Zo kan je je laten testen voor je op vakantie vertrekt

Olaf Verhaeghe

Ook op de luchthaven van Oostende kan je je als vakantieganger voortaan laten testen op het coronavirus , en zowat alle bestaande testcentra breiden hun openingsuren én testcapaciteit uit om de vakantie-uittocht mogelijk te maken. Waar en hoe regel je jouw gratis test? Wij zetten het op een rijtje.

Sinds begin deze week kan wie op reis vertrekt online een gratis PCR-test aanvragen. Een negatief testresultaat is voor veel vakantiebestemmingen nodig als je nog niet minstens wee weken geleden een tweede dosis van een coronavaccin hebt gekregen. Wie nog niet de kans kreeg om zich te laten vaccineren, krijgt in juli, augustus en september twee gratis exemplaren aangeboden.

Een code voor die test aanvragen, doe je via mijngezondheid.be . Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen, kan je als ouder een gratis coronatest aanvragen. Daar heb je het rijksregisternummer van je zoon of dochter voor nodig.

Zonder code: 55 euro

Met die code, die tien dagen geldig is, kan je in een van de twintig testcentra en privélaboratoria terecht. Je hoeft voor een test niet per se in je eigen stad, gemeente of buurt te blijven, in tegenstelling tot de regeling voor de vaccinatiecentra. De huisarts is ook een optie, maar voor reizigers is dat allerminst de bedoeling, benadrukt huisartsenvereniging Domus Medica.

Gebruik je die code niet, dan betaal je tot 55 euro per persoon, voor de speciale sneltests – die niet vaak worden aangeboden – loopt de prijs op tot 120 euro. Het is dus erg belangrijk om zélf de code aan te vragen. Moet een arts dat voor jou doen, dan betaal je sowieso de volle pot.

In zowat alle gevallen kom je binnen de 24 uur te weten of je al dan niet positief bent. Dat testresultaat kan je vlot via mijngezondheid.be of in de gratis CovidSafeBE-app terugvinden. Op die site en app kan je ook het digitale coronacertificaat, geldig binnen Europa, downloaden.

Soms wat zoeken

Nu de zomervakantie echt is gestart, dreigt het echter vrij druk te worden in de testcentra. In het extra centrum op de luchthaven van Oostende – speciaal geopend om wie op reis vertrekt op corona te checken – liep de agenda met afspraken de eerste dagen in ijltempo vol. En ook in vele andere West-Vlaamse testcentra is het bij momenten zoeken naar een plaatsje. Wie een reis plant, boekt best tijdig een afspraak in. Op de laatste dag voor je vertrek nog een plekje vastleggen, is riskant, zo klinkt het.

Grote zorgen over de hoeveelheid tests maken de eerstelijnszones zich niet: er is voldoende capaciteit. Zo trok de eerstelijnszone regio Menen het aantal testen op van 100 naar 350 per dag en schaalden ook de regio’s Kortrijk, Houtland Polder, Westkust en de eerstelijnszones in het noorden van West-Vlaanderen hun capaciteit op. Bovendien is er nog ruimte om bij ‘zwarte periodes’ – de heel erg drukke momenten – nog een extra effort te doen. “We zijn absoluut flexibel en volgen de nood van kortbij op”, stelt dokter Lander Vanhee van de eerstelijnszone Westhoek. De openingsuren waarvoor een testmoment kan worden gereserveerd, zijn op de meeste plaatsen ook al (fors) uitgebreid.

Om vakantiegangers te splitsen van wie symptomen heeft of mensen die een hoogrisicocontact hadden, wordt ofwel met aparte reservatieblokken ofwel met gescheiden looplijnen in het testcentrum zelf gewerkt.

Personeel nodig

Testen zijn er dus meer dan voldoende, personeel om die testen af te nemen, lijkt hier en daar moeilijker te worden. “Dat kan een knelpunt zijn, maar ik heb er op zich wel vertrouwen in”, stelt Hanne Vanraes van de eerstelijnszone Midden-West-Vlaanderen. “Het belangrijkste is dat mensen hun afspraak voor een test vastleggen zodat we zicht hebben op hoeveel en wanneer.”

Wie terugkeert van vakantie, heeft afhankelijk van zijn of haar bestemming en vaccinatiestatus nood aan een tweede PCR-test. Ook daarvoor kan je in België een gratis exemplaar afvragen, op dezelfde manier als die voor je vertrek. Bij terugkeer naar België is in vele gevallen ook een ingevuld Passenger Locator Form nodig, net als vorige zomer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.