Speelgoed, schooltassen en Belgische merkkledij: solidariteit uit heel West-Vlaanderen voor gevluchte Afghanen

Redactie KW

“Mijn naam? Anoniem! Ik doe het niet om in de gazet te komen.” De uitbaatster van een modewinkel “uit een West-Vlaams boerengat” reed donderdag met een auto vol Belgische merkkledij ter waarde van 41.000 euro naar het Ieperse Menin Gate jeugdhotel, waar 21 gevluchte Afghanen opgevangen worden. Het is slechts een van vele giften vanuit alle hoeken van het land.

“Dit zijn stijlvolle dameskleren en schoenen, die niet verkocht raakten tijdens de zomersolden. Normaal worden ze opgekocht voor verkoop op markten, maar toen ik de verhalen vernam van deze vrouwen, besliste ik om ze aan hen te schenken”, zegt de anonieme winkeluitbaatster uit een gemeente bij Roeselare. “En ik kom nog terug, want ze hebben nog kinderkledij en handdoeken nodig.”

In de wolken

Razia Arefi (35) was in de wolken en verdeelde de kledij onder de vrouwen. De diep gedecolleteerde stukken in pantermotief brachten hen aan het lachen, maar werden aan de kant gelaten.

Terwijl de vrouwen hun nieuwe Belgische merkkleren pasten, stonden de mannen in voor de strijk van de pas gewassen Afghaanse kledij. Intussen bleven de schenkingen toestromen, zelfs vanuit Genk.

Wereld is van iedereen

Frieda Fleurbaey (66) uit Moorsele bracht schooltassen, kinderschoenen en kledij. “Waarom? De wereld is van iedereen, maar oneerlijk verdeeld. Ik woon in een sociale woning en mijn auto is afbetaald. Geen luxe, maar ik kom niks te kort. En ik hoef niet te vrezen voor mijn leven, in tegenstelling tot deze vrouwen. Het is jammer dat ze moesten vluchten, want er is niks beter dan in je eigen land te kunnen blijven. Al die spullen heb ik gevonden op Facebook Marketplace. Ik kan heel goed afpingelen. Daarnaast gaven mensen mij ook gratis spullen.”

“De Afghanen kwamen in ons land met alleen hun kleren om hun lijf en hoogstens nog een kleine rugzak”, aldus Filip Deheegher, vredesambtenaar van de stad Ieper.

“Ze kunnen een aantal giften gebruiken, maar niet alles. Om te voorkomen dat deze vrouwen en Moeders voor Vrede een eigen triagesysteem moeten opzetten in hun hotel, is een financiële gift veel handiger. Dan kunnen de Afghanen zaken kopen volgens eigen noden, smaak en maat. We mogen hen niet behandelen als kinderen. Dit zijn volwassen opgeleide dames, die daar ook verantwoordelijkheid droegen.”

Onder meer het Poperingse Talbot House geeft gehoor aan die oproep tot financiële bijdrages. Ieper geeft een toelage voor de tijdelijke opvang en hun warme maaltijden tot de asielaanvraag.

Bed, bad en brood

“Eens hun procedure opstart hebben ze recht op bed, bad en brood”, aldus Deheegher. “Vrouwen opvangen die moeten vrezen voor hun leven wegens hun onderwijs en zorg voor andere vrouwen, een sterker statement kunnen we niet maken als vredesstad. Dit zijn eens daden in plaats van verklaringen op papier.”

Ook hoteluitbater Stefaan Vanderstraete doet een duit in het zakje, ondanks de coronacrisis. “Dit jeugdhotel staat al zeventien maanden leeg en we verwachten pas volgend jaar weer onze Britse schoolgroepen. Toch zullen we nu niet de normale toeristenprijs vragen. De gebouwