“Een moment van reflectie en bezinning”: Diksmuidelingen fietsen vanaf volgende week naar Compostela voor het goede doel

Op de foto herkennen we van links naar rechts Franky Debergh, Jef Boone, Bart Laleman, Cristien Hindryckx, Odette Willaert, Gino Neirinck, Johan Devries, Jean Jacques Buysse, Frank Delancker, Dirk Delanghe, Bart Cool en Jürgen Buysse. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Elf mensen, onder wie twee vrouwen, vertrekken op zaterdag 6 juli vanuit Sint-Jacobs-Kapelle bij Diksmuide naar Compostela. “We fietsen niet zomaar, maar doen dit voor het goede doel: twee scholen voor bijzonder onderwijs in onze regio”, vertelt Jef Boone.

“Naast het gewone onderwijs bestaat ook het buitengewoon basisonderwijs, voor kinderen die speciale hulp nodig hebben door een lichamelijke of geestelijke beperking, door ernstige emotionele of gedragsproblemen of door leerstoornissen”, zegt Jef Boone. “Deze onderwijsvorm is ingedeeld in verschillende types naargelang de nood van de leerlingen. Omdat ieder kind recht heeft op onderwijs waar het zich ten volle kan in ontplooien en deze scholen best wel een steuntje kunnen gebruiken, kozen wij twee scholen als goed doel: Klimop in Diksmuide en De Regenboog in Koekelare. Voor onze sponsoring kozen we voor een wijnverkoop, waarvan de opbrengst ten volle naar de scholen gaat. We mikken op een goede 2.000 euro om te verdelen onder beide scholen.”

Acht fietsers

Een aantal jaar geleden werd er al nagedacht over een rit naar Compostella. “Jef en ik plantten het zaadje tijdens een vergadering met onze Keiemse NSB-vereniging in 2018”, vertelt Franky Debergh. “We fietsten toen met de NSB de frontlijn van Bazel tot Nieuwpoort. Jef kwam recent met het prachtige idee om dit te doen als hij met pensioen was, ik zag het ook meteen zitten. Van het een kwam het ander en we konden een groep vormen met schitterende mensen. We vertrekken nu met acht fietsers, twee scooters en één auto – om de koffers te vervoeren.”

“Dit is een manier om terug te kijken op wat voorbij is, maar ook om vooruit te blikken”

Het plannen van deze tocht nam heel wat tijd in beslag. “Het wordt een rit van 2.044 kilometer, vanaf het beeld van de pelgrim in Sint-Jacobs-Kapelle naar Compostella. Het beeld is een werk van kunstenaar Eddy Malfait. Het plannen en uitwerken van de route, het boeken van de hotels en het voorzien van rust- en eetplaatsen werd nauwkeurig uitgewerkt”, vertelt Jef Boone. “De sfeer in de groep is heel goed, er rijden zelfs twee Oost-Vlamingen mee. Onze route gaat dwars door Frankrijk, via de Pyreneeën naar Spanje en zo naar Compostella. De ritten tellen ongeveer 100 kilometer per dag in Frankrijk, in de bergen gaan we naar 70 kilometer per dag. De uitgerekende datum om in Compostella aan te komen is 29 juli. We keren met het vliegtuig terug naar België op 2 augustus.” De truitjes van de groep werden gesponsord door Kiwanis Diksmuide, die ook nog een cheque van 220 euro overhandigden.

Bezinning

“Ieder van ons heeft zo zijn eigen reden om mee te gaan”, vertelt Jef. Jean Jacques Buysse gaat mee om na zijn pensioen zeker niet in een zwart gat te vallen en te blijven bewegen. Johan Devriese wandelde al eens de laatste 250 kilometer naar Compostella en wil het nu met de fiets proberen. Hij houdt van fietsen in Frankrijk, in Spanje wordt voor hem een nieuwe belevenis. Gino Neirinck vindt het een moment van reflectie en bezinning en wil samen met anderen een leuke tijd beleven. Bart Laleman en Cristien Hindryckx werden door hun kinderen gemotiveerd, leerden negen toffe mensen kennen en gaan de uitdaging met volle goesting aan. “Mijn vrouw Odette Willaert en ik vinden het een manier om tot onszelf te komen en te bezinnen, om terug te kijken op wat voorbij is maar ook vooruit te blikken op wat nog moet komen”, zegt Jef. “Ook de sportieve uitdaging op leeftijd en het mooie landschap spreken ons aan.”

Frank Delancker is chauffeur van dienst en vindt het een eer om met deze groep dit avontuur aan te gaan. “Zeker als we daarmee ook twee goede doelen een zetje kunnen geven. Het wordt een helse tocht met goede en mindere dagen, maar met een fijn groepsgevoel.”

Wie de groep wil steunen, kan daarvoor wijn kopen. Men verkoopt Confidentiel Wit Chardonay, Confidentiel Rosé Syrah/grenache en Confidentiel Rood Merlot aan 10 euro per fles.

Meer info: 0478 98 23 84, Wijnbar Jovino op 0479 41 98 36 of jo_devriese@hotmail.com.

Lees meer over: