Voortaan kan je op de Oostendse luchthaven coronatests laten afnemen

Sinds maandagmorgen kan een gratis coronatest afgenomen worden op de luchthaven.©Peter MAENHOUDT
Sinds maandagmorgen kan een gratis coronatest afgenomen worden op de luchthaven.©Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Vanaf maandag is het mogelijk om je op de luchthaven van Oostende te laten testen op corona. Een gespecialiseerd bedrijf is paraat om per dag honderd tests af te nemen. “Indien nodig kunnen we opschalen”, verduidelijkt projectleider Eline Cambier. Wij gingen eens piepen naar de eerste testafnames in de vertrekhal.

Het is best rustig op de luchthaven. De grote vakantie-uittocht moet duidelijk nog beginnen. Maar voortaan moet je niet per se naar de luchthaven afzakken om het vliegtuig te nemen. Je kan er ook terecht voor een coronatest en bijhorend document om naar het buitenland te reizen. Of omgekeerd, zoals Annick Braems (51) uit Leffinge.

Met de fiets

“Ik ben net terug van reis uit Italië, waar we het Garda- en Comomeer hebben bezocht. Omdat we uit het buitenland komen, moet ik een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Dat het op luchthaven kan, is mooi meegenomen. Ik woon hier niet zo ver vandaag en ben gewoon met de fiets gekomen. Binnen enkele minuten kreeg ik het bekende wissertje in de neus en – hop! – was het al voorbij. Gemakkelijk en praktisch.”

Aangenaam is anders, zo’n stokje in de neus krijgen

Ook Brian Ryckeman (36), die als langeafstandszwemmer deelnam aan de Olympische Spelen van 2008 en 2012, schuift aan voor een test. “Ik kom net terug uit het Spaanse Girona, dat als rode zone is aangeduid. Ik was er als coach aanwezig voor de Belgische junioren, die er deelnamen aan het Spaans zwemkampioenschap. Preventief moest ik in quarantaine en nu laat ik dus een test afnemen. ( lacht ) Aangenaam is anders, zo’n stokje in de neus krijgen. Het is opvallend dat ik me nog moet laten testen, want ik ben al volledig gevaccineerd omdat ik als schrijnwerker ook actief ben in woonzorgcentra. Nu, het vaccincertificaat is er nog niet, daarom sta ik dus hier.”

Niet bang voor test

Guillaume Renty (17) en zijn mama An Vansteenkiste (41) laten zich ook testen. “Dinsdagavond vertrekken we op vierdaagse naar Madrid. We hebben onze test makkelijk via een app gereserveerd. Het is best handig om naar hier te komen, want we wonen even verderop nabij de wijk Stene en sportpark De Schorre”, zegt Guillaume. “Ik ben niet bang voor zo’n test, want ik heb er de afgelopen tijd al een drietal laten afnemen.”

100 tests per dag

Het testcentrum zelf is ingericht in de vertrekhal, meteen rechts als je het luchthavengebouw betreedt. “We nemen onze intrek in een kantoor van een luchtvaartbedrijf. We zullen nog banners plaatsen om de zichtbaarheid van het testcentrum te verhogen”, zegt projectmanager Eline Cambier van Spoed Test Corona. “We zijn een Nederlands bedrijf dat ook in Vlaanderen actief is. We ontvingen de vraag om op de luchthaven tests af te nemen en gingen daar graag op in. Onze capaciteit bedraagt momenteel honderd tests per dag, maar dat kunnen we nog optrekken indien nodig. In samenwerking met laboratorium Eurofins is het resultaat van de test tussen de 24 en 36 uur bekend, al mikken we echt wel op die termijn van 24 uur. Mensen kunnen inderdaad gratis tests aanvragen, we hebben wel de indruk dat het voor iedereen een beetje zoeken is naar hoe je het kan aanvragen.”

Vakkundig toezicht

Een andere partner in het verhaal is thuisverpleging Altrio. “Wij stellen één verpleegkundige en twee leerling-artsen ter beschikking om te coronatests af te nemen”, zegt Danny Deflou van Altrio. “We zijn hier paraat van 8 tot 18 uur. Alle tests worden onder vakkundig toezicht afgenomen. Mensen kunnen dus met een gerust gemoed een staaltje laten afnemen.” (TVA)

De gratis PCR-test kan je enkel aanvragen op de website www.mijngezondheid.be . Je bezoek registreren kan op https://trustoneapp.com/registration/belgium/index.html . Wie zich op de luchthaven laat testen, kan er 20 minuten gratis parkeren op de betaalparking.