Bomvolle Sint-Pieterskerk in Oostkamp neemt afscheid van voormalig Brugs gemeenteraadslid Dirk Barbier

De begrafenis van Bruggeling Dirk Barbier in de Sint-Pieterskerk in Oostkamp. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Dinsdagmorgen werd in een bomvolle Sint-Pieterskerk in Oostkamp afscheid genomen van Dirk Barbier (74). Deze tandarts op rust was vier jaar lang gemeenteraadslid in Brugge en erevoorzitter van N-VA Brugge.

Met een liedje van Leonard Cohen werd de lijkkist van Dirk Barbier naar voor gedragen in de Sint-Pieterskerk. Zoon Koen schetste, in naam van zijn zus Els en zijn broers Wim en Tom het karakter van zijn overleden vader: “Je had een harde korst, je emoties kon je moeilijk uiten, maar je was een lieve papa.”

Brel

“Je was altijd druk bezig in je tandartspraktijk in Oostkamp, je wou er zo zeker van zijn dat je kinderen konden voortstuderen. Pas op vakantie in het Zwitserse Verbier kwam je tot rust en was je ten volle een familiemens. Je was streng en principieel Vlaams. Je kon je soms ergeren aan Franse uitdrukkingen. En toch was je een grote fan van Jacques Brel.”

“Je leerde ons het prachtige lied ‘Albatros’ van Fleetwood Mac kennen. Aan zee, na je verhuis naar Zeebrugge vond je rust. Hoe graag hadden we samen je 75ste verjaardag nog willen vieren. We hadden er nog zo naar uitgekeken, het werd ons niet gegund, de dood kwam te vroeg”, aldus Koen Dirk Barbier.

Dirk Barbier werd immers op 3 mei 1949 in Brugge geboren en overleed op 30 april in residentie Militza Brugge, drie dagen voor zijn verjaardag. Hij had jarenlang een tandartsenpraktijk in Oostkamp.

Kunstige wandelroute

In de barstensvolle Sint-Pieterskerk zaten naast familieleden heel wat vrienden van Dirk Barbier. Uiteraard tal van partijgenoten van de erevoorzitter van N-VA Brugge, maar ook leden van andere politieke partijen. Wat bewijst dat Dirk Barbier, die van begin 2019 tot eind 2022 Brugs gemeenteraadslid was, over de partijgrenzen heen respect genoot.

Naar aanleiding van zijn overlijden zal N-VA Brugge eind deze maand tijdens de gemeenteraadszitting vragen om Dirks grote droom te realiseren: hij opperde twee jaar geleden het voorstel om een kunstige wandelroute aan te leggen in de Brugse binnenstad, van de vroegere Minnewaterkliniek langs het Begijnhof en het voormalige Sint-Janshospitaal tot aan de nieuwe expohal-in-opbouw BRUSK.

Innemende glimlach

Tijdens de dienst weerklonken Jacques Brels ‘La chanson des vieux amants’ en ‘Have you ever seen the rain’ van Creedance Clearwater Revival. Nummers waarvan Dirk Barbier hield.

Zijn boer Johan Barbier las een brief voor die hij samen met zijn zus Mieke en broer Stefaan geschreven had: “Je had een groot gevoel voor rechtvaardigheid, je was een leidersfiguur en was hulpvaardig. Bovenal had je een brede, innemende glimlach en je was zo trots op je vier kinderen en acht kleinkinderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier