Vrouw uit Oostende gestorven aan Zuid-Afrikaanse variant van coronavirus, zus uit Oostkamp besmet

Redactie KW

In het AZ Sint-Jan campus Henri Serruys in Oostende is het eerste dodelijke slachtoffer van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in ons land gevallen. Het gaat om een 83-jarige vrouw. Ze had geen reisgeschiedenis. “Ook de klachten waren anders”, zegt Hans Rigauts, algemeen directeur van het ziekenhuis. “Niet de typische longklachten, maar wel maag- en darmklachten.” De zus van het slachtoffer, een vrouw uit Oostkamp, is eveneens besmet.

De Oostendse vrouw werd rond 18 december in het ziekenhuis opgenomen. Ze is 83 jaar oud en kwam als ‘geriatrisch profiel’ binnen. Omdat ze positief testte op het coronavirus werd ze al snel naar de covidafdeling gebracht. Maar in het ziekenhuis gingen de alarmbellen af.

“We vonden dat haar testresultaten zeer hoog lagen”, zegt Hans Rigauts, algemeen directeur van het AZ Sint-Jan. “Ze had een hoge viruslading. Vroeger zouden ze zo iemand een superverspreider genoemd hebben.”

Voor verder onderzoek werd de staal naar Leuven opgestuurd. Het ziekenhuis kreeg het resultaat daar woensdag van binnen. “We weten nu zeker dat het om de Zuid-Afrikaanse variant gaat. Voor ons als ziekenhuis maakt dat weinig verschil. Wij stuurden dat staal eerder uit wetenschappelijke overwegingen op. Temeer omdat die vrouw ook niet de typische klachten had die covidpatiënten normaal hebben. Zij had vooral last van haar maag en darmen.”

Geen reisgeschiedenis

Het slachtoffer overleed begin januari aan de gevolgen van het virus. Ook haar zus, een vrouw uit Oostkamp, ligt momenteel nog in het ziekenhuis. Ze werd opgenomen op intensieve zorgen. Zij is het knuffelcontact en mantelzorger van haar 83-jarige zus. Maar geen van beiden heeft een recente reisgeschiedenis. “Dat toont aan dat die variant wel in ons land aanwezig is. Alleen is hij deze keer per toeval ontdekt”, aldus dokter Rigauts.

Lees verder onder de foto

Jan de Keyser, burgemeester Oostkamp.© GST
Jan de Keyser, burgemeester Oostkamp.© GST

Omdat de zus van het slachtoffer in Oostkamp woont, nam men daar ook onmiddellijk zijn voorzorgen. “Als burgemeester ben ik gevraagd om mee toe te zien op het hanteren van de quarantaineregels om verspreiding zeker te voorkomen”, aldus Jan de Keyser, burgemeester van Oostkamp en tevens voorzitter EersteLijnsZone we40.

“Ik ben in nauw contact met de medische coördinator van de eerstelijnszone. De familieleden die contact hadden met desbetreffende besmette dame worden nu verder in kaart gebracht en zullen ook getest worden. De field agent doet hier prachtig werk. Het systeem van tracing zet de verschillende contacten heel duidelijk in schema”, klinkt het.

Zeer besmettelijk

“We zijn bezorgd omdat de eerste signalen erop wijzen dat deze variant qua besmettelijkheid te vergelijken is met de Britse. Sommige virologen vertellen dat het zelfs erger is, kijkend naar de snelheid waarmee de variant zich in Zuid-Afrika verspreidt. Het positieve is dat de variant zich situeert bij een betrouwbare familie die consequent met de quarantaineregels zal omgaan. Ik wens hen alvast veel sterkte toe in deze moeilijke en onzekere periode. Nu we keihard aan het vaccinatiecentrum aan het werken zijn, komt dit nieuws keihard binnen. Maar ik blijf herhalen: hou vol en het komt allemaal goed”, besluit de burgemeester. (TMG/GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.