Drie West-Vlamingen zijn eerste Belgen ooit op WK longboard surfen

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Zondag gaat in het Frans-Baskische Biarritz het WK longboard surf van start. Tussen echte surflanden als Australië en Hawaï zal er voor het eerst ook een Belgische delegatie van de partij zijn. Michiel Van Acker (Brugge), Camille Kindt (Bredene) en Sascha Borrey (Oostende) zullen er samen met Isabelle De Waele Pereira (een naar Portugal uitgeweken Brusselse) hun spectaculairste trucs bovenhalen. “Ben je op zoek naar een sport die telkens weer voor nieuwe prikkels zorgt? Dan moét je het longboardsurfen een kans geven”, raden de drie West-Vlaamse surfers ons vlak voor hun vertrek richting Frankrijk aan.

“Voetbal, basketbal, volleybal, tennis, dans… Het is opvallend van hoeveel sporten we proefden vooraleer we onze roeping vonden”, lachen Michiel, Camille en Sascha. “Het mooie aan de surfsport is de onvoorspelbaarheid. De prikkels zijn telkens anders en zorgen voor een kick. Daardoor geraak je het nooit beu.”

Wat houdt surfen op een longboard juist in?

Sascha Borrey: “Het is de oudste en puurste vorm van surfen. De meesten kennen het shortboardsurfen, op een veel kortere surfplank, maar de surfsport werd oorspronkelijk op een longboard beoefend. Longboarden is dus als het ware de oma van het shortboarden. In de jaren 90 verdween het longboardsurfen op het achterplan, maar recent werd het herontdekt. Voor golven van enkel- tot schouderhoogte is een longboard trouwens ideaal. Longboarden draait veel meer rond fun, terwijl shortboarden veel competitiever is.”

“Weinig professionele voetballers lopen met zo’n smile op het veld zoals wij over het strand lopen”

Michiel Van Acker: “In België is het ook gewoon veel interessanter met een longboard te surfen. Onze golven lenen zich daar perfect toe.”

Camille Kindt: “Klopt. Hoe vaak zit je niet in het water met je shortboard, terwijl je eigenlijk veel beter voor je longboard had gekozen?” (de rest knikt instemmend)

Sascha: “Met een longboard werk je veel meer samen met de golf. Je ligt stabieler in het water en voert een soort dans uit met de golf. Longboarden is bijgevolg veel eleganter. Het is belangrijk dat je op de gepaste momenten naar de neus van je plank loopt, om te kunnen versnellen. Als longboarder wil je steeds in de pocket van de golf zitten. Dat is als het ware de top van de golf, waar hij net ‘overslaat’.”

Drie West-Vlamingen zijn eerste Belgen ooit op WK longboard surfen

Michiel: “Op dat punt van de golf kan je het best tonen wat je in je mars hebt.”

Waarom verkiezen jullie het longboardsurfen boven het shortboarden?

Michiel: “Mijn hoofddiscipline blijft eigenlijk het shortboarden, maar longboarden is gewoon zo leuk om te doen. Het is eens iets helemaal anders. In het shortboarden surf je agressief en maak je zoveel mogelijk manoeuvres, terwijl het longboarden veel rustiger is, meer laid back.”

Camille: “Terwijl iedereen op een longboard leert surfen, begon ik destijds vrijwel meteen op een korte plank. (lacht) Maar hier in België zijn de golven niet altijd even groot, dus besloot ik op een dag het longboarden toch eens uit te proberen. Ik leende de plank van mijn vader en hoe meer ik me in het longboarden verdiepte, hoe leuker ik het vond. Tot mijn verbazing dwong ik een selectie voor het WK af.”

Zit het longboardsurfen in de lift?

Sascha: “We zien dat meer en meer mensen naar de originele vorm van surfen teruggrijpen. Dus ja, je kan gerust stellen dat het in de lift zit. De wauwfactor van het longboarden ligt lager dan bij het surfen op korte plank. Daardoor is er nog een enorm verschil in budget tussen longboard- en shortboardsurfen, maar de belangstelling voor het longboard wordt gelukkig wel steeds groter.”

Michiel: “Er worden ook vaker longboardevenementen georganiseerd. De sport wordt opnieuw op de kaart gezet. Als ik naar een shortboardwedstrijd kijk, vind ik het altijd gek om de enorme stunts te zien, maar ook longboardwedstrijden zijn best spectaculair. Hoe die toppers zo behendig op hun board kunnen wandelen, dat is écht gek om te zien.”

Drie West-Vlamingen zijn eerste Belgen ooit op WK longboard surfen

Jullie zijn pioniers: de eerste Belgen op een WK longboard surf.

Michiel: “Het wordt super om samen met de beste longboarders ter wereld in het water te kunnen liggen. Niet alleen de wedstrijd, maar ook alles errond. Het wordt een schitterende ervaring waar we enorm veel uit zullen leren. Dit WK is dé kans om het longboardsurfen in België verder op de kaart te zetten.”

Surfers staan bekend voor hun vrije, ongebonden manier van leven: vaak in het buitenland, niet honkvast… Geldt dat ook voor jullie?

Camille: “Het klopt dat we vaak in het buitenland zijn. Samen met Michiel ga ik regelmatig op stage naar naar Portugal en Frankrijk. Daar rijden we dan wat rond op zoek naar de beste golven.”

Sascha: “Ga je nu weer op vakantie? Dat is iets dat ik vaak moet horen. (lacht) Ik zie dat echter niet als vakantie, maar als een nieuwe surfervaring. Gewoon op reis gaan, doen wij bijna niet meer. Als we een paar dagen vrij hebben, zijn we weg om nieuwe surfplaatsen te gaan ontdekken, écht reizen kan je dat niet nomen. We zijn nu eenmaal verslaafd aan het nieuwe, die nieuwe prikkels.”

“Dit WK is dé kans om het longboardsurfen verder op de kaart te zetten”

Michiel: “En die prikkels zijn eigen aan de surfsport. Elke golf is anders, ook al zit je de hele dag op dezelfde plaats. Als je een voetbalmatch speelt, is dat altijd hetzelfde. Voor ons zorgt elke nieuwe golf voor opwinding. Die zoektocht naar dat nieuwe, ook in onze manier van leven, is inderdaad een vorm van verslaving geworden.”

Sascha: “Een dikke verslaving.” (lacht)

Hoe vaak trainen jullie?

Camille: “Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden en mijn studies. Tijdens de week ben ik meestal in Gent, maar op vrijdag kom ik zo snel mogelijk naar huis om te kunnen surfen.”

Sascha: “Ook op vlak van training is er in de surfwereld geen houvast. Het is niet zoals bij ploegsporten, waar er vaste trainingsmomenten zijn. Je bent afhankelijk van de weersvoorspelling en als die goed is, begint het vanbinnen te borrelen. Dat excitement, wij noemen dat de stoke: heerlijk is dat. Dan beginnen we gewoon volledig te flippen.”

Camille: “En dan frutten we naar het water.” (lacht)

Sascha: “Ik denk dat er weinig professionele voetballers zo over het veld lopen zoals wij op het strand richting golven lopen, met een smile tot achter onze oren.”

Michiel: “Belgische surfers zijn misschien bij de meest stoked surfers ter wereld. Wij zijn al blij met golven van 30 centimeter, kan je je voorstellen hoe enthousiast we zijn als we plots golven tot over ons hoofd voorgeschoteld krijgen?” (lacht)

Wat zijn jullie ambities op het WK?

Camille: “De ervaring staat uiteraard voorop. Het is al fantastisch om er bij te mógen zijn. Maar ik wil wel graag de eerste ronde overleven. We worden ingedeeld in poules van vier en de eerste twee mogen naar de volgende ronde. Als ik die poulefase kan overleven, ben ik content.”

Michiel: “Als competitiesurfer wil je altijd zo ver mogelijk geraken, maar ik heb me voorgenomen om vooral van de ervaring te genieten. In het longboarden is de sfeer sowieso wat minder competitief.”

Camille: “Ook naast het surfen is de sfeer overigens geweldig. We verblijven allemaal op dezelfde camping, in een chaletje. Ondanks mijn topsportstatuut zal ik daar ook wel wat moeten blokken, want binnenkort heb ik examens. Ik zal zeker genieten, maar ‘s avonds zal er toch wat gestudeerd moeten worden.” (lacht)

Michiel: “Het leuke aan de landencompetitie is de onderlinge kameraadschap. Elk land staat te supporteren voor hun landgenoot en dat tilt je naar een hoger niveau.”

Sascha: “Vooral tegenover de andere Noordzeelanden willen we laten zien wat we kunnen. Tussen die landen is er altijd wat extra gezonde rivaliteit. Als we bijvoorbeeld tegen Nederland uitkomen, zal er dus wel wat meer druk zijn.”

Michiel: “Hier in België hebben we heel wat surftalent lopen. Mochten wij, zoals bijvoorbeeld de Fransen, elke dag in het water kunnen liggen, zouden we nog veel verder staan. De toplanden? De typische surfnaties zoals Australië, Zuid-Afrika, Costa Rica en Hawaï, maar ook Frankrijk, Engeland en zelfs Italië hebben heel wat toppers.”

Surfen, op een shortboard dan, wordt in 2020 een olympische sport. Denk je dat longboardsurfen in de toekomst ook olympisch kan worden?

Michiel: “Het feit dat surfen olympisch wordt, zal een enorme boost voor onze sport betekenen. Het longboarden zie ik echter niet meteen olympisch worden, vooral dan omwille van die andere vibe waarover we het al hadden. In het shortboarden is the sky the limit, terwijl het in longboarden vooral om genieten draait. Iets wat we in Biarritz zeker zullen doen.”

Michiel Van Acker: “Geef niet op, vallen hoort erbij”

SB
SB

Woonplaats: Brugge.

Leeftijd: 22.

Beroep/studie: werkt als sporttechnicus bij Sport Vlaanderen in Nieuwpoort.

Hoe lang surf je al? “Het is momenteel mijn twaalfde jaar.”

Welke sporten heb je nog beoefend? “Ik heb lange tijd bij FC Varsenare gevoetbald. Daarnaast deed ik ook nog aan zaalvoetbal, triatlon, tennis, waterpolo bij BZK… Ja, ik was een bezige bij.” (lacht)

Waarom koos je voor surfen? “In een informatieboekje van Bloso zag ik informatie over een surfkampje. Ik was meteen verkocht en ben het blijven doen.”

Palmares: “Samen met Camille was ik al op het WK shortboard voor junioren in Californië aan de slag. Daarnaast werd ik al eens Belgische kampioen shortboard bij de -16, één keer Belgisch kampioen longboard en één keer Belgisch kampioen shortboard. Dit jaar werd mijn longboardtitel door Sascha gestolen.” (lacht)

Ultieme tip voor mensen die het zelf ook eens willen proberen: “Niet opgeven. Zelfs ik val nog regelmatig tijdens het surfen. Het hoort er gewoon bij, het belangrijkste is dat je eruit leert.”

Favoriete surfbestemming: “Californië vond ik echt de max, maar Costa Rica was omwille van de natuur toch nog extra speciaal.”

Camille Kindt: “Al twee keer naar WK shortboard”

SB
SB

Woonplaats: Bredene.

Leeftijd: 20.

Beroep/studie: eerste jaar regentaat lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie aan de Arteveldehogeschool in Gent.

Hoe lang surf je al? “Al meer dan tien jaar.”

Welke sporten heb je nog beoefend? “Ik speel nog altijd volleybal bij De Haan, in tweede provinciale.”

Waarom koos je voor surfen? “Ik ben erin gerold via mijn familie. Mijn broer en mijn vader surfen, het zit dus in mijn genen. Bovendien baten mijn vader en mijn oom de surfclub in Bredene uit.”

Palmares: “Ik nam al twee keer deel aan een WK shortboard bij de junioren dames, in Californië en Japan. Daarnaast werd ik eens negende op het EK en behaalde ik meerdere Belgische titels.”

Ultieme tip voor mensen die het zelf ook eens willen proberen: “Niet twijfelen, een plank nemen en gewoon gaan. ‘Dat is niets voor mij’, is iets wat ik vaak hoor, maar het is een sport voor iedereen en voor alle leeftijden. Probeer het gewoon en je zal verkocht zijn.”

Favoriete surfbestemming: “Costa Rica. Ik ben daar ondertussen al vier keer geweest en de geweldige sfeer die er hangt valt simpelweg niet te beschrijven.”

Sascha Borrey: “Surfen doe je vanuit je ziel”

SB
SB

Woonplaats: Oostende.

Leeftijd: 25.

Beroep/studie: is bezig met de opstart van zijn eigen surfwinkel op oosteroever in Oostende. The Under the Lighthouse Surfshop zal in oktober 2019 de deuren openen.

Hoe lang surf je al? “Ondertussen al 15 jaar.”

Welke sporten heb je nog beoefend? “Ik heb gezwommen, deed aan voetbal, basketbal, tennis, skateboarden, snowboarden…”

Waarom koos je voor surfen? “Het was een zoektocht naar een sport die me geen routine, maar vrijheid gaf. Surfen is de enige sport die me dat kan bieden en me blijft uitdagen.”

Palmares: “Het wordt mijn allereerste WK. Op mijn eerste BK van afgelopen november in het Franse Vieux Boucau pakte ik meteen de Belgische titel.”

Ultieme tip voor mensen die het zelf ook eens willen proberen: “Als je niet vindt welke sport er bij je past en je gek wordt van routine: neem een plank en probeer eens te surfen. Deze sport doe je vanuit je ziel.”

Favoriete surfbestemming: “Costa Rica vond ik ook fantastisch, maar toch kies ik voor Spanje. Je kan er gelijk wanneer met het minibusje naartoe en je hebt er honderden spots om heerlijk te surfen.”

Drie West-Vlamingen zijn eerste Belgen ooit op WK longboard surfen

Drie West-Vlamingen zijn eerste Belgen ooit op WK longboard surfen