Vzw Triangulo steunt al 20 jaar El Tumbador: “Financiële steun blijft nodig”

Vzw Triangulo steunt al 20 jaar de projecten van Freddy in El Tumbador. We zien vlnr. Freddy De Geytere, Steve De Backere, Jean Pierre De Backere en Hendrik Vandromme. © JG
Redactie KW

Vijftig jaar geleden vertrok de Egemse priester Freddy De Geytere naar El Tumbador in Guatemala om het lot van de koffieboeren te verbeteren. Al twintig jaar steunt de vzw Triangulo zijn centrum Los Reyes, waar inmiddels naast een medisch centrum ook een school en een centrum voor gehandicapten gevestigd zijn.

In 1974 besloot Egemnaar Freddy De Geytere zijn job als leraar aan het VTI van Izegem op te geven en naar Guatemala te trekken in een poging beterschap te brengen in de slechte leefomstandigheden van de lokale koffieboeren in El Tumbador. Zijn vroegere vrienden en collega’s bleven zijn werken volgen en enkelen van hen besloten in 2004 de vzw Triangulo op te richten om hem financieel te steunen. Water was in de regio een probleem en daarom was het eerste project een waterpunt voor de waterwinning. Later volgden nog een revalidatiecentrum voor gehandicapten, een medisch centrum, een tandartsen- en dokterspraktijk en een lagere- en middelbare school. Vele Guatemalteken vinden dagelijks de weg naar het centrum.

Ontmoetingsdag

Doordat Freddy in 2022 ernstig ziek werd, ging het beheer van de projecten sneller dan verwacht over naar de lokale organisatie ABET, een overgang die zeer goed liep, zodat de organisatie op dit moment de dagelijkse leiding heeft. “We zijn blij dat de overgang zo goed verlopen is en het is nu de bedoeling hen ook te leren plannen op lange termijn en zelf te leren budgetteren”, vertelt Triangulo-voorzitter Jean Pierre De Backere. “Het is ook de bedoeling dat ze meer en meer zelffinancierend worden, maar vandaag is onze vzw nog altijd verantwoordelijk voor 55 procent van de financiële inbreng. De financiële steun blijft belangrijk voor de lonen van het personeel, het onderhoud van het centrum en noodzakelijke investeringen in nieuw lesmateriaal.”

Om extra geld in het laatje te brengen organiseert de vzw op zondag 15 september een ontmoetingsdag met barbecue. Kaarten kosten 30 euro. Vanaf 12 uur is er barbecue à volonté, met een gratis aperitief erbij. Vanaf 14 uur is er taart en koffie en aansluitend kunnen de aanwezigen een gokje wagen voor een van de vele prijzen van de tombola. Tijdens de tombola wordt ook een uniek kunstwerk van metaalkunstenaar Marc Vanhecke geveild. Kaarten zijn te verkrijgen bij alle bestuursleden en meer info is te vinden op www.triangulovzw.be.” (JG)