Voor het eerst sinds Tweede Wereldoorlog geen Waregem Koerse

Redactie KW

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gaat Waregem Koerse, dat sinds 1847 normaal elke dinsdag na de laatste zondag van augustus plaatsvindt, niet door. Dat is al maanden geleden beslist in het kader van de coronacrisis en er komt ook geen alternatieve lightversie. Dinsdag 1 september is in Waregem nu net als overal in het land een doordeweekse werkdag en het begin van het nieuwe schooljaar. Dat wordt wennen aan de Gaverbeek. Maar niet getreurd, op dinsdag 31 augustus 2021 moet de 173ste Waregem Koerse wel plaatsvinden.

Alexander Leroy, uitbater Markt 28

Geen feestelijke Koersedinsdag voor cafébaas Alexander Leroy van Markt 28 en zijn collega’s van de marktcafés. Ze moeten zich dus niet voorbereiden zoals andere jaren, maar rekening houdend met de coronamaatregelen en de kermis die wel nog plaatsvindt zullen de terrassen wel vol lopen. Maar de sfeer zal toch anders zijn dan tijdens de traditionele Koersefeesten van de voorbije jaren.

Geen grote toog buiten, geen dj’s, geen optredens, geen extraatjes

“Dat Koersedinsdag hier een traditionele hoogdag is, een feest voor alle Waregemnaars en alle andere bezoekers, is een open deur intrappen. Maar nu is er geen deur, er is alleen een gewone kermis, weliswaar volledig afgegrendeld met een afsluiting. Het is een aparte zone waarmee de cafés eigenlijk niets te maken hebben. Op die manier leven wij op een ander eiland. Ook op dinsdag 1 september. En het is helemaal anders dan anders: geen grote toog buiten, geen dj’s, geen optredens, geen extraatjes. Alleen een veilig terras met stoelen en tafels die op gepaste afstand van elkaar staan. Zo zal het zijn”, stelt Leroy.

foto DJW
foto DJW

Voor Alexander wordt het dinsdag hoe dan ook een werkdag, net zoals alle andere jaren. Meer nog: in de 31 jaar dat hij actief is in de horeca kon hij geen enkele keer naar de Koerse zelf. Voor hem wordt het dus opnieuw een dag van hard werken en ervoor zorgen dat de klanten vlug bediend worden. “Dat is het lot van een cafébaas. Dat geldt voor elk van de collega’s. Zeker tijdens de traditionele dinsdag van de Koerse komen er normaal duizenden bezoekers naar het stadscentrum. Dat zorgt voor een geweldige sfeer. Nu zal dat anders zijn, want de kermisgangers worden compleet gescheiden van wie een terrasje wil doen en de grote trekpleister is er niet. Enkel twee zones met elk een eigen sfeer, een aparte ambiance. Maar kom, wij mogen al blij zijn dat er kermis is en dat de cafés gewoon mogen openen. Dat is toch al iets, hé”, besluit de uitbater van het populaire café. (DJW)

Burgemeester Kurt Vanryckeghem

foto DJW
foto DJW

Geen Waregem Koerse dit jaar en dat betekent voor burgemeester Kurt Vanryckeghem ook geen vrije dag op dinsdag 1 september. Het weze duidelijk, het wordt komende dinsdag een vreemde dag in Waregem en voor de Waregemnaars.

“Voor het eerst in 50 jaar zal ik niet op de hippodroom te vinden zijn. Ik was er al met mijn ouders, toen ik zes jaar was. Sindsdien miste ik geen enkele editie tot nu in 2020, het jaar dat corona ervoor heeft gezorgd dat wij de Koerse hebben geschrapt. Toch een heel merkwaardig feit in de geschiedenis van Waregem en van de Waregem Koersemaatschappij”, zegt de burgemeester.

Dinsdagavond is er gemeenteraad, terwijl ik in normale omstandigheden op de tribune in de hippodroom zou zitten

Het is traditie dat de Koersefeesten de normale kalender in Waregem overhoop gooit. Zo wordt de gemeenteraad die in principe telkens de eerste dinsdag van de maand plaatsvindt in de kermisweek steevast verschoven naar de volgende dinsdag. Maar dit jaar is dat dus niet het geval. “Dinsdagavond is er gemeenteraad. Wat wil zeggen dat ik die ook zal voorbereiden, terwijl ik in normale omstandigheden op de tribune in de hippodroom zou zitten. Geen paardenfestijn, maar werken: dat is wat dinsdag 1 september op het programma staat. Voor heel veel Waregemnaars zal dat overigens het geval zijn”, denkt de burgemeester.

