Wie koopt een exclusieve boekensteun? Kunstenaars in de bres voor ‘t Leeshuus

Veilinghuis De Wit veilt kunstwerkjes van Bekende Vlamingen ten voordele van ‘t Leeshuus. We herkennen van links naar rechts Eric en Tina Vanden Abeele, Raf Bronselaar en Bea De Rouck. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Veilinghuis De Wit veilt kunstwerkjes van Bekende Vlamingen ten voordele van ‘t Leeshuus. We herkennen van links naar rechts Eric en Tina Vanden Abeele, Raf Bronselaar en Bea De Rouck. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

De coronacrisis hakt er bij heel wat vzw’s stevig in. Ook bij ’t Leeshuus in Oostende. In het gezellige pand aan de Groentemarkt verkopen vrijwilligers, vaak mensen met een beperking, tweedehands boeken en kan je ook iets drinken. Tijdens de eerste lockdown moest ’t Leeshuus echter een beroep doen op al hun spaarcentjes. Om hun werking te redden, organiseert de vzw nu een veiling. Tal van kunstenaars maakten een exclusieve boekensteun.

’t Leeshuus bestaat al zes jaar. Je kan er tweedehands boeken kopen, een koffie drinken of gewoon een babbeltje slaan. Bea De Roeck is een van de vrijwilligers. Samen met oprichter Raf Bronselaer staat ze onder meer in voor de coördinatie. “Wij zitten op twee stoelen”, opent ze. “Enerzijds zijn we een literair project. Door de verkoop van tweedehands boeken en tal van literaire activiteiten, willen we zoveel mogelijk mensen de kans geven om boeken te leren kennen. Aan de andere kant zijn we een inclusieproject. Hier gaan vrijwilligers aan de slag, vaak mensen met een beperking. We ontmoeten elkaar met het boek als bindmiddel, dat is onze leuze. We brengen mensen met elkaar in contact en willen iedereen kansen geven.”

Er zijn boekvoorstellingen, leesgroepen, een jaarlijks festival… Met de centen die ’t Leeshuus krijgt van de boekenverkoop, wordt het pand betaald. Er zijn enkel vrijwilligers aan de slag, zo’n 25 enthousiaste mensen in totaal.

Geen steunmaatregelen

Dat ’t Leeshuus op die twee stoelen zit, is een nadeel als het op subsidies aankomt. “Klopt, het is niet altijd gemakkelijk”, zucht Bea. “Tijdens de eerste lockdown moesten we volledig sluiten. Doordat we geen horeca zijn, kwamen we ook niet in aanmerking voor die steunmaatregelen. Uiteindelijk kunnen we nu wel beroep doen op een beetje centen voor de vrijetijdssector, maar dat hebben we nog niet ontvangen. Tijdens de eerste lockdown hebben we al ons spaargeld opgebruikt. Het was ook wel wat wrang; we begonnen eindelijk echt goed te draaien. Er waren veel activiteiten, we hadden veel vaste klanten… We zaten net op kruissnelheid. Zo hadden we bijvoorbeeld ook voor het eerst een flexijobber aangeworven. En dat stuikte dan allemaal in elkaar.”

Ontmoeting speelt ook een erg belangrijke rol bij ’t Leeshuus. “Klopt, het feit dat dat nu ook is weggevallen, is wel zwaar. Niet alleen voor onze bezoekers, maar ook voor onze vrijwilligers. Daarom hebben we het Babbelhuus opgericht. Mensen uit de buurt kunnen een afspraak maken en een een-op-eengesprek aangaan met een van onze vrijwilligers. We merken wel dat dat lukt. Jammer genoeg hebben we ook het gevoel dat er veel van onze bezoekers van onder de radar verdwijnen. Vroeger kwamen ze nog eens aan het raam zwaaien, nu zien we ze niet meer. We hopen dus zo snel mogelijk weer te kunnen opstarten met onze gewone werking. De boekenverkoop mag gelukkig wel nog.”

Netwerk

Maar met de boekenverkoop alleen redt ’t Leeshuus het niet. “We gingen dus op zoek naar een manier om onze werking te steunen. Boeken en steunen… Zo kwamen we uit op boekensteunen verkopen”, lacht Bea. De vrijwilligers spraken hun netwerk aan en konden zo heel wat kunstenaars overtuigen om een unieke boekensteun te maken. Er zitten niet enkel boekensteunen in, ook bijvoorbeeld een handschrift van de Nederlandse schrijver Harry Mulisch wordt geveild.

De volledige lijst van kunstenaars: Bart Van Avermaet, Christophe Vekeman, Crea-atelier Villa Voortman, Erik Vlaminck, Hans Scheire, Herr Seele, Ilse Selhorst, Koen Broucke, Koen Peeters, Koen Vanmechelen, Maartje Elants, Marijke Deweerdt, Mustafa Kör, Rick de Leeuw en Frank Ryckeboer, Roland De Winter, Tania Verhelst, Vic De Raeymaeker, William Phlips, Wim Opbrouck, Xavier Truant en Yves Velter. ’t Leeshuus wil alleszins niet bij de pakken blijven zitten. “Nee, wij zijn hier graag en willen dat alle mensen zich thuis kunnen voelen. We hebben pas onze huisstijl vernieuwd, onze website kreeg een update… We hopen dat we onze werking binnenkort weer kunnen hernemen”, geeft Bea tot slot nog mee.

De kunstwerken zijn te bezichtigen bij veilinghuis De Wit, Torhoutsesteenweg 473-475 in Oostende op vrijdag 15, zaterdag 16, zondag 17, maandag 18, dinsdag 19 en woensdag 20 januari. De veiling vindt plaats op zaterdag 23 januari van 13.30 tot en met 17.30 uur. Bieden kan in de zaal, telefonisch of online via http://veilinghuisdewit.be.