Op bezoek bij de West-Vlaamse finalisten van The Voice van Vlaanderen: “Het is onwerkelijk. Opeens staat heel je leven op zijn kop”

Laura en ‘haar’ finalisten: “Eigenlijk hebben we nu al gewonnen!” © Christophe De Muynck
Bert Vanden Berghe

Ogenschijnlijk moeiteloos palmen ze week na week het publiek en de kijkers van The Voice van Vlaanderen in. Maar vanavond strijden ze voor de grootste eer. Met Christophe Verholle en Lucas Geldof is de kans één op twee dat we een West-Vlaamse winnaar hebben. Wij bezochten hen tijdens een repetitie met hun coach Laura Tesoro. “Straks wacht wel een stevige reality check.”

“Mag ik een fotootje met u?” Zelfs achter de schermen, tijdens de repetities voor de finale van The Voice van Vlaanderen, wordt duidelijk dat Lucas Geldof (17) uit Oostkamp erg populair is. De jongste finalist praat ingetogen – bijna bedeesd – maar op het podium ontpopt hij zich tot een tieneridool in wording, die met zijn gouden stem ook nog eens de oudere generaties inpalmt. Qua kippenvelmomenten hoeft Christophe Verholle uit Roeselare – met 43 lentes de oudste finalist – alvast niet onder te doen. Met zijn ruige stem tovert de Vlaamse Eddie Vedder zelfs songs van Adele en Dolly Parton probleemloos om tot nummers die schuren en tegelijk keihard ontroeren.

Christophe is volop zijn nummers aan het repeteren, terwijl coach Laura Tesoro gefocust toekijkt. Haar brede glimlach en die van hulpcoach Wouter Vander Veken spreken boekdelen. Christophe neemt de tips ter harte, en begroet zijn kompaan Lucas met een stevige knuffel. Ook hij mag zo meteen zijn nummers nog eens inoefenen. “Persoonlijk kijk ik het meest uit naar Careless Whisper van George Michael”, aldus Lucas. “Dat is een nummer dat al van in het begin hoog op mijn lijstje stond en we ook ei zo na speelden in de cross battles. Geen makkelijk nummer, nee. Maar ik kijk er écht naar uit.”

Eigen brood

Christophe opteert straks dan weer voor de klassieker The Sound of Silence. Een nummer waarvan hij hoopt dat het evenveel met hem gaat doen als het duet met Laura vorige week. “Een fantastisch moment”, zo omschrijft hij het. Al geeft hij ook meteen toe dat alles als in een waas gebeurt. “Zelfs nu moet het nog altijd doordringen. Als ze mijn naam op het podium roepen, kan ik het soms nog altijd niet geloven. Het is onwerkelijk. Opeens staat heel je leven op zijn kop.”

In de school waar Christophe werkt, ontwikkelde de bakkerij-afdeling zelfs een heus ‘Christophe’-brood.
In de school waar Christophe werkt, ontwikkelde de bakkerij-afdeling zelfs een heus ‘Christophe’-brood. © Christophe De Muynck

Bovendien leeft het ook heel hard in het Roeselaarse, met overal posters en zelfs de bakkersafdeling van zijn school die nu Christophe-brood verkoopt. “Ongelooflijk”, lacht Christophe. “Gewoonlijk zit ik met mijn bureau in een hoekje van de school, en plots komen ze af met een taart met mijn gezicht op. Ik ben doorgaans iemand die zich eerder goed voelt op de achtergrond, maar nu kan ik me niet wegsteken. Al is dat een ander verhaal op het podium natuurlijk.”

Komende zomer hoopt Christophe alvast nog meer op te treden. “Het zou fijn zijn als het kan met mijn groep Blain. We kregen al heel wat aanvragen binnen, maar ik denk niet dat ik er meteen mijn job voor ga opgeven. Met een gezin is financiële zekerheid belangrijk. Bovendien is het ook hard werken, het is niet allemaal glitter en glamour. Of ik The Voice wil winnen? Natuurlijk hoop je daar op, maar ik ben nu al ongelooflijk dankbaar. En eerlijk? Ik ga minstens even blij zijn voor een andere winnaar.”

Kansen grijpen

Lucas mikt naar eigen zeggen wél op een carrière na The Voice van Vlaanderen. Meer nog, sinds vorige week overweegt hij om er na zijn zesde middelbaar volop voor te gaan en zijn studies op pauze te zetten. “Nu zie ik echt wel dat het mogelijk is en ik wil die kans dan ook met beide handen grijpen. Ik herinner me nog die tweede voorronde, nog vóór de blind auditions. Ik kwam toen lijkbleek en trillend buiten. Dat ik vandaag hier zou staan, had ik nooit durven denken.”

Lucas: “Ik ben serieus aan het overwegen om na mijn middelbaar er volop voor te gaan.”
Lucas: “Ik ben serieus aan het overwegen om na mijn middelbaar er volop voor te gaan.” © Christophe De Muynck

Het scheelde overigens niet veel. Zowel Christophe als Lucas werden na de blind auditions opgepikt door coach Jan Paternoster, maar toen ze afvielen, viste comeback coach Laura Tesoro hen weer op. En met succes, want Lucas en Christophe zingen de finale waarin ze uitkomen tegen twee kandidaten uit het team van Koen Wauters en Mathieu Terryn. Jan Paternoster moet dan weer lijdzaam toekijken, net als coach Natalia.

“Winnen? We willen vooral onze coach Laura trots maken!”
“Winnen? We willen vooral onze coach Laura trots maken!” © Christophe De Muynck

Lucas wil nog niet te veel denken over wat hem te wachten staat na de finale. “Hierna komt wel even een reality check”, denk ik. “De laatste twee weken heb ik school genegeerd, maar dat ga ik vanaf maandag inhalen. En mijn zomer? Ik hoop dat ze mij bellen voor optredens. Maar eerst nog die finale. Ik heb geen idee wie er gaat winnen straks. Ik zal ook niet te ontgoocheld zijn als ik niet win, denk ik. Zolang Christophe en ik Laura trots kunnen maken!”

Coach Laura Tesoro geeft de ultieme tip: “Nu vooral genieten!”

Als Comeback Coach viste Laura Tesoro niet alleen de twee West-Vlamingen op, maar levert ze meteen ook de helft van de finalisten. “Die finale kan voor mij al niet meer stuk, nee”, grijnst Laura. “Ik ben echt heel trots op die twee. Het zijn twee topkandidaten die ook nog eens harde werkers zijn. Elke repetitie blijven ze groeien. Het enige wat ik moet doen, is er mee voor zorgen dat deze twee vrijdagavond gaan shinen. Ik ben er ook van overtuigd dat ze dat zullen doen. Voor mij hebben we al gewonnen. De winst zou natuurlijk mooi meegenomen zijn, maar ik weet uit ervaring (in 2014 werd Laura tweede in The Voice, red.) dat het geen must is.” (lacht)

Als we vragen welke tip ze de twee West-Vlamingen nog meegeeft, twijfelt Laura niet: “Genieten! Ik heb het al elke week gezegd: jullie hebben hard gewerkt, jullie kúnnen het dus. Het enige wat jullie moeten doen, is gewoon echt genieten.”

‘The Voice van Vlaanderen’ – de finale, op vrijdag 26 april om 20.40 bij VTM.