Voor de bewoners van de stad en voor de paardenliefhebbers is het inderdaad nog steeds wennen aan het idee dat er geen Waregem Koerse is volgende week. “In Waregem wordt er inderdaad zo gedacht en ook geteld. Bij ons wordt meestal gezegd: dat gebeurt nog voor Waregem Koerse en dat zal na Waregem Koerse plaatsvinden. De dinsdag na de laatste zondag van augustus is voor de Waregemnaar dus een heel merkwaardige dag. Je zou het onze lokale nationale feestdag kunnen noemen. Het duidt er in elk geval op hoezeer de Waregemnaar vertrouwd is met die dinsdag en ook hoeveel belang hij er aan hecht”, besluit burgemeester Kurt Vanryckeghem. (DJW)

Bram Vandewalle, ceo Waregem Koersemaatschappij

Bram Vandewalle:
Bram Vandewalle: “We kijken al uit naar 2021.” (foto DJW)

Bram Vandewalle, sinds vorig jaar de nieuwe ceo van de organiserende Waregem Koersemaatschappij, benadrukt dat de schrapping van de editie 2020 de enige mogelijkheid was. “Het bestuur van de maatschappij stond en staat nog altijd volledig achter. Net als de burgemeester overigens. Het was totaal onmogelijk om in de huidige coronaomstandigheden een evenement te organiseren voor 40.000 mensen. Dat zou onverantwoord zijn. En helemaal onveilig ook. Overigens: de Nationale Veiligheidsraad laat zoiets absoluut niet toe. Vandaar dat wij al heel vroeg in de coronacrisis beslisten om Waregem Koerse dit jaar te schrappen en volledig te focussen op de editie 2021.”

Wij gaan nu volop voor de editie 2021. Met een heel stevig programma, enkele verrassende extraatjes en met duizend procent inzet

Was er dan geen kleinschalig alternatief mogelijk? Een Waregem Koerse voor maximaal een paar honderd mensen, wat de Veiligheidsraad wel toelaat, of is dat compleet zinloos? “Dat is inderdaad zinloos, dat gaat gewoonweg niet. Daardoor lopen we de inkomsten van Waregem Koerse mis, maar daar is niets aan te doen. Wij gaan nu volop voor de editie 2021. Met een heel stevig programma, met enkele verrassende extraatjes en met duizend procent inzet. Hetzelfde geldt voor alle medewerkers en ook voor de catering, de tentenbouwers, de tribunefirma’s en alle externen die meewerken aan de Koerse en hun eigen bijdrage leveren. Net als wij is het ook voor hen wachten op volgend jaar.”

Intussen werkt de Koersemaatschappij wel mee met de stad aan Open Monumentendag op zondag 13 september. Die is gewijd aan de hippodroom. “En dat doen we graag. Het wordt voor de bezoekers een bijzondere Monumentendag met een uitgebreide rondleiding in en rond de hippodroom. Zij krijgen de volledige geschiedenis te horen van de locatie in de Holstraat. En tot december kan je in het Bezoekerscentrum Hippo.War ook naar de tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van Waregem Koerse. Zeker de moeite waard!” (DJW)

Hans Maddelein, voorzitter Winkelen in Waregem

foto DJW
foto DJW

Geen vrijaf op dinsdag 1 september voor Hans Maddelein en zijn medewerkers. Terwijl dat normaal wel elk jaar het geval is op Waregem Koerse. “Dat is uiteraard jammer, maar het is niet anders. Wij leven nu al maanden met corona en de daaraan verbonden veiligheidsmaatregelen. Dat is ook zo tijdens de kermisweek. Naast de Koerse zelf die is geschrapt kan ook de Nacht van de Humor op vrijdagavond niet doorgaan.”

Gelukkig zal er nu met de gewone foor toch nog een beetje sfeer in het centrum zijn

“En ook de altijd drukbezochte Jaarmarkt op maandag, dè dag van het Waregemse uitgaansleven zeg maar, vindt niet plaats. Normaal treft iedereen elkaar daar ‘s avonds om een deftig stapje in de wereld te zetten en dan min of meer met een zware kop de dinsdagmorgen aan de Koersedag te beginnen. Deze keer niet dus. Dat blijft eventjes wennen. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen die van deze lokale hoogdag houdt. Gelukkig zal er nu met de gewone foor toch nog een beetje sfeer in het centrum zijn.”

Net als het bestuur van de Waregem Koersemaatschappij denkt ook Hans Maddelein aan volgend jaar, in de hoop dat er dan een degelijk vaccin op de markt zal zijn. “Sfeer doet natuurlijk veel tijdens zo’n dagen. Het gemis daaraan zorgt ervoor dat het voor ons eigenlijk een doodgewone werkweek zal worden. Niet vergeten dat wij na de paardenrennen op dinsdag normaal gezien ook een afsluitend groot vuuurwerk hebben aan de stadionvijvers. Maar ook dat kan dit jaar niet. Deze afsluiter is nog eens goed voor duizenden bezoekers waarvan er velen nadien nog afzakken naar de markt.”

“Met Winkelen in Waregem kijken wij nu uit naar 2021 en dan speciaal naar de dag van de Jaarmarkt. Het had dit jaar de vijftigste feestelijke editie moeten zijn, maar die stellen wij uit tot binnen twaalf maanden. De werkgroep die wij al hadden samengesteld eind vorig jaar heeft nu ruim de tijd om er een groots opgezet feest van te maken. Dat zal dan perfect aansluiten op Waregem Koerse anno 2021!” (DJW)