“Bij wedstrijden was de sfeer in ‘t kuipke legendarisch”
Wellicht weten weinig bewoners van woonzorgcentrum De Zathe in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Nieuwpoort dat er op de plaats waar we ze wonen bijna negentig jaar gevoetbald werd. Van 1921 tot 2009 bevond zich op deze locatie het terrein van KSV Nieuwpoort. Een veld dat in de volksmond beter bekend was als ‘het kuipke’.
Net na de Eerste Wereldoorlog ontdekten enkele jonge vissers de waarde van de voetbalsport en besloten een voetbalclub op te richten. De nieuwe club kreeg de naam Sportvereniging Nieuwpoort en werd bij de voetbalbod ingeschreven onder het stamnummer 151. KSV Nieuwpoort is hierdoor een van de oudste clubs van onze provincie. In de Tweede Wereldoorlog werd het voetbalveld herschapen tot een autokerkhof en van wedstrijden spelen kwam er niet veel meer in huis. Tijdens het seizoen 1961-1962, behaalde SV Nieuwpoort de kampioenstitel in derde provinciale. Het verblijf in tweede provinciale zou echter maar van korte duur zijn. De club speelde bijgevolg vele jaren afwisselend in beide reeksen. In 2009 verliet de club het vertrouwde terrein om zijn intrek te nemen op het gloednieuwe sportcomplex ‘De Lenspolder’. Na een onverwachte promotie naar eerste provinciale werden wegens financiële problemen alle activiteiten van de vereniging in mei 2020 stopgezet.
geel-zwart bloed
Voor clubiconen Edwin Bonjé (68) en Jurgen Meersch (47) was het einde van KSV Nieuwpoort een enorme ontgoocheling. Bij beiden stroomt immers geel-zwart bloed door de aderen. Ze waren jaren nauw verbonden met de club en hebben weinig moeite om talloze herinneringen en anekdotes aan het oude veld op te halen.
“Het veld van KSV was eigenlijk mijn tweede thuis”, opent rasechte Nieuwpoortenaar Jurgen Meersch. Hij doorliep alle jeugdreeksen en mocht op zijn zestiende al aantreden met het fanionelftal van de kustploeg. “Mijn ouderlijke woonst lag pal naast het oude voetbalveld waardoor ik heel wat uren gespeeld en geravot heb op de terreinen van de club. Vooral het tweede veldje was ons domein. Telkens als de eerste ploeg trainde, was ik daar samen met een groepje vrienden terug te vinden. Een echt voetbalveld was het eigenlijk niet, want het lag vol stenen en afval. We vonden er soms delen van skeletten. Ik vernam later dat er zich op die plaats ooit een begraafplaats bevond. Ik denk dat ze bij de bouw van het woonzorgcentrum heel wat menselijke resten opgegraven hebben. Tijdens de wedstrijden was de sfeer in ‘het kuipke’ legendarisch. Vooral de derby’s tegen FC Nieuwpoort, Lombardsijde en Westende waren hoogdagen. Heel veel volk rond het veld en een ambiance van vanjewelste.”
memorabele vieringen
Edwin Bonjé beaamt volmondig de woorden van Jurgen Meersch. “Er is veel veranderd in het voetbal. Echte clubliefde is vaak ver te zoeken, want voor de meeste spelers telt enkel het financiële. In mijn tijd voetbalden we voor twee broodjes en een koele pint.” Edwin Bonjé weet waarover hij praat want hij was niet enkel speler van KSV maar ook verschillende jaren trainer van zowel jeugdploegen als het eerste elftal. “Dat zijn schitterende herinneringen die je nooit vergeet. Ook de vieringen achteraf waren memorabel. Toen was het normaal dat men na de wedstrijd nog een tijdje in de kantine van de club bleef hangen. Die kantine was een houten barak die na elke wedstrijd tot de nok gevuld was met supporters. Toen je er binnenging kon je nauwelijks een hand voor de ogen zien, want van een rookverbod was in die tijd nog geen sprake. De kachel in het midden van de kantine zorgde ervoor dat het in de winter lekker warm was waardoor niemand geneigd was om snel naar huis te gaan na de wedstrijd. Toen ik me in 1963 bij de club aansloot waren ook de kleedkamers niet veel meer dan een barak. Van douches was geen sprake. In een hok werd een grote ketel water opgewarmd zodat we ons na de wedstrijd niet hoefden te wassen met ijskoud water. Later werden de accommodaties opgeknapt, maar het was zeker geen slechte zaak dat het stadsbestuur in 2009 besloot om een nieuwe locatie te zoeken voor het voetbalgebeuren in Nieuwpoort.”
Zowel Jurgen Meersch als Edwin Bonjé hebben geen moeite om te erkennen dat de verhuizing van KSV Nieuwpoort naar ‘De Lenspolder’ sportief gezien een goede zaak was. “De velden op het nieuwe sportcomplex waren gewoonweg schitterend.”
minder sfeer
De terreinen waren niet te vergelijken met het doorploegde veld van ‘het kuipke’. De nieuwe accommodatie nodigde ook uit om regelmatig tornooien of oefenwedstrijden tussen grote ploegen te organiseren. Zowel de Red Flames als AA Gent zakten regelmatig af naar de kust om te trainen op kunstgras.
“Maar jammer genoeg was de familiale sfeer en de gemoedelijkheid van ‘het kuipke’ niet meer terug te vinden op het nieuwe sportcomplex. Veel trouwe supporters vonden de weg niet naar het nieuwe veld en ook voor de spelers was de verhuizing geen succes. De forse kostprijs voor de huur van de accommodatie liet zich immers ook voelen in de hoge lidgelden die de club aan de jeugdspelers vroeg. Eigenlijk is het na de verhuizing nooit meer goed gekomen met KSV Nieuwpoort en dat resulteerde enkele maanden geleden in het failliet van de vereniging. Voor mensen als wij, die leefden voor de club, was dit een dolk in ons geel-zwarte hart. 2021 moest immers een jubileumjaar worden, want dan zouden we het eeuwfeest van de club vieren. Het is heel jammer dat het zo gelopen is maar de mooie jaren op ‘het Kuipke’ vergeten we nooit”, besluiten ze. (PDC)
Verloren Velden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier