“Ze zijn onzichtbaar, maar onmisbaar”: vrijwilligers koken voor artiesten van De Gevleugelde Stad in Ieper

Het team van Lut (66) en Katrien (62) roert al 20 jaar in de potten voor de artiesten van De Gevleugelde Stad. © TP
Redactie KW

Zonder gevulde maag geen acrobatentoeren op het belfort van Ieper. Ver weg van het publiek en applaus roeren Lut (66) en Katrien (62) al 20 jaar in de potten voor de artiesten van De Gevleugelde Stad. Ook na de recordeditie rekent het festival op deze onzichtbare oervrijwilligers. “Maar wat na ons?”

Hier wordt met liefde gekookt! Met passende slogan op de pet verwenden kookvrijwilligers de artiesten van De Gevleugelde Stad zodat ze het voorbije weekend het beste van zichzelf konden geven voor mogelijke boekingen. Een recordaantal bezoekers genoot mee. Gratis. “Daarom blijven onze vrijwilligers onmisbaar”, stelt Jan Victoor, de vrijwillige festivaldirecteur die dit jaar 73 wordt.

Tot middernacht

Twee andere anciens sturen al 20 jaar de kookploeg aan: chef Katrien Victoor (62) en souschef Lut Vandevijver (66). “Ik ben de zus van Jan”, vertelt Katrien. “Intussen engageert bijna heel de familie zich voor het festival. Maar wat na ons? Ik twijfel nog of ik volgend jaar verder doe.”

Over heel het festival gespreid kookt ze voor meer dan 1.500 mensen in de keuken van cultuurcentrum Het Perron. “Van 8 uur ’s morgens tot middernacht, weinig mensen willen dat doen vo’n drol. Er is weinig tijd om zelf te eten, ik probeer tussendoor een eigen broodje te verorberen.”

150 kg spaghettisaus

Haar souschef zorgt voor de culinaire boekhouding en de coördinatie. “De voorbije dagen bereidden we 3.675 broodjes, 200 liter soep, 150 kg spaghettisaus, 80 kg kroketten, 110 kg frieten en 115 kilogram vlees op de barbecue”, somt Lut op. “Hogere hoeveelheden kunnen we niet aan in deze keuken. In de weken voor het festival bereiden we ons goed voor, zodat we maaltijden op maat kunnen afleveren.”

“We koken alsof het voor onszelf zou zijn. Dat maakt het natuurlijk extra zwaar.”

“Dat is een van de redenen waarom Jan niet staat te springen voor een cateraar. Hij weet dat wij de artiesten in de watten leggen met een persoonlijke aanpak. Lust je geen uien of look? Dan maken we een potje apart. Na 22 uur nog een hongertje? We zorgen ervoor. Veganistisch, vegetarisch, eventuele allergieën? We vragen dat allemaal vooraf, bereiden alles zo vers en hygiënisch mogelijk, en koken alsof het voor onszelf zou zijn. Dat maakt het natuurlijk extra zwaar.”

Tienduizenden stappen

Het duo trappelt elke dag tienduizenden stappen bijeen in de keuken. En toch houden ze het al 20 jaar vol. “Het klikt tussen de leden van de kookploeg en het is leuk. We kunnen amper iets zien van de optredens, maar de artiesten tonen zich dankbaar achter de schermen. En soms ervoor: doorheen de micro tijdens hun show. Dat doet deugd”, aldus Lut, die onlangs met pensioen ging. Katrien werkt nog. “Intussen bijna 40 jaar als verantwoordelijke van de keuken in jeugdverblijf De Lork in Kemmel. Mijn ervaring komt van pas voor De Gevleugelde Stad, waarvoor ik telkens een week verlof neem.”

Langetermijnplan

“Katrien is momenteel onvervangbaar”, looft Lut. “Gelukkig bleven we de voorbije edities gespaard van ziekte of ander ongeluk. Om de toekomst te verzekeren, moeten we eens samenzitten met de vrijwilligers en het cultuurcentrum voor een langetermijnplan. Want een Ieper zonder Gevleugelde Stad, dat zou zonde zijn.” (TP)