10.000 man in Wellington Oostende voor WK aan Zee

De supporters in Oostende waren na afloop van de match enorm ontgoocheld.

Voor aanvang van de wedstrijd België-Argentinië waren de 10.000 voetbalfans in de Wellingtonrenbaan, op enkele uitzonderingen na, er allemaal van overtuigd dat de Rode Duivels Messi en ploegmaten naar huis zouden spelen en zouden doorstoten naar de halve finales. Het enthousiasme was enorm.

Lang heeft de euforie niet geduurd want na acht minuten schoot Gonzales die droom al aan flarden. Er ging een zucht van ontgoocheling door de volgepakte tribune. Heel wat mannen stonden erbij bij te vloeken. De gezichten gingen op onweer staan en de vlaggen hingen al half stok. Vier verwaaide Argentinië-fans probeerden een dansje in te zetten maar werden vlug tot kalmte aangeraden.

Heel de eerste helft was het behoorlijk ‘rustig’ in de hippodroom. Bij velen zakte de moed al in de schoenen. Tijdens de rust pompten de meeste supporters zich wat vertrouwen in met een frisse pint. De kartonnetjes met twaalf bierbekers werden handig door de massa geslalomd, rap uitgedronken en iedereen was na een klein kwartiertje klaar om België naar de gelijkmaker te schreeuwen.

Wanhoop steeg

De Argentijnen wonnen tijd tot grote ergernis van het publiek. Toen Lukaku, Mertens en Chadli na enige tijd de Belgische rangen kwamen versterken, zag je de hoop weer even oplaaien, maar de wanhoop steeg. Bij het slotoffensief van de Belgen steeg de spanning maar uiteindelijk hielden Messie & Co de nipte voorsprong op het bord.

De massale ontgoocheling was groot. De KVO-ratelpoppetjes werden woedend op de graspiste gesmeten, vlaggen werden opgeplooid, tricolore mutsen verdwenen in de zak. Meer dan de helft droop af, naar huis, om het verdriet thuis of bij familie te verwerken. In de hall van de Wellington probeerde Harry Hagger de gemoederen nog wat te troosten maar zingen of dansen was er niet bij. De meeste zochten hun troost met een pint, een hamburger of een zakje frieten…

Er werd nog lang nagekaart onder vrienden. Het had niet mogen zijn… De Nederlanders hadden meer geluk. Zij kwalificeerden zich met de strafschoppen.

We sprokkelden enkele reacties, onder meer bij Johan Museeuw.

Argentijn Carlos en vrienden

“Ik woon al vijf jaar in Oostende en werk bij Mc Donalds. Ik ben fan van Messi en Argentinië. Onze ploeg was niet goed maar kon wel scoren. De jonge Belgen waren minder goed dan tegen de Verenigde Staten, maar dat is de verdienste van Argentinië, een ploeg met meer ervaring. We spelen en winnen de finale tegen Brazilië. We komen weer naar de Wellington! Fantastisch!”

Ansel Clauwaert en Manon Valdes uit Gistel

“Ons lieven spelen voetbal en we komen al elke wedstrijd supporteren voor de Belgen. We hadden gehoopt dat de Duivels recht naar de finale zouden gaan. Messi heeft daar een stokje voor gestoken. Argentinië was cool, jammer voor onze Belgen. We gaan toch niet laten van een feestje te bouwen…”

Supporter van Messi Arthur Ismailov (21)

“Ik ben in Kazakstan geboren en woon nu 14 jaar in Oostende Mijn moeder is Russische, mijn vader is een Hun. Niemand kent dat, het is een apart ras. Ik heb bij de jeugd van KVO gespeeld. Volgend seizoen speel ik bij Union Zandvoorde, samen met mijn vriend Kevin Cheyns. Het is jammer dat België niet kon scoren. Argentinië heeft vroeg gescoord en hebben dan de wedstrijd bevroren. Alles zat vast.”

Christophe Devos: “Brazilië-reis was onvergetelijk”

Oostendenaar Christophe Devos, ex-voetballer van SKVO en FC De Post, kreeg van een vriend, Eric Catrysse, een Lotto-reis van zes dagen naar Brazilië cadeau en woonde de wedstrijd België-Zuid Korea bij. Hij mocht niet ontbreken in de Wellington. “De reis was fantastisch, onvergetelijk. Het is abnormaal hoe die Brazilianen opgaan in dat voetbal. Brazilië is een formidabel land: sfeer, warm, schoon volk, autosnelwegen met zes rijvakken en zot van voetbal. Dat kunnen ze mij niet meer afpakken. Ik zou graag nog eens terug gaan. De Belgen waren goed tegen de V.S., maar vandaag zijn ze te kort geschoten tegen Argentinië. Messi en zijn ploegje was net beter dan dat van ons maar ze hebben vroeg gescoord en de match was gespeeld. Heel even had ik nog gehoopt op verlengingen en strafschoppen, maar we waren te jong. Volgende keer misschien beter!”

Ex-voetballer Ralf Sanders

Ralf Sanders is oud-speler van KVO en KE Gistel. “Voor de wedstrijd heb ik gehoopt dat het zou lukken, maar na de eerste helft besefte ik dat het over was. België kon, na de vroege treffer, geen druk zetten. België was als ploeg niet sterk genoeg om het Argentinië lastig te maken. Kansen waren zeldzaam en niet goed uitgespeeld. Het WK verloopt fantastisch. Velen dromen van de beker maar op het einde winnen de Duitsers, zeker nu Neymar geblesseerd is uitgevallen.”

Johan Museeuw : “Ik geloofde erin”

Ex-wereldkampioen Johan Museeuw woonde de wedstrijd bij in de viploges van de Wellington. “Ik zat naast Jan Ceulemans tijdens de match. Samen met Jan geloofde ik erin. De Belgen hebben zich geweerd maar vandaag zat er niet meer in. Ik vind dat we nu tevreden moeten zijn met een plaats in de kwartfinales. De groep is jong en moet nog groeien. Hopelijk doen ze binnen twee jaar beter op het EK.”

Medeorganisator Dannick Minne

“Toen Patrick Orlans het idee lanceerde om het WK in Brazilië op groot scherm naar de Wellingtonrenbaan te brengen, hoopten we op veel ambiance, een gemiddelde van 3.000 én 5.000 man voor de matchen van de Belgen. Vandaag zijn er 10.000 geweest. De sfeer was super met duizenden verklede mensen, die samen genieten van het voetbal. De Belgen zijn uitgeschakeld maar we gaan door tot en met de finale. We hebben niet alleen Oostende op de kaart gezet als voetbalstad. Duizenden mensen kennen nu ook de Wellingtonrenbaan.”

(FRO-foto’s FRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.