De winnaars van de Campercontact Awards zijn bekendgemaakt. In België verdient Camperhoeve De Bonterie uit Keiem volgens de gebruikers van Campercontact de titel Camperplaats van het jaar. De Bonterie is een initiatief van Wouter Bonte en vooral van zijn vrouw Ilse Hindryckx. Ilse overleed echter totaal onverwacht in november 2022 en nu zet haar man, melkveehouder Wouter, het levenswerk van Ilse verder.
Camperhoeve De Bonterie is de beste in de categorie camperplaats. “Bezoekers roemen de beschikbaarheid van alle belangrijke voorzieningen, de vriendelijke eigenaar en de rust in het midden van de weilanden. Voor honden is er een hondenweide. Er zijn ook streekproducten verkrijgbaar. Een lange dreef leidt je naar een oase van rust. Je kan de camper parkeren tussen de grazende melkkoeien”, klinkt het bij Campercontact.
Zwartbonte melkvee
De Bonterie is een initiatief van Wouter Bonte (49) en zijn gezin. Hij heeft een melkveebedrijf in de Keiemdorpstraat in Keiem. De naam van camperplaats De Bonterie verwijst naar Wouters familienaam en naar het zwartbonte melkvee op de boerderij. “Tijdens corona speelden mijn vrouw Ilse Hindryckx en ik met een idee om ook een camperplaats aan te bieden”, zegt Wouter.
“Wij verwelkomden hier al mensen uit alle hoeken van de wereld”
“Op haar werk in De Vleugels kwam ze op een gegeven moment in contact met mensen die veel met de camper reizen. Die mensen vroegen Ilse waarom wij daar niet mee zouden beginnen. Het was voor ons een hele stap om dit te realiseren, maar mijn lieve vrouw had veel research en andere voorbereidingen gedaan. Ze heeft dit van A tot Z uitgewerkt en we hebben dan uiteindelijk de stap gezet naar De Bonterie. De eerste jaren was dat meteen een succes, toen we in de coronatijd zaten. Ook nu mogen we zeker niet klagen van de bezetting.”
Plots afscheid
Ruim anderhalf jaar geleden moest Wouter plots afscheid nemen van zijn vrouw. “Op 6 november 2022 overleed Ilse in haar slaap. Dat was heel plots en onverwacht. Hoe heftig het ook was en nog steeds is, we wilden koste wat het kost haar levenswerk verderzetten. Ik moet er ook zijn voor onze drie jonge kinderen Mathis (14), Esther (12) en Alixe (9). Zo zou Ilse het ook gewild hebben. De kinderen zijn heel erg dapper en we worden uitstekend ondersteund door onze familie.”
De erkenning die ze nu kregen van CamperContact, kregen ze niet voor het eerst. “Het is mooi dat we die positieve beoordelingen krijgen. Een signaal dat we op de goede weg zijn. Ik wil nogmaals benadrukken dat dit project en de mooie erkenning volledig de verdienste van Ilse is. Zij heeft dit uitgebouwd en wij zetten haar werk nu verder.”
Het hele jaar open
De Bonterie is het hele jaar open. “Je kan hier zowel tijdens de zomer- als de winterperiode terecht. Je betaalt 12 euro per nacht per camper, inclusief het gebruik van verschillende voorzieningen en de toeristenbelasting. Een hond kost 1 euro per nacht en elektriciteit 3 euro. We bieden verharde plaatsen aan, wat een pluspunt is als het weer wat tegenzit. We startten met negen plaatsen, maar door de drukte bleek dat niet voldoende. Intussen heb ik een vergunning voor een uitbreiding naar 27 camperplaatsen en plaatsten we ook een groenscherm. We mochten hier al verschillende nationaliteiten verwelkomen: Denen, Noren, Australiërs, Nieuw-Zeelanders… Het is boeiend om met al die mensen in contact te komen. Onze bezoekers zien De Bonterie als een ideale uitvalsbasis naar de kust. Je kan van hieruit met de fiets naar zee en het is hier goedkoper dan een camping aan de kust. Maar ook dichter bij huis is het zeker een aanrader, met de vele toeristische trekpleisters in Diksmuide. In De Bonterie bieden we ook heerlijke streekproducten aan, zoals onze eigen koemelk of Keiemse kaas”, aldus Wouter, die zich naast de camperplaats ontfermt over zijn koeien. “Een dagelijkse bezigheid, want de koeien worden elke morgen en elke avond gemolken. Daarvoor komt Etienne, mijn vader van 82 jaar – hij is mijn held – nog vaak helpen.”
Meer info: Keiemdorpstraat 170 in Keiem. Info: debonterie.be of info@debonterie.be.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier