“Armoede en ongelijkheid aanpakken in Zuid-Senegal”: fundraisingmaaltijd door SOS Casamance in Oostduinkerke

Het schoolproject in Casamance. (repro MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De vereniging SOS Casamance Vlaanderen organiseert de 10de editie van haar fundraisingmaaltijd om humanitaire projecten te financieren in de straatarme Zuid-Senegalese Casamance.

Touwtrekkers van dit initiatief zijn Sabelle Diatta en haar partner Cyriel Caudron. Sabelle is zelf afkomstig uit de Casamance (het stukje Senegal geprangd tussen Gambia in het noorden en Guinee-Bissau en Guinee-Conakry in het zuiden) en was ooit achtvoudig kampioene dameswielrennen in haar land. Sinds 2000 organiseerde ze meerdere humanitaire wielertochten Dakar-Casamance. Door haar huwelijk in 2013 met Oostduinkerkenaar Cyriel Caudron, verhuisde ze definitief naar Vlaanderen. Samen stichtten ze SOS Casamance.

Kloof dichten

Cyriel Caudron: “Sinds 2014 ondersteunt onze vereniging kleinschalige, duurzame projecten in de regio Casamance (Zuid-Senegal), in overleg met de plaatselijke bevolking. Elk project is erop gericht om de levensomstandigheden van de mensen te verbeteren, met oog voor de meest kwetsbaren. Bedoeling is om de kloof tussen Noord en Zuid weg te werken, waarbij hulp en solidariteit de sleutelwoorden zijn. Wij werken duurzame oplossingen uit om de armoede en ongelijkheid aan te pakken, en ertoe bij te dragen dat er voor iedereen recht op water, gezondheid en onderwijs is.” Sabelle verduidelijkt: “We zijn momenteel actief in de gezondheidszorg, bij de bouw en renovatie van ziekenhuizen en materniteiten, de opleiding van verpleegkundigen, medisch materiaal en materieel. Ook in onderwijs en vorming dragen we ons steentje bij, in de bouw en renovatie van (kleuter)scholen, het toekennen van studiebeurzen, ondersteuning met didactisch materiaal… We hebben meegewerkt aan sociale projecten zoals jeugdhemen en weeshuizen, en het installeren van waterputten met waterpompen op zonne-energie … Dit jaar gaat de opbrengst van de maaltijd integraal naar de renovatie van de materniteit in Baïla.” Op 27 september staan er op het Senegalese menu van de pop-upstore in de Witte Burg in Oostduinkerke: aperitief met bissap, poulet yassa met rijst (kan ook als take-away) en verse exotische fruitsla. (MVO)

Kostprijs is 25 euro per persoon (15 euro voor kinderen onder 10 jaar). Inschrijven via diattasabelle3@gmail.com of cgcaudron@gmail.com én betalen tegen uiterlijk 21 september op BE54 9730 5049 4897.

Lees meer over: