Vluchtelingen zorgen mee voor warm kerstfeest in onze rusthuizen: “Veel gezelliger dan alleen thuis zitten”

(foto Joke Couvreur) © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

U zal Kerstmis hoogstwaarschijnlijk in familieverband vieren, maar er zijn ook een pak vrijwilligers die zich dit weekend belangeloos inzetten om anderen een fijne kerst te bezorgen. Dat geldt ook bij de vzw Refu Interim, die asielzoekers en erkende vluchtelingen aan vrijwilligerswerk helpt. Zij sturen tientallen mensen uit. “Veel organisaties hebben de grootste moeite om vrijwilligers te vinden, terwijl onze mensen staan te trappelen om te helpen.”

Gezellig met de familie aan het knisperend haardvuur, cadeautjes onder de kerstboom en een rijkelijk gedekte tafel… Het zijn de hoofdingrediënten van Kerstmis. Toch zijn er ook mensen die zich tijdens de feestdagen liever inzetten voor hun medemens.

Ook de vzw Refu Interim, een socioculturele organisatie die erkende vluchtelingen en asielzoekers vrijwilligerswerk bezorgt, stuurt de komende dagen heel wat zonen en dochters uit.

Zij gaan aan de slag in woonzorgcentra en andere non-profitorganisaties om van Kerstmis voor iedereen een feest te maken. “Ons initiatief is gegroeid vanuit een stunt op de Gentse Feesten”, vertelt Nele Van Coillie (30), projectmedewerker voor Zuid-West-Vlaanderen.

“In 2016 organiseerde de vzw Cirq een themadorp waarbij een zeventigtal asielzoekers meewerkten. Het concept sloeg zo hard aan dat er een jaar later een structureel verhaal uit groeide: Refu Interim.”

“Tijdens de feestdagen leren nieuwkomers onze cultuur vanuit de buik kennen”

Ondertussen spreidde de werking zich uit over Oost- en West-Vlaanderen en steken er 2.700 mensen in de database. “1.800 daarvan zijn actief op zoek naar vrijwilligerswerk en dit jaar konden we een goeie vijfhonderd nieuwkomers effectief ook een plek bezorgen. Wij vormen de schakel tussen onze mensen en organisaties die op hun diensten een beroep willen doen.”

Win-winsituatie

Die organisaties zijn onder andere scholen, festivalorganisatoren, verenigingen, sportclubs en rusthuizen. Het is in die laatste sector dat de Refu’ers dit weekend met een brede glimlach de handen uit de mouwen zullen steken.

© JOKE COUVREUR

“En dat doet ons heel veel deugd”, zegt Nele. “Eigenlijk is het een win-winsituatie. Veel organisaties hebben de grootste moeite van de wereld om jonge vrijwilligers te vinden, onze mensen staan te trappelen van ongeduld om er in te vliegen. Bovendien is het voor hen de perfecte manier om Nederlands te oefenen. Ze volgen wel Nederlandse les, maar de omgangstaal is toch nog net iets anders. Zeker in West-Vlaanderen.”

Op kerstavond en Kerstmis zullen heel wat Palestijnen, Syriërs en Eritreeërs – de top drie aan nationaliteiten in onze provincie – de handen uit de mouwen steken.

“Hoewel het lang niet allemaal christenen zijn, is het ook voor mensen met een andere religie belangrijk om de feestdagen in gezelschap te kunnen doorbrengen. Ze kunnen contact leggen met Belgen en leren onze cultuur vanuit de buik kennen. Van doorslaggevend belang voor wie hier een nieuw leven wil opbouwen.”

Hassan (34) helpt in het rusthuis: “Veel gezelliger dan alleen thuis zitten”

Hassan Tabsho (34) vluchtte vier jaar geleden uit Syrië en woont intussen in Ingelmunster. Sinds september werkt hij elk weekend vrijwillig in het Woon- en Zorghotel Heilig Hart in Kortrijk.

“Vooral om te helpen bij de maaltijden. ’s Morgens verzamel ik de afwas van het ontbijt en ga ik langs in elke kamer met een drankje of om de tafel proper te maken. Daarna breng ik de karren met alle plateaus terug naar de keuken. Tot slot help ik mee om de soep en het middagmaal op te dienen en terug af te ruimen. Als er tussendoor nog taakjes zijn, doe ik die natuurlijk met plezier”, aldus Hassan.

Ook zondag, op Kerstmis, is Hassan van de partij. “Sowieso vier ik de meeste feestdagen niet, christelijke noch islamitische, omdat ik altijd alleen ben. Toen ik hier net was, ben ik twee keer uitgenodigd geweest om bij een Belgische familie kerst te vieren, sinds corona gebeurt dat niet meer. Dus dan ga ik liever helpen in het rusthuis. Het is daar heel gezellig, veel toffer dan alleen thuis te zitten.”

Momenteel volgt Hassan verschillende integratiecursussen, zoals Nederlandse les, maar hij hoopt binnenkort te kunnen starten aan een opleiding om zijn economisch diploma uit Syrië te laten gelijkstellen. Het liefste zou hij iets doen met boekhouden of personeelszaken.

In tussentijd kunnen ze ook in het gemeentehuis van Izegem en Ingelmunster rekenen op Hassan om af en toe als tolk bij te springen. Maar welke job hij ook binnenhaalt, in het weekend zal hij nog steeds in het Kortrijkse woonzorgcentrum een handje toesteken.

“In mijn cultuur zijn we het gewoon om omringd te zijn door veel oudere mensen en voor hen te zorgen. Hier is dat precies een beetje anders”, glimlacht Hassan. “Die mensen zijn ook zo dankbaar. Ik doe het vrijwilligerswerk echt heel graag.” (PS)