Afgezien van de scratch van de Fransman op de eerste proef en de snelste tijd van Princen op KP 5, klokte Neuville de snelste tijd op alle andere proeven. Van dominantie gesproken. Toch moet vermeld dat Vincent Verschueren een gedeelde snelste tijd reed op Mesen. De Skoda-rijder van Godrive staat op amper 14"1. Hij pakte 7"7 terug op Kris Princen en sluit de avond af met 3" voorsprong op zijn titelrivaal.

Op 10" van het leiderstrio staat Kevin Demaerschalk op een erg knappe 4de plaats. Zelf heeft hij en tiental seconden voorsprong op Cédric Cherain, die op zijn beurt 11"6 voorsprong heeft op de leider voor het Brits kampioenschap, Keith Cronin. Ook de onderlinge strijd tussen de Britten is erg spannend, want Cronin heeft 5" voorsprong op zijn dichtste achtervolger, Matt Edwards (Ford Fiesta). Martin McCormack (Skoda Fabia) is derde op 40". Rhys Yates (Skoda Fabia) heeft in de tweede lus 8 minuten verloren in een greppel.

Hij was niet de enige die in de fout ging in de tweede ronde. Pieter-Jan Michiel Cracco verloor enkele minuten in een greppel en OC Veiby schoof met zijn Skoda van de baan op KP 9 (Hollebeke).

Adrian Fernémont, die na een aarzelende openingsronde zijn draai vond, vecht een spannende strijd uit met Matt Edwards. Sébastien Bedoret is over Hermen Kobus en Davy Vanneste gesprongen.

Bij de Porsches heeft Patrick Snijers afstand genomen in de tweede ronde, nadat hij in de eerste lus kampte met een gebroken motorsteun. Chris Van Woensel staat tweede op 1'23". De derde plaats is in handen van Claudie Tanghe. Het regende lekke banden bij de Porsches. Jochen Claerhout reed twee keer lek, Gunther Monnens wisselde een lekke band op de proef en Fredericq Delplace moest zelfs opgeven na een sortie.

Bij de jongeren blijft Joachim Wagemans aan de leiding, voor Gilles Pyck, die genaderd is tot op 3"4. Grégoire Munster volgt op 52"5.

De wedstrijd is nog niet halfweg, maar er is al heel wat gebeurd. De strijd blijft razend spannend op alle niveaus. Met 5 Belgen in de top 5, lijkt de zege naar een landgenoot te gaan. Blijft de vraag welke... De strijd gaat morgen verder vanaf 10h45.

Tussenstand

1. Neuville-Gilsoul (Hyundai i20 R5), 49'00"0

2. Verschueren-Hostens (Skoda Fabia R5), +14"1

3. Princen-Eelbode (Skoda Fabia R5), +17"1

4. Demaerschalk-Vanneste (Citroën C3 R5), +27"2

5. Cherain-Cuvelier (Skoda Fabia R5), +38"0

6. Cronin-Galvin (Hyundai i20 R5), +49"6

7. Fernemont-Maillen (Skoda Fabia R5), +1'00"1

8. Edwards-Garrod (Ford Fiesta R5), +1'04"5

9. Bedoret-Walbrecq (Skoda Fabia R5), +1'10"4

10. Kobus-De Wild (Skoda Fabia R5), + 1'21"6

(Foto Bart)