De fragmenten zijn ondertussen meer dan tien jaar oud, maar duiken elk jaar wel eens opnieuw op. De laatste post op Facebook werd maar liefst 700.000 keer bekeken en meer dan 5.000 keer gedeeld. "Ongelooflijk hoe die filmpjes blijven meegaan," zegt Andy Vangheluwe, een 42-jarige treinbestuurder uit Beitem. Hij was van 2006 tot 2008 copiloot slash motivator van Oostendenaar Jean-Marc Decloedt. "Op dat moment had ik al enkele jaren ervaring als copiloot. Op een dag belde ik Jean-Marc met de vraag me in contact te brengen met Kris Princen. Terloops vroeg hij me mee als copiloot. Ik stemde toe, op voorwaarde dat we sneller zouden rijden dan 's zondags naar de bakker om pistolets (lacht)."

"Op rally's word ik er nog altijd op aangesproken"

De ervaring van Andy loonde, want de resultaten van Jean-Marc gingen er zienderogen op vooruit. "Jean-Marc reed toen vooral voor het plezier, maar hij had een goede Subaru. Ik dacht dat het wel sneller kon. De onboardbeelden zijn snel een eigen leven gaan leven leiden, eerst via de website van het team en later op Youtube en Facebook. Ik word er op rally's geregeld over aangesproken, zelfs door totaal onbekenden. Ook onder collega's doen de filmpjes al eens de ronde. Ik vraag me soms af wanneer de hype zal overwaaien, al stoort de aandacht me ook niet."

Rallyjargon

Hoewel de filmpjes uitstekende propaganda zijn voor het West-Vlaamse dialect begrijpt niet iedereen wat er wordt gezegd. "Dat komt door het specifieke jargon dat in de rallysport wordt gebruikt. Ons notasysteem werkt met de cijfers van de klok. Met een 'rechts drie' of 'rechts 30' kondigen we een bocht van 90 graden aan. Met 'afong', afgeleid van het Franse 'à fond', bedoelen we 'vol gas'.

Ik versta er de ballen van 👌😂😂😂🇧🇪

Geplaatst door Funny Videos Belgium op zaterdag 19 mei 2018

Jean-Marc wilde dat ik niet zomaar de nota's voorlas, maar hem echt ging motiveren en pushen. Ik moest zijn twijfel wegnemen. Soms had ik daar wel een dubbel gevoel bij, want ik wou hem ook niet van de baan doen gaan. In dat geval zou iedereen mij met de vinger wijzen natuurlijk."

Andy niet pushen

Vangheluwe kreeg daarna een aanbod om samen te rijden met Andy Lefevere, met wie hij al enkele rally's wist te winnen. "Het klikt tussen ons, want we zitten op verschillende vlakken op dezelfde golflengte. Met hem gaat het er wel helemaal anders aan toe in de wagen. Pushen is onnodig.

Decloedt heeft de rallywereld ondertussen vaarwel gezegd. "Hij kreeg er genoeg van toen zijn nieuwe Subaru veel problemen kende en is in 2010 volledig gestopt. Maar we hebben nog steeds af en toe contact, zeker wanneer de filmpjes weer eens de ronde doen. 'Het is weer van dat', sms'en we elkaar dan. En soms probeer ik hem al grappend te overhalen tot een comeback om nieuwe beelden te maken. Ik vrees ervoor, maar kijk in elk geval terug op een mooie periode met Jean-Marc."

(Jeroen D'hulster)

De fragmenten zijn ondertussen meer dan tien jaar oud, maar duiken elk jaar wel eens opnieuw op. De laatste post op Facebook werd maar liefst 700.000 keer bekeken en meer dan 5.000 keer gedeeld. "Ongelooflijk hoe die filmpjes blijven meegaan," zegt Andy Vangheluwe, een 42-jarige treinbestuurder uit Beitem. Hij was van 2006 tot 2008 copiloot slash motivator van Oostendenaar Jean-Marc Decloedt. "Op dat moment had ik al enkele jaren ervaring als copiloot. Op een dag belde ik Jean-Marc met de vraag me in contact te brengen met Kris Princen. Terloops vroeg hij me mee als copiloot. Ik stemde toe, op voorwaarde dat we sneller zouden rijden dan 's zondags naar de bakker om pistolets (lacht)."De ervaring van Andy loonde, want de resultaten van Jean-Marc gingen er zienderogen op vooruit. "Jean-Marc reed toen vooral voor het plezier, maar hij had een goede Subaru. Ik dacht dat het wel sneller kon. De onboardbeelden zijn snel een eigen leven gaan leven leiden, eerst via de website van het team en later op Youtube en Facebook. Ik word er op rally's geregeld over aangesproken, zelfs door totaal onbekenden. Ook onder collega's doen de filmpjes al eens de ronde. Ik vraag me soms af wanneer de hype zal overwaaien, al stoort de aandacht me ook niet."Hoewel de filmpjes uitstekende propaganda zijn voor het West-Vlaamse dialect begrijpt niet iedereen wat er wordt gezegd. "Dat komt door het specifieke jargon dat in de rallysport wordt gebruikt. Ons notasysteem werkt met de cijfers van de klok. Met een 'rechts drie' of 'rechts 30' kondigen we een bocht van 90 graden aan. Met 'afong', afgeleid van het Franse 'à fond', bedoelen we 'vol gas'. Jean-Marc wilde dat ik niet zomaar de nota's voorlas, maar hem echt ging motiveren en pushen. Ik moest zijn twijfel wegnemen. Soms had ik daar wel een dubbel gevoel bij, want ik wou hem ook niet van de baan doen gaan. In dat geval zou iedereen mij met de vinger wijzen natuurlijk."Vangheluwe kreeg daarna een aanbod om samen te rijden met Andy Lefevere, met wie hij al enkele rally's wist te winnen. "Het klikt tussen ons, want we zitten op verschillende vlakken op dezelfde golflengte. Met hem gaat het er wel helemaal anders aan toe in de wagen. Pushen is onnodig.Decloedt heeft de rallywereld ondertussen vaarwel gezegd. "Hij kreeg er genoeg van toen zijn nieuwe Subaru veel problemen kende en is in 2010 volledig gestopt. Maar we hebben nog steeds af en toe contact, zeker wanneer de filmpjes weer eens de ronde doen. 'Het is weer van dat', sms'en we elkaar dan. En soms probeer ik hem al grappend te overhalen tot een comeback om nieuwe beelden te maken. Ik vrees ervoor, maar kijk in elk geval terug op een mooie periode met Jean-Marc."(Jeroen D'hulster)