Stad Oostende brengt hulde aan vissers en zeelieden die het leven lieten op zee

Aan het Monument der Zeelieden op het Vissersplein vond een bloemenhulde plaats. © ZB
Redactie KW

Zaterdagochtend eerde Stad Oostende de vele vissers en zeelieden die hun leven lieten op zee. Zowel aan het Maritiem Instituut Mercator en aan het Nationaal Monument voor de zeelieden op het Zeeheldenplein werden kleurrijke bloemenkransen gelegd. Heel wat bestuursvertegenwoordigers en familieleden van omgekomen vissers woonden de plechtigheid bij.

Op zaterdag 20 april stond Stad Oostende stil bij alle vissers, scheepsjongens, matrozen en soldaten die hun leven lieten op zee. Samen met haar inwoners bracht de stad hulde aan de ‘helden van de zee’. Om 10.30 uur vond er een plechtige bloemenhulde plaats aan het Maritiem Instituut Mercator. Omstreeks 11 uur startte de vrijzinnige plechtigheid in De Geuzetorre. Vervolgens trok een heuse stoet, onder leiding van de Koninklijke Stadsharmonie van de Sint-Petrus-en-Pauluskerk naar het Monument der Zeelieden op het Vissersplein waar een tweede bloemenhulde volgde.

Na de herdenking werd iedereen hartelijk ontvangen door de Oostendse visbakkers op het stadhuis van Oostende voor een receptie.

Risicovolle job

De visserij blijft een beroep met veel risico’s. In december vorig jaar liet de jonge visser Michael Hubert het leven toen de beveiliging van de vissersboot O.51 Stormvogel brak. Vriend en scheepsmaatje Ilir Devick, die met Michael bedolven werd onder het loodzwaar materiaal, is nog steeds aan het revalideren. Een maand na het tragisch ongeval stapte ook de kapitein Dave Orban uit het leven. Allen zijn enkelen van de honderden vissers die het leven lieten op zee.

Het leven op zee is zwaar werk, maar een job die door onze Oostendse zeebonken wordt gedaan met passie en bewondering voor de natuur en wat ze voortbrengt. In het Maritiem Instituut Mercator worden ieder jaar zo’n veertigtal nieuwe studenten opgeleid in de richting visserij. Zich bewust van de risicofactoren die de job met zich meebrengt, stelt de dan ook veiligheid voorop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier