Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit Oostkamp

In de Albrecht Rodenbachstraat in Oostkamp in vanmiddag rond half vier brand uitgebroken in de kelder van een appartementsgebouw. De brand ontstond ter hoogte van de elektriciteitskast Dat ging gepaard met een sterke brandgeur en wat rookontwikkeling.

Restauranthouder Olivier Lanszweert verhuist het hele hebben en houden van zijn restaurant Nous in de Brugse binnenstad de komende zomermaanden naar zijn tuin in Oostkamp. "Door die coronamaatregelen werd de capaciteit in onze zaak meer dan gehalveerd. Dat is niet rendabel", zegt Olivier.

Oostkamp heeft zijn relanceplan klaar. Sleutels hierin zijn het stimuleren van de lokale economie en het nieuw leven inblazen van de gemeenschap vol verbondenheid. De start van de officiële terugkeer uit coronatijd werd vandaag gegeven door het volledige gemeentebestuur en afvaardiging van de Oostkampse technische dienst, die instond voor het aangepaste straat meubilair.

De gemeente Oostkamp maakt het deze zomer extra gezellig. Het winkelen krijgt een nieuwe dimensie en de publieke ruimte wordt op diverse locaties zomers en gezellig ingericht. Op zaterdagvoormiddag is er straatanimatie voorzien in het centrum van Oostkamp. Op drie plaatsen staan open feesttenten als locatie voor iedereen die iets wil organiseren voor een beperkt publiek. Zo wil de gemeente helpen om van deze bijzondere zomer een erg gezellige zomer te maken.

Na het vertrek van Andy Vermeulen als directeur van VBS De Sprong in Waardamme en van Nicole Marcus, die vanaf maart volgend jaar volledig opgevolgd wordt door Machteld Van Asbroek, kwamen op de laatste dagen van het schooljaar nog enkele verrassingen uit de bus, waaronder het vertrek van directeur Bieke Wittebolle van VBS De Bosbes in Hertsberge.

Bieke W. (31), de jonge moeder die haar drie kinderen thuis in Varsenare om het leven bracht, timmert aan de weg terug. Nog geen twee jaar na de feiten werkt ze parttime in een wijkgezondheidscentrum. Recent vroeg ze om haar verbod om in West-Vlaanderen te komen op te heffen. Zo kon ze haar moeder gaan bezoeken. Maar die vraag werd geweigerd.

Het bedrijf Ziphius Therapeutics in Oostkamp heeft vandaag aangekondigd dat het tegen de herfst van 2021 een coronavaccin op de markt wil brengen. Dat schrijft De Tijd en werd ons bevestigd door de ceo van het bedrijf Chris Cardon. Het bedrijf zegt veelbelovende resultaten behaald te hebben na verschillende tests en wil in oktober beginnen testen op mensen.

In de voorbije maanden heeft de firma Monument het archeologisch onderzoek uitgevoerd op de gronden waarop de industriezone Rodenbacht momenteel in uitvoering is. Er is een meerperiodensite aangetroffen, met huisplattegronden, een grafveld en een grafmonument.

Deze week heeft de Nationale Veiligheidsraad het licht op groen gezet voor de opening van de zwembaden. Ideaal om op woensdag 1 juli, het begin van de schoolvakantie, weer van start te gaan, ook in het gemeentelijke zwembad De Valkaart. Veel zwemmers, zwemclubs en verenigingen zaten hier al vol ongeduld op te wachten.

Vrijdag 26 juni werd in het Raetshuys in Oostkamp de liberale jongerenafdeling Zedelgem, Oostkamp en Torhout voorgesteld: Jong VLD ZOT. Het is een intergemeentelijke samenwerking geworden tussen drie Open VLD-afdelingen.

Vanaf maandag vuurt Eén opnieuw elke zomeravond een aflevering van 'FC De Kampioenen' jouw huiskamer binnen en kan je de misverstanden van Balthazar Boma, DDT en zelfs Pico Coppens volledig herbeleven. Voor Robin Verrecas bevatten die amper nog geheimen, want de 26-jarige Oostkampenaar mag zich met recht en reden de grootste fan van het land noemen. Hij verzamelt alles wat met de populairste Vlaamse televisiereeks ooit te maken heeft en wat hij niet vindt, knutselt hij gewoon zelf in elkaar. "In de films zijn enkele van mijn eigen replica's al gebruikt omdat het origineel gestolen was."

Elk jaar tijdens het eerste weekend van juli organiseert het Feestcomité Moerbrugge de kermisloop, maar door corona kan deze niet doorgaan en daarom zet het feestcomité volop zijn schouders onder het ontbijt in het wit dat doorgaat in iedere straat in Oostkamp in plaats van in het Beukenpark.