Nog tot 13 november loopt in de Gasthuiskapel, Gasthuisstraat, de merkwaardige tentoonstelling ‘Dood met de kogel’.
De expo belicht op een genuanceerde manier het verhaal van de deserteurs en soldaten die werden veroordeeld en doodgeschoten voor insubordinatie of moord.
Op het grondgebied van Poperinge werden tijdens de Eerste Wereldoorlog 24 Britse, 14 Franse en twee Canadese soldaten, samen met een Chinese dwangarbeider geëxecuteerd door mannen van hun eigen peloton. Ze moesten hun proces afwachten in de cellen in de kelder van het Poperingse stadhuis.
Blikvanger van de tentoonstelling is een erg groot beeld van een Belgische soldaat, van de hand van de Amsterdamse kunstenaar Anno Dijkstra. Omdat het beeld zo groot is, werd het ter plaatse geassembleerd. Het bestaat nu uit een houten skelet, waarrond geboetseerd is met plasticine. Het is de bedoeling om er een bronzen afgietsel van te maken, en het beeld in 2018 te plaatsen in het stadspark.
Verder zijn op de expo uittreksels van de processen-verbaal, doodsprentjes, laatste brieven enz. van de betrokkenen te zien.
Meisjesschool
Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V): “Er is een nieuwe route toegevoegd aan de mobiele applicatie ‘Poperinge 14-18’. De route leidt langsheen plaatsen verbonden met het executieverhaal. De haltes in Poperinge centrum zijn niet alleen Talbot House, maar ook de dodencellen en de executieplaats bij het stadhuis. Deze site brengt jaarlijks gemiddeld 45.000 mensen naar de binnenkoer van het stadhuis, het bewijs dat dit thema nog altijd vele mensen blijft beroeren. Die route brengt je verder ook nog naar Poperinge New Military Cemetery, de begraafplaats waar maar liefst zeventien geëxecuteerde Britse soldaten liggen.
We passeren langs Poperinge Old Cemetery en Lijssenthoek en gaan zo door naar Proven. In de wei achter de meisjesschool werden daar in december 1914 zes Franse soldaten gefusilleerd. De route steekt de grens met Poperinge over, naar het kasteelpark van Elverdinge, het voormalige strafkamp in Dikkebus, de begraafplaats nabij de gevangenis van Ieper en naar hoeve Six in Loker. Josse De Pauw sprak op de applicatie een aantal toepasselijke gedichten in.”
Ook binnen de muren van de abdij Sint-Sixtus in Westvleteren zijn nog kogelgaten te zien van soldaten die er werden geëxecuteerd.
De tentoonstelling in de Gasthuiskapel, die werd geopend door Vlaams minister-president Geert Bourgeois, is gratis toegankelijk, maandag gesloten. Een zeer uitgebreide bezoekersgids kost 5 euro.
(AHP-Foto MD)
Algemeen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier