Woensdag 21 oktober, 2020

Nieuws uit Oostkamp

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Met twee wandelingen, eentje in Waardamme en eentje in het centrum van Oostkamp, wilde de werkgroep Trage Wegen, een afzonderlijke kern binnen de erfgoedraad van Oostkamp, hun werkgroep beter bekend maken bij de Oostkampse bevolking.

Op de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoedeheeft sp.a Oostkamp haar stand opgebouwd op de parking van de Valkaart waar ze alle passanten aanspreken om mee te helpen zoveel mogelijk warme jassen te doneren.

Deze week werd in Oostkamp de eerste gevelbank officieel ingehuldigd in de St-Elooisstraat in Ruddervoorde. Hij siert daar de voorgevel van Peter Plyson, die er met zijn naaste buren dankbaar gebruik van maakt. De eerste gevelbank werd door de omwonenden warm onthaald en dezelfde avond nog uitgebreid getest. Het idee van de gevelbanken is ontstaan in de naloop van het relanceplan en een aanvulling op de zitbanken die alle Oostkampse dorpskernen sieren.

Ook Koen Naert (31) begint zaterdag 17 oktober aan zijn seizoen. In dit vreemde jaar voor profsporters staat in het Poolse Gdynia immers het uitgestelde WK halve marathon gepland. De Europese marathonkampioen van 2018 verwacht echter niet te veel. "Na zijn lichte blessure willen we kijken hoever Koen momenteel staat", aldus zijn trainer Raymond Van Paemel.

Ze spelen de hoofdrol in verschillende films en computergames en toch zijn ze mysterieus en onbekend. Ninja's vormen al eeuwen de bron van heel wat verhalen: van kille moordenaars tot superhelden die over daken kunnen springen. Ik twijfelde dan ook geen moment toen ik vernam dat er in Oostkamp een rasechte ninjaschool huist. Een ninja met West-Vlaamse tongval die overweg kan met ninjasterren? Laat maar komen.

De speciale editie van Buren bij kunstenaars Oostkamp werd donderdag net voor de gemeenteraad officieel op gang getrokken in aanwezigheid van een groot aantal deelnemers.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Woensdag 14 oktober werden de kinderen van de basisschool De Sprong door Natuur en Bos uitgedaagd om verschillende opdrachten uit te voeren. De kinderen konden daarbij takken verdienen om er dan het mooiste kamp mee te bouwen.

Woensdagavond zijn de drie hoofdwinnaars van het Weekend van de Klant ontvangen in de pas geopende winkel van juwelier Vanquaethem in Oostkamp om hun prijs in ontvangst te nemen.

Woensdag werden de winnaars van de leesactie "bestemming bib!" in de bibliotheek van Oostkamp uitgenodigd.

De 33-jarige man uit Zwevezele die dinsdagavond om het leven kwam bij een verkeersongeval in Ruddervoorde werkte als ceo bij West Deco NV. "Hij groeide door de jaren heen uit van een collega tot een vriend", zegt de aangeslagen zaakvoerder.