blij zijn dat ze Laurens De Bock nog een extra jaar langer aan boord kunnen houden. Met opkomende jeugdspelers zoals Wout De Buyser, Dion De Neve en Youssuf Sylla kan Essevee een beroep doen op een goede jeugd.

2. Wat zijn de werkpunten?

Nu Gianni Bruno, vorig seizoen 20 doelpunten, de club verliet voor AA Gent moet zijn vervanger Zinho Gano voor de doelpunten zorgen in Waregem. In vergelijking met Bruno is hij een statisch type die het moet hebben van hoge voorzetten. Bruno zorgde voor snelheid in de aanval, maar met Gano en Vossen kies je niet voor de snelle omschakeling. Daarnaast zal de grinta van Damien Marcq op het middenveld gemist worden. Marcq verlengde zijn contract niet en speelt nu bij reeksgenoot Union Sint-Gillis. Dat Olivier Deschacht gestopt is, zal centraal achterin waarschijnlijk duidelijk worden. Hij bracht zijn ervaring over aan de jongere spelers en het is nu aan Joost van Aken, Cameron Humphreys en Ewoud Pletinckx om die leemte achterin op te vullen.

3. Wat zijn de ambities?

Ze kozen ervoor om een paar Belgen aan te trekken met een pak ervaring in onze hoogste voetbalafdeling. Spelers als Gano, Hubert en Ciranni kennen de Jupiler Pro League door en door. Als gevestigde waarden zoals Bostyn, De Bock en Dompé weer hun gewenste niveau halen, mag het komende seizoen geen probleem worden.

4. Wat moet je nog meer weten?

Het komende seizoen wordt een speciaal voetbaljaar voor Essevee. Ze bestaan 20 jaar als fusieclub en het wordt het laatste jaar onder trainer Francky Dury. Daarnaast wordt hun thuishaven omgedoopt tot de Elindus Arena.

5. Wat is onze prognose?

Elfde plaats. (EC)

Nog veel vragen en nog veel werk bij KV Oostende

Zech Medley (rechts) in het retroshirt van KVO. (foto Belga)
Zech Medley (rechts) in het retroshirt van KVO. (foto Belga) © DAVID CATRY BELGA

1. Is de ploeg versterkt?

Juli is intussen halfweg, de voorbereiding bijna voorbij en coach Alexander Blessin moet het nu al een maand stellen met amper twee versterkingen: middenvelder Kenny Rocha (Nancy) en verdediger Zech Medley (Arsenal). Daartegenover vertrok een volledig elftal: Bataille (Antwerp), Vandendriessche (Kortrijk), Hjulsager (Gent), Sakala (Rangers), Thiam (Nancy), Castro, Marquet en Guri (allen einde contract), Dewaele (Winkel), Vanhulle (Dender) en reken er ook maar Skulason (Norrköping) bij, die op het einde van de reguliere competitie vertrok. Akkoord, niet iedereen was basisspeler, maar KV Oostende kampte vorig jaar met een kern die niet breed genoeg was om het fysiek zware seizoen te dragen. De fans beginnen intussen nerveus te schuifelen op hun stoel. Is er reden tot paniek? Vorig jaar kwamen er midden juli in één week tijd Theate, Jäkel, Hendry en Hubert bij, Gueye arriveerde zelfs pas eind juli. Sportief verantwoordelijke Gauthier Ganaye slaagt erin om transfergeruchten in de luwte te houden. Het kan met andere woorden plots heel snel gaan. Toch werd afgelopen seizoen benadrukt dat de voorbereiding deze keer sneller met een nagenoeg complete kern zou starten. Niet dus.

2. Wat zijn de werkpunten?

We mogen hopen dat er werk wordt gemaakt van een zevental inkomende transfers. Anders krijgt KVO het in elke linie bijzonder lastig. Wie zorgt voor doelpunten en laat het elftal draaien? Sakala en Hjulsager waren samen goed voor 23 goals en 17 assists, maar zijn (nog) niet vervangen. Allicht vertrekken ook nog Hendry en Theate. Wie wordt dan achteraan de defensieve leider? De jonge Medley en Jäkel? Wie vervangt sneltrein Bataille op rechts? Krijgt keeper Hubert dit seizoen een ambitieuze doublure als concurrent? Er zijn nog heel wat vragen die onbeantwoord blijven.

3. Wat zijn de ambities?

Zoals de kaarten nu liggen, is het simpel: degradatie vermijden. Beter doen met de huidige kern van amper achttien spelers aangevuld met drie beloften, is onmogelijk. Dat maakte de oefenpot tegen Amiens duidelijk. Maar als de club meteen inzetbare versterkingen haalt en de filosofie van Blessin overeind blijft, dan moet een rustig seizoen kunnen.

4. Wat moet je nog meer weten?

De fans zijn vragende partij om de toffe retrotruitjes met een knipoog naar de jaren negentig – te zien in de oefenmatch tegen Koekelare – als wedstrijdshirt in te voeren.

5. Wat is onze prognose?

Top 12. (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten