https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Café De Macote heeft overdekt terras in westernstijl

Johan Devrekere en Jannique Venant op hun zomerterras.©Luc Vanthuyne
Johan Devrekere en Jannique Venant op hun zomerterras.©Luc Vanthuyne
Redactie KW

Uitbaters Johan Devrekere en Jannique Venant deden zware inspanningen om café De Macote in de Stationsstraat in Wervik achteraan een totaal nieuwe look te geven. Er is onder meer een overdekt zonneterras. “Dat staat helemaal in het teken van western, een thema dat bij jong en oud tot de verbeelding spreekt”, zegt Johan.

In maart 2012 kreeg De Macote nieuwe uitbaters, na maar liefst 23 jaar met André Verhaeghe en Christiane De Cooman aan het roer. Johan Devrekere (61) en Jannique Venant (58) huren het café aan brouwerij InBev. Eigenaar van het historisch pand is Ghislain Nuytten uit Menen. Al wekenlang zijn er in opdracht van de eigenaar onder meer schilderwerken en dakwerken aan de gang. Er zijn ook nieuwe dakgoten. “De gevel van het café is hersteld in haar oude glorie”, zegt Johan. “Uit opzoekingen blijkt dat het gebouw dateert uit 1713.”

“Je kan zelfs iets drinken op een paardenzadel aan een houten ton”

“We kijken ernaar uit om onze klanten opnieuw te kunnen verwelkomen, kosten noch moeite werden gespaard om het kader nog aantrekkelijker te maken. Voor de buurt is de vernieuwde gevel aan het station alvast een leuke opsteker.”

Het café beschikt over een vernieuwd zonneterras in een sfeervolle setting. “Tijdens de pandemie zaten we alvast niet stil”, vertelt Johan. “Het zonneterras is afgesloten en bijzonder kindvriendelijk. Er wordt gewerkt aan een betere toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Rolstoelgebruikers zullen niet langer door het café moeten maar kunnen binnen langs de zijkant.”

Zes laadpalen

Johan en Jannique willen zich ook richten op fietstoerisme. “Zo komen er achteraan zes laadpalen voor elektrische fietsen. Door de mond-tot-mondreclame gaat dat misschien nieuwe klanten met een elektrische fiets aantrekken”, kondigen ze aan. “De mensen per fiets kunnen ook langs de zijkant naar ons terras gaan. De fietsen kunnen ze daar een plaats geven. Dat is ook veiliger want de mensen gaan hun fiets zien staan.”

“Het is achteraan direct heel wat anders. Het mag gezien worden. Zo zal het mogelijk zijn om iets te drinken op een paardenzadel aan een houten ton. We hebben de bomen gesnoeid en gras ingezaaid. Het terras is eigen werk. Er ligt buiten een nieuwe vloer en er komt een glazen wand die open kan staan. We willen meer families met kinderen aantrekken. Er hangt dan ook sfeervolle en opvallende verlichting, en er staat een piano. Vooraan gaan we ook nog een extra terras voorzien”, somt Johan op.

Nachten

Voor corona uitbrak, was café De Macote de klok rond open. “’s Nachts draaide ik een derde van mijn omzet”, zegt Johan. “Het leven is nu voor mij helemaal anders. Soms kroop ik maar om 9 of 10 uur in bed. Die nachten komen toch het eerste jaar niet terug. Nu is mijn leven helemaal anders. Voor corona hadden we in het café 84 zitplaatsen. Door corona en het respecteren van de regels met maar vier aan tafel is dat maar de helft meer.”

“Eigenlijk had het Overlegcomité beter nog drie weken gewacht met de heropening van de horeca en dan volledig de cafés te openen. Nu zijn het dus voorlopig alleen de terrassen. Hopelijk valt het weer mee”, duimt hij. “Maar een restaurant is nog meer afhankelijk van de weersomstandigheden dus we hopen op het beste.” (EDB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.