Fietskot, niet zomaar een stalling, maar een fietshub met verschillende functies

Jelle Vandecasteele, Leen Decoster (projectleider Stad Kortrijk), Axel Weydts en Gilles Vanhecke (projectleider COBRAS). De rode loper zal doorlopen tot de weg om het Fietskot duidelijk aan te geven. Ook komt er nog een groene gevel © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Nooit eerder waren er zoveel fietsers in Kortrijk. In 2023 registreerde de fietstelpaal in de Budastraat voor het eerst anderhalf miljoen fietsers. Om fietsen veilig te kunnen stallen opent de stad een gloednieuwe bewaakte servicefietsenstalling in de Leiestraat, goed voor 90 plaatsen. Je vindt er ook een doe-het-zelf herstelhoek, (laad)lockers en een bpost Pakjesautomaat.

Fietskot werd ontworpen door Jelle Vandecasteele van COBRAS Interiors uit Heule. Er is plaats voor 90 fietsen, met een gratis publiek toegankelijk gedeelte voor 70 fietsen en een gedeelte voorbehouden voor 20 abonnees. Voor 60 euro per jaar hebben zij 24 op 24 toegang tot het afgesloten gedeelte, te bereiken met badge. Intussen hebben al 15 mensen daarop ingetekend. Er zijn ook plaatsen voorzien voor bakfietsen. De elektrische deelbakfiets van Monkey Donkey op de Grote Markt is vanaf nu hier te vinden. De camerabewaking wordt opgevolgd door Parko.

“Fietsen worden ook duurder. Daarom wordt het steeds belangrijker om een goede, veilige stalling te hebben” – Axel Weydts

“Er wordt steeds meer gefietst in Kortrijk. Fietsen worden ook duurder. Daarom wordt het steeds belangrijker om een goede, veilige stalling te hebben. Fietskot biedt hiervoor de perfecte oplossing. Maar we bieden meer dan alleen een stallingsplaats: onze uiteenlopende services maken fietsen nog comfortabeler en zorgeloos. Fietskot zal uitgroeien tot een ware fietshub, gelegen in het hart van de stad op de drukste fietsroute van Kortrijk”, zegt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit.

In Fietskot vind je ook een herstelhoek om je eigen fiets te herstellen en staat er een automaat waar je reserveonderdelen zoals fietslichtjes, verschillende types binnenbanden en sloten kan aankopen. “Bovendien zijn er lockers beschikbaar waarin fietsers bijvoorbeeld hun helm kwijt kunnen, maar ook shoppers kunnen hierin hun boodschappen achterlaten tijdens een afsluitend etentje of terrasje. De lockers gaan na 12 uren automatisch weer open om wangebruik te vermijden”, aldus Weydts.

Een deel van de lockers wordt voorzien met oplaadmogelijkheden voor fietsbatterijen. Ook een bpost Pakjesautomaat is voorzien en in het najaar zal je er de nieuwe deelbuggy’s van Strollo kunnen ontlenen. De openbare fietsenstalling is 7 op 7 toegankelijk van 6 uur ‘s morgens tot 2 uur ‘s nachts. Voor abonnees is de fietsenstalling altijd toegankelijk met een badge.

Een plaatsje reserveren in het Fietskot? Meer info op www.kortrijk.be/fietsparkeren onder de rubriek Fietsenparkings.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier