Maak kennis met de muzikale familie van The Voice-finalist Lucas (17): “Het zit al generaties in onze genen”

We zien Vera Lenaers, Koen Geldof, Lente Geldof, Lucas Geldof, Louis Geldof en vooraan Leon Geldof met Bruno. (foto GST)
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

We zagen vrijdag hoe Lucas Geldof (17) uit Oostkamp doorstootte naar de finale van The Voice op VTM. Een mooi parcours voor het jonge muziektalent, maar de liefde voor muziek zit ook in de familie. De familie Geldof is een gezin met vier studerende kinderen en drukke professionele loopbanen, maar de passie voor kunst en vooral muziek is heel erg aanwezig. Een gezin waar de kinderen, elk op zijn of haar eigen manier maar gesteund door de ouders, de kans krijgen om zich helemaal te ontplooien.

De muzikale genen zitten al generaties in de familie. “Mijn grootmoeder was operazangeres in de opera van Gent en mijn vader had zijn passie binnen het domein van voordracht en dictie in het kunstonderwijs”, weet Koen Geldof (45) te vertellen.

Zelf heeft hij van thuis uit alle kansen gekregen om zijn muzikaal talent te ontwikkelen. Hij begon met drummen op 9-jarige leeftijd en studeerde in Hasselt binnen het domein klassiek slagwerk met de grootste onderscheiding af. “Daarna was het in eerste instantie de bedoeling om een muzikale beroepscarrière uit te bouwen, maar net voor de inschrijvingen aan het Lemmensinstituut bekroop de angst mij een beetje en heb ik voor de studies als arts gekozen”, gaat hij verder.

Een uitlaatklep

Koen speelde wel in verschillende bandjes en won het Limburgs Rock Concours met Nostoc en speelde op Marktrock in Leuven. Op 21-jarige leeftijd werd de combinatie optreden en zijn studies te zwaar, waardoor hij tien jaar lang niet meer optrad.

“Toen we in Oostkamp zijn komen wonen, hoorde ik aan de schoolpoort dat er een drummer werd gezocht voor de coverband Perfect Match, iets waarvoor ik me aangesproken voelde.”

Koen heeft Perfect Match eventjes on hold gezet door het drukke muzikale leven van zijn kinderen. Maar het drummen laat hij niet. Het is ook een uitlaatklep voor hem, zeker als hij samen met Louis in de muziekkamer is.

Muzikale kinderen

De passie voor muziek heeft papa Koen duidelijk doorgegeven aan zijn kinderen Lente (17), Lucas (17), Louis (15) en Leon (11). Lente en Louis waren al op televisie te zien in het programma ‘James de Musical’ en ondertussen hebben we ook vernomen dat Louis mee mag optreden in de Lotto Arena met James.

Lucas is momenteel een van de kandidaten die in de finale staat van ‘The Voice’ van Vlaanderen. Alles begon bij de ‘Battles’, met coach Jan Paternoster. De jongste van het gezin, Leon heeft ondertussen zijn eerste stappen gezet in het amateurtoneel. Hij speelde mee in ‘Peter Pan’ van het toneelgezelschap Were Di uit Oostkamp. Hij studeert zang aan het Conservatorium in Brugge en weet ons te vertellen dat hij ofwel zanger wil worden ofwel iets met dieren wil doen.

Hun muzikale carrière combineren met hun studies is niet altijd evident. Lucas studeert Latijn-Wiskunde, Lente studeert Humane wetenschappen en Louis Latijn-Grieks. “De combinatie muziek en school is enkel mogelijk dankzij de goede afspraken die er gemaakt worden met elk van de scholen. Zo moeten er al eens lessen gemist worden en vallen veel tv-opnames in de examenperiodes. Zo gebeurt het ook al eens dat er examens reeds vooraf afgenomen worden.”

Zalige momenten

“Als we naar een opname gaan, dan pak ik een curverbox in met broodjes, drank en de te studeren cursussen zodat ze in de tijd dat er moet gewacht worden gestudeerd kan worden. We zijn ook veel op weg met de kinderen en de tijd die we dan samen in de wagen hebben, zijn zalige momenten voor mij”, vertrouwt mama Vera (43) ons toe.

“We kunnen op die momenten ook over alles spreken of gewoon genieten van de stilte. Maar het is altijd een hele organisatie om naar Vilvoorde of Antwerpen te rijden als de kinderen elk hun eigen opnames hebben. Maar ik leef dan ook zeer sterk mee met hen en dat is al eens te merken als we, zoals in The Voice, gefilmd worden”, lacht Vera.

Als we polsen naar haar muzikale talenten, antwoordt ze: “Ze zijn er dan nog niet uitgekomen. Laat mij maar zoveel mogelijk de praktische zaken regelen en voor mijn gezin zorgen zodat alle vier mijn kinderen alle kansen krijgen om zich te ontplooien.” “Daarom noemen we haar dan ook onze momanage”, voegt Louis er nog guitig aan toe.

De speciale band van Lente en Lucas

Lente en Lucas (17) beleven elk op hun eigen manier The Voice van Vlaanderen, waar Lucas in schittert. Maar Lente steunt haar broer onvoorwaardelijk om zijn droom waar te maken.

Ze hebben een speciale band en begrijpen elkaar heel goed. “We kunnen zeer goed met elkaar praten en denken over veel dingen ook hetzelfde. Maar we steunen elkaar vooral”, vertelt Lente. Nu Lucas vrijdag in de finale staat van The Voice, is de steun van zijn tweelingzus zeer belangrijk.“ Met het volledige gezin willen we er nu voor zorgen dat Lucas genoeg rust krijgt… en hopelijk niet ziek wordt. Zo was ik laatst verkouden en bleef ik zoveel mogelijk op mijn kamer om mijn broer niet ziek te maken.”

Lente is ondertussen zeer druk in de weer geweest binnen het promoteam van Lucas. “Ik heb een hele dag bordjes geschilderd en een groot spandoek gemaakt voor de live uitzendingen, zodat de kijkers zouden zien hoe ze moeten stemmen voor mijn broer.” Maar het gaat toch nog veel verder. Lente had voorafgaand aan de eerste live show een grote beer gekocht waaraan ze een troostend kaartje had gehangen voor het geval Lucas zou afvallen. Samen met Lucas heeft ze die dan gegeven aan Nicole, toen zij de show moest verlaten. “Nu moet ik wel nog iets anders kopen voor komende vrijdag”, grapt Lente erbij. Ondanks dat Lente haar broer door en door steunt, zal ze er in de finale niet bij zijn. Ze is die dag op klasuitstap naar Berlijn. “Maar mijn gedachten zullen zeker bij Lucas zijn en ik hoop dat we op de trein een goede wifi hebben, zodat ik de finale toch kan volgen. Ik zal natuurlijk in de trein iedereen oproepen om dan op Lucas te stemmen.” Hoe trots is ze nu op haar broer? “Heel trots, het is altijd zijn droom geweest. We imiteerden samen dan Michael Jackson. Ik ben zeer blij dat zijn droom uitkomt”, besluit Lente.

Lees meer over: