Stel je voor, drie West-Vlaamse clubs in play-off 1

Luka Elsner.© BELGA
Luka Elsner.© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Welwelwel… Weet je nog? Op speeldag 1 verloren álle West-Vlaamse eersteklassers hun wedstrijd. Grom. Voor Club Brugge was het na de bekerfinale al de tweede nederlaag op rij, thuis nog wel. Sommigen begonnen zich al ongerust te maken. “Het seizoen na de titel, altijd moeilijk”, klonk het hier en daar.

En het nieuwe KV Oostende ging al meteen thuis onderuit tegen promovendus Beerschot, ocharme. “Een bende onbekende jongeren. En hoe heet die coach alweer, Blessin, Blessing of zoiets?” Een vogel voor de kat’, luidde het. Ook Zulte Waregem verloor thuis, tegen Genk. En het verloor daarna tegen hetzelfde Beerschot. “Dury en co gaan blij mogen zijn als ze dit seizoen een keer uit de miserie kunnen blijven”, was de teneur.

Stel je voor, drie West-Vlaamse clubs in play-off 1

Dit weekend wordt de 30ste speeldag afgewerkt. Club Brugge staat 15 punten los, met nog twee achterstallige matchen kunnen dat er straks 21 worden. Nu al kampioen, play-off 1 hoeft eigenlijk niet meer. “Club is België ontgroeid”, stelt Francky Dury wat verderop in deze krant. Wie daar in augustus aan twijfelde, dwaalde dus. En moet nu niet in de rij gaan staan voor aandelen van Club.

Wie dacht dat Zulte Waregem dit seizoen nog miserie zou kennen, dwaalde niet. Ze stónden 17de eind oktober, nu staan ze 6de. Een half mirakel. En dat dode vogeltje, KVO, staat vierde. Een heel mirakel. Wat Blessin (die naam wordt tegenwoordig niet meer verkeerd geschreven) aan de kust heeft neergezet, is nóg straffer dan de remonte van Essevee. Beide clubs dromen van play-off 1. Bekijk die stand even, het kán nog: play-off 1 met één Antwerpse en drié West-Vlaamse clubs. We geven Oostende, drie punten meer en een gemakkelijker programma, meer kans dan Essevee – al is die 75 procent van Jelle Bataille op pagina 37 wel heel optimistisch – maar vrezen nog steeds dat het neorealisme dat bij Anderlecht is ingetreden er net op tijd komt voor plaats 4. En dat Genk, met nog drie thuismatchen, het ook wel redt. Soit, nu al: een onderscheiding voor Essevee en een grote onderscheiding voor KVO.

En de andere twee West-Vlaamse clubs die verloren op speeldag 1: Cercle 0-1 op Standard en Kortrijk 1-3 tegen Waasland-Beveren? Geheel naar verwachting arriveerde Cercle weer gezellig onderin, maar sprint de Vereniging nu weer even fluks naar het behoud – ze redden het wel. Het houdt de groen-zwarte fans duidelijk warm. En KVK? Ook naar verwachting. Grijs dertiende. De wissel Vanderhaeghe-Elsner was nog het kleurigste van het jaar, verder niks om koud of warm van te worden. Merci KVO en Essevee.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.