TTC Eendracht Kuurne kan blijven spelen: “Nieuwe maatregelen hebben geen impact”

TTC Eendracht is al 54 jaar actief. © BRU
Redactie KW

Tafeltennisclub TTC Eendracht viert dit jaar de 54ste verjaardag. Sinds 2017 is de club actief met zes ploegen in de competitie. Op vandaag zijn er 33 competitieleden en evenveel recreanten. Het waren enkele jongeren die in de jaren zestig geregeld een partijtje pingpong speelden in het ontspanningsoord ‘den Tap’ die zonder het zelf te beseffen de grondvesten legden voor wat nu TTC Eendracht Kuurne is.

Na een vroegtijdige beëindiging van de competitie vorig seizoen, is tafeltennisclub TTC Eendracht blij de draad opnieuw te kunnen opnemen in de nieuwe competitie. Het vroege seizoenseinde zorgde er echter wel voor dat TTC Eendracht de B-ploeg zag zakken van tweede naar derde provinciale.

“Corona kende ook in onze sport en vereniging verstrekkende gevolgen”, weet secretaris Jan Deprez. “Ik herinner mij nog dat bij het ingaan van de lockdown alle trainingen en competitiewedstrijden met onmiddellijke ingang werden opgeschort. Nu het nieuwe seizoen is aangebroken is deze maatregel gelukkig van de baan, al dienen alle spelers die wensen te komen trainen hun plaatsje digitaal te reserveren. Een maatregel die genomen wordt mocht er toch een besmetting opduiken, zodat we meteen iedereen kunnen verwittigen. Wie een wedstrijd wenst te spelen dient er eveneens rekening mee te houden dat eerst de handen ontsmet moeten worden voor de wedstrijd en zolang hij of zij de wedstrijd niet heeft aangevat, is een mondmasker van toepassing. Enkel tijdens de wedstrijd zelf kan het mondkapje af. Ook de tafels waarop gespeeld wordt dienen geregeld ontsmet te worden.”

Dubbel doel

Maar ook financieel liep de vereniging de afgelopen maanden centen mis. “Onze jaarlijkse quiz en kaarting werden afgelast, net als ons clubkampioenschap en -etentje. Een ander gevolg van corona is dat wij verplicht ons jaarlijks lidgeld voor de competitiespelers dienden op te trekken met 10 euro”, gaat Jan Deprez verder. “Voor de recreanten hebben we gelukkig het lidgeld status quo kunnen houden op 50 euro.” Ook de gemeente Kuurne zorgde onlangs voor een duwtje in de rug van alle erkende Kuurnse sportverenigingen. Om ze wat zuurstof te geven werd beslist dat ze komend seizoen geen jaarhuur dienen te betalen voor de sportinfrastructuur die ze gebruiken.

“Onze vereniging kent al een lange geschiedenis en werd op 31 mei 1966 boven de doopvont gehouden”, zegt Jan Deprez . “Het was onder impuls van André Houfflyn, die ook de eerste voorzitter werd van de tafeltennisclub, dat alles in een stroomversnelling kwam en Eendracht Kuurne werd geboren. Net zoals dit nu nog altijd het geval is, had de club ook toen al een dubbel doel. Enerzijds de tafeltennisbeoefening aanmoedigen en bevorderen en anderzijds de vriendschapsbanden bij de liefhebbers en beoefenaars van het tafeltennisspel nauwer aan te halen. Wie toen lid was betaalde 20 frank (0,50 euro). Een andere belangrijke clubwet toen was dat enkel belangstellenden van ‘het mannelijke geslacht’ zich konden aansluiten, iets waar nu uiteraard geen sprake meer van is.” Eendracht Kuurne ging van zodra het werd opgericht meteen sterk van start. In het seizoen 1966-1967 nam de club met een ploeg deel aan de competitie. Meteen wist Eendracht de stempel te drukken: de Kuurnse jongeren slaagden er in om reekskampioen in derde provinciale te worden. Ook in de provinciale eindronde wist Kuurne eveneens te zegevieren en behaalde het team tevens de beker der nieuwelingen. In januari 1973 kon TTC Eendracht zelfs het provinciaal kampioenschap richting Kuurne halen.

Evolutie

“Tafeltennis heeft de jongste jaren een enorme evolutie doorgemaakt”, verduidelijkt Jan Deprez. “Naast de tafels die evolueerden van een houten kader naar een stalen onderstel met transportsysteem, wijzigde tevens ook de kleur van het blad van groen naar blauw. Daarnaast werd er ook wat ‘gesleuteld’ aan het balletje waarmee het spel wordt gespeeld. Na de zomerspelen van 2000 werd het pingpongballetje immers vergroot van 38 naar 40 mm. Dit werd gedaan om het speltempo te vertragen en het spel aantrekkelijker te maken. Sedert kort doet ook de plastic bal de intrede in het pingpong en vervangt zo de celluloid balletjes. Ook het puntensysteem werd al veranderd en ondertussen werd ook de computer geïntroduceerd bij wedstrijden voor de verwerking van de resultaten.”

“De nieuwe maatregelen die vrijdag werden uitgevaardigd door de regering hebben niet meteen een onmiddellijke impact op tafeltennis. Omdat wij geen contactsport zijn en we meer dan 1,5 meter van elkaar blijven kunnen zowel de trainingen als competitie verder blijven plaatsvinden. Uiteraard blijven we verder inzetten op mondmaskerdracht en het reinigen van handen en tafels en worden uiteraard ook geen handen geschud na de wedstrijd. Ook douches en kleedkamers blijven verder buiten gebruik”, besluit de secretaris. Trainingen worden gehouden bij TTC Eendracht op woensdag tussen 18.30 en 19.30 uur voor de jeugd en in competitieverband tussen 19.30 en 21.30 uur. Op donderdag tussen 20 en 22 uur is er training voor de veteranen en op vrijdag tussen 19 en 21 uur kan iedereen een balletje komen slaan. (BRU)

TTC Eendracht Kuurne

Opgericht in: 1966

Aantal leden: 66

Voorzitter: Frans Vervaeke

Lokaal: Nieuwenhuyse 49 in Kuurne

Ploegen: 6 ploegen in competitie

Doel: Enerzijds de tafeltennisbeoefening aanmoedigen en bevorderen, anderzijds de vriendschapsbanden bij de liefhebbers en de beoefenaars van het tafeltennisspel nauwer aanhalen.

Website: www.ttckuurne.be