Het gaat voor Cercle om meer dan drie punten

Olivier Deman was op Moeskroen de enige Belg in het basiselftal van Cercle. (foto Belga)© BELGA
Olivier Deman was op Moeskroen de enige Belg in het basiselftal van Cercle. (foto Belga)© BELGA
Redactie KW

Dit heet dan een zespuntenmatch: Cercle-Waasland-Beveren. Het is van moeten voor Cercle, dat daarna nog naar Genk en Gent moet. Een match dus die cruciaal is voor het behoud, dat dan weer cruciaal is voor de verdere vervlaamsing van de Vereniging, waar ze op Jan Breydel in stilte mee bezig zijn.

Yves Vanderhaeghe stond zaterdag op Le Canonnier na de hardbevochten winst van Cercle op Moeskroen verbaasd te kijken naar het agressieve protest van een horde ontgoochelde Excel-fans. Politieagenten moesten de rust herstellen. “Ik ben dat niet gewoon van de fans hier”, aldus de coach van Cercle, ex-speler van Moeskroen. “Excel was altijd een warme, sympathieke club.” Dan is hij bij Cercle beter af. De Vereniging blijkt op zijn lijf geschreven. De supporters die zich ondanks de alweer penibele situatie net als vorig seizoen – never give up – weer als één man achter de ploeg scharen, ze reden zelfs naar Moeskroen om er hun groen-zwarte vlaggen in het bezoekersvak uit te hangen. En een voorzitter die iedereen via de sociale media – allemoale toape – meesleurt in zijn enthousiasme.

Vlaamse inbreng

Vincent Goemaere heeft ook zijn nek uitgestoken bij de wissel Clement-Vanderhaeghe. Hij heeft de bazen in Monaco moeten overtuigen om te kiezen voor een coach die thuis is in de Belgische competitie. En op Cercle. Niet alleen sportief een logische zet, met Vanderhaeghe heeft Cercle weer een Vlaamse injectie. De volgende stap wordt een Vlaamse ceo, daar wordt ook werk van gemaakt. De aanwerving van Hannes Van der Bruggen en na Somers, Vanhoutte, Decuyper nu ook de doorbraak van het eigen product Olivier Deman – leuke voetballer trouwens – zijn ook alweer stapjes in de goede richting, al was Deman op Moeskroen nog steeds de enige Belg in het basiselftal. Als Cercle zich kan redden, zal nog meer werk kunnen gemaakt worden van de Vlaamse identiteit.

De nieuwe remontada is alvast ingezet, zaterdag sprong Cercle van de laatste naar de 16de plaats. Maar het wordt nog een heftige strijd met Moeskroen (het zwaarste programma) en Waasland-Beveren (het lichtste programma), ook Vanderhaeghe gelooft dat het tussen die drie gaat. Uiteraard is de match tegen Waasland-Beveren nu cruciaal voor Cercle. Groen-zwart kan meteen vier punten uitlopen op de Waaslanders en zo het krasselende Moeskroen, zondag naar Beerschot, onder druk zetten. Het is van moeten, want daarna wachten twee zware verplaatsingen naar Genk en Gent. Met vooraf nog de bekermatch op Anderlecht, al maakt Vanderhaeghe ongetwijfeld die Croky Cup ondergeschikt aan de degradatiestrijd. Cercle kan trouwens maar beter vóór de laatste speeldag in veilige wateren varen, stel je voor dat KVO-Cercle voor de thuisploeg beslissend wordt voor play-off 1, leuk West-Vlaams onderonsje zou dat zijn.

Maar Cercle is gewapend. Het enthousiasme van Goemaere. De energie van Vanderhaeghe, bevestigt Didillon. Zijn realistische aanpak ook, 5-3-2, 5-4-1 wanneer nodig, zoals op Moeskroen. Didillon wint (eindelijk) punten. Pavlovic tilt de verdediging op. Lopes, die zowaar Van Der Bruggen uit de basis houdt, bloeit open en houdt de boel recht op het middenveld. En voorin is Deman een revelatie en begint Denkey te scoren. Het is allemaal positief nieuws. Maar nu eerst Waasland-Beveren wegzetten. Het zou een serieuze stap kunnen zijn voor de toekomst van Cercle.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.