Benefiet voor SOS SCAD-dorpen in India op zondag 20 oktober: “Strijd tegen sociaal onrecht ligt ons na aan het hart”
Op zondag 20 oktober organiseert de vzw SOS SCAD-dorpen India een tweeledig benefietevenement: ‘s middags kan je in Ter Yde mee aan tafel schuiven voor een solidariteitsmaal en om 15 uur geniet je in het Duinenkerkje van een streepje muziek voor het goede doel. Een van de drijvende krachten achter de vzw, die al vijfentwintig jaar verschillende ontwikkelingsprojecten in India steunt, is Marijke Ven.
SOS SCAD-dorpen India ontstond na het samensmelten van twee Belgische vzw’s: enerzijds SOS Zoutmijnkinderen-India, anderzijds de emancipatieve damesvereniging SCAD Belgium’s Women to Women. Aan de basis van die twee vzw’s lag de niet-gouvernementele organisatie SCAD, wat staat voor Social Change and Development. “Die ngo werd in 1995 opgericht in Tamil Nadu, Zuid India, door dr. Cletus en zijn vrouw dr. Amali. Hun opzet was om de arme bevolking opleiding en de nodige financiële hulp te bieden om de armoede te ontstijgen, en daarbij waren ze aanvankelijk ook sterk begaan met het lot van de zogenaamde zoutmijnkinderen: ruim acht op de tien kinderen die in de regio opgroeiden, moesten om te kunnen overleven de hele dag door zakjes vullen met zout dat hun ouders tegen een hongerloon uit de mijnen delfden”, vertelt Marijke Ven (68), een van de drijvende krachten van vzw SOS SCAD-dorpen India en lid van het Franciscuskoor in Mariakerke.
“De strijd tegen sociaal onrecht is iets wat ons in Mariakerke na aan het hart ligt. Zo hebben we de Werkgroep Broederlijk Delen, er is SOS Palestina, Olijven & Dadels … Als we een benefietmaal organiseren, komen we daarbij vaak dezelfde chef-kok tegen: Jan Wydooghe, met zijn Ambacht Platform. Dat is deze keer niet anders”, aldus Marijke, die met ngo SCAD in contact kwam via haar werk.
vrouwen en kinderen
“De laatste twintig jaar van mijn loopbaan was ik actief bij Groep Gidts, een voorziening voor mensen met een neuromotorische beperking in Hooglede. Dr. Cletus bezocht deze voorziening zo’n 15 jaar geleden om te kijken hoe wij deze mensen ondersteunen. Mensen met een beperking krijgen in India moeilijk toegang tot hulp, tenzij ze tot de kleine rijke elite behoren. Ze worden vaak aan hun lot overgelaten en er wordt op hen neergekeken”, aldus Marijke. Er volgde een periode van wederzijdse uitwisseling. “Samen met een aantal collega’s bezocht ik de projecten van SCAD en wij waren erg onder de indruk. Zo kwam ik in aanraking met de vzw in België die voor sponsoring zorgt en sinds vorig jaar ben ik er voorzitter van, gesteund door mijn echtgenoot Patrick en de andere leden van onze bestuursploeg. Vorig jaar vierden we het 25-jarig bestaan van onze vzw. Met steun van onze sponsors en in het bijzonder de provincie, kunnen we dit mooie werk van integrale dorpsontwikkeling – met nadruk op het lot van vrouwen en kinderen en achtergestelde groepen, waaronder ook mensen met een beperking – voortzetten. Nu de zetel van onze vzw in Oostende zit, hopen we dat we veel Oostendenaars kunnen warm maken om een steentje bij te dragen en dat veel stadsgenoten de weg vinden naar ons benefiet op 20 oktober.”
Ambacht Platform
Diversiteit is de insteek van Ambacht Platform. “Het publiek op mijn kookcursus is een dwarsdoorsnede van de samenleving”, zegt Jan Wydooghe. Dat zijn enerzijds hobbykoks met horeca-ambitie, maar anderzijds ook mensen die het wat moeilijker hebben in onze samenleving. “Ons platform biedt unieke kansen om, aan de hand van een gemeenschappelijke activiteit, het ijs te breken tussen mensen met verschillende achtergronden.” Jan werkt daarvoor samen met Antenne, de sociale kruidenier van Stad Oostende en het dagcentrum De Takel.
Intussen gaan alle zoutmijnkinderen in Tamil Nadu naar school en springt SCAD al bij in meer dan 650 dorpen. “Maar, ruim 35 miljoen mensen moeten er nog altijd rondkomen met slechts anderhalve euro per dag. Ook in 2024 leven sommige bevolkingsgroepen in Tamil Nadu aan de rand van deze toch al niet welvarende maatschappij: melaatsen, zigeuners, slangenvangers, ouderen, mensen met een beperking … SCAD neemt hun lot ter harte, maar de klimaatopwarming – een permanente bedreiging voor water- en voedselvoorziening in deze regio – is nu een grote, zo niet de grootste uitdaging. Bij rampen zoals de tsunami en recent de Covid-19 pandemie, mobiliseert SCAD noodhulp waarbij ook onze vzw extra middelen inzet”, aldus nog Marijke Ven.
Naast het solidariteitsmaal vanaf 12 uur in het ontmoetingscentrum Ter Yde in Raversijde, organiseert de vzw diezelfde dag ook een concert met Maarten, Eva en Sara Decombel van Spilar. Dit vindt om 15 uur plaats in het Duinenkerkje. Het trio brengt er eigentijdse folksongs. Voor het solidariteitsmaal betaal je 35 euro per volwassene of 15 euro voor kinderen tot en met 12 jaar, de inkomprijs voor het concert bedraagt 20 euro (kinderen tot en met 12 jaar gratis). Inschrijven voor het solidariteitsmaal kan nog tot 15 oktober. Voor het concert van Maarten, Sarah en Eva Decombel in het Duinenkerkje kunnen er nog kaarten aan de deur worden gekocht. Achteraf krijgen de bezoekers nog een drankje.
Je kan je inschrijven via mail naar info@scad-dorpen.be. Het bedrag kun je overschrijven op de rekening van SCAD-DORPEN BE02 4748 1823 4140 met vermelding ‘Benefiet (Naam) + CONCERT en/of MAALTIJD + aantal volwassenen + kinderen’.
Warm West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier