“We zijn een goed team met elk ons terrein”: Fleur en Steven zetten al 20 jaar hun schouders onder Frituur De Passage

Fleur en Steven staan al 20 jaar met hart en ziel in hun frituur De Passage. © WMe by Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Op 7 april was het al 20 jaar dat Fleur en Steven hun schouders onder frituur De Passage zetten. Vorig jaar kreeg die een volledige make-over, inclusief een weerbestendige stretchtent voor de deur. En ondertussen zijn ze klaar voor de toekomst.

Steven Van Hauwaert (51) komt uit de transportsector, honderdduizenden kilometer zat hij achter het vrachtwagenstuur. “Een job die ik ook graag deed, ik reed graag en veel, maar dan kwamen er de rij- en rusttijden…” De fun was er af bij Steven. Dus besloot hij met zijn partner Fleur Vancauwenberghe (45) frituur De Passage over te nemen.

Twee keer wegenwerken

Fleur had al wat ervaring in de horeca op haar teller. Ze bestelde nog bij een beenhouwer, maar ook in de frituur bij café De Voerman in Lichtervelde. “De start was er meteen bonk op. Die frituur staat hier overigens al meer dan 30 jaar, het is hier gestart als frituur Katrientje, ooit verkozen tot de beste van het land.”

Dochter Alexandra en haar vriend Niels starten volgend jaar een eigen restaurant in ’t Gisthuis in Meulebeke

Vanaf 2004 was het dus de beurt aan Fleur en Steven. “We vonden hier meteen onze draai, maar we zijn ook twee keer zwaar getroffen door wegenwerken. Eerst in 2008, later in 2016. Telkens werken die meer dan een jaar duurden en die ervoor zorgden dat we moeilijk bereikbaar waren. Dat voel je serieus hoor, en dan kwam er nog corona. Toen we weer open mochten, in bubbels, hebben we hier een tuinhuisje bij geplaatst om meer volk te kunnen herbergen. In totaal kunnen er hier wel 100 mensen zitten, waarvan 36 binnen in de frituur.”

Dagjestoeristen

Fleur en Steven zijn een goed op elkaar ingespeeld koppel. “We helpen elkaar, maar we hebben eigenlijk elk ons terrein. Fleur de keuken, ik ben de man die de bestelling opneemt. En ja, ook voor wat entertainment zorgt”, lacht Steven. Hij wijst ook naar een foto die in de frituur hangt, van hij en Fleur. “Alles om mee te nemen, uitgenomen mijn vrouw”, titelt het opschrift. “Die moeten ze hier laten”, lacht hij.

Het koppel woont in Pittem, waar Steven ook opgroeide. Fleur is afkomstig uit Egem. “En dat is hier allemaal vlakbij. We hebben volk van overal, ook uit Ruiselede, Ardooie, Ruddervoorde of zelfs Brugge… En in de zomer toch ook veel dagjestoeristen die hier halt houden. Maar over het algemeen genomen is het gros hier toch vaste klant.”

En die hebben ruime keuze, uit meer dan louter frietjes en frituursnacks. “Alles wordt hier vers gemaakt”, zegt Fleur, terwijl ze vis aan het klaarmaken is. “Er komt hier niets uit akers (emmers, red.)”, voegt Steven toe. “Een biefstuk friet, een steak tartaar à la minute bereid, vispannetjes, zelf gekruide en gedraaide balletjes… Fleur is hier de kok.”

Zoon leert voor slager

In zoverre zelfs dat met de eindejaarsfeesten er ook een folder is waarbij je traiteursgerechten kan kiezen, telkens vers en met liefde klaar gemaakt door Fleur. “Het is hier soms ook meer een bistro. De mensen hebben tijd, komen een aperitiefje nemen. We zijn hier bekend om onze picon. En de klanten sluiten af met een ijsje, een volledig menu eigenlijk.”

Het koppel heeft twee kinderen, Alexandra (25) en Amaury (20). “Alexandra zit in de horeca, ze werkt al zes jaar in sterrenrestaurant Marcus. Haar vriend Niels (32) is er ook kok, volgend jaar starten ze hun eigen restaurant in ’t Gisthuis in Meulebeke.”

Zoon Amaury veranderde na het middelbaar het geweer van schouder. “Hij is begonnen als slager bij Patrick Neirynck, hij volgt nog avondschool, maar leert ook al doende in de slagerij in Egem.”

Ook de twee kinderen zitten dus in ‘de voeding’, maar of er opvolging komt…? “We gaan vooral zelf nog een tijdje door”, kaatst Steven de bal terug. “We hebben hier net geïnvesteerd, het hele interieur werd in een nieuw kleedje gestopt. En vooraan kwam er een stretchtent. Die is bestand tegen stevige wind, je zit er droog, maar toch ook buiten. Een geslaagde ingreep.”

Varkenssector

Zelf komt Steven dus uit de transportsector, ook zijn pa zat in het vervoer van varkens en nu komen er ook vaak truckers over de vloer. “We zijn vermeld op Truckfly. Dat is een website waar restaurants vermeld staan waar de truckers ook kunnen overnachten. Wij hebben hier een grote parking, ze kunnen hier perfect staan. En er is hier weinig lawaai. Op die site hebben we lovende recensies. En voor mij is het ook leuk om nog eens met oude collega’s te praten, je hebt daar toch nog een band mee.”

Steven en Fleur doen soms een beroep op iemand die komt afwassen, maar voor de rest doen ze alles alleen. “Het gebeurt wel eens dat ze hier dan tot buiten staan, maar het enige wat je kan doen is olympisch kalm blijven en verder doen. De sfeer zit er hier ook meestal in, er kan hier al eens gelachen worden. Al zie je steeds vaker dat mensen op hun gsm staan te tokkelen.”

En als het weer het toelaat dan durft Steven al eens aan showcooking te doen. “Dan legt hij zijn Whitefire-barbecue aan en bakt hij daar brochetjes. De mensen zien dat graag.”

Klanten worden ook verwend in De Passage. “Deze winter zullen we bij het bestellen van een aperitiefje op zaterdagavond ook een gratis warm hapje serveren.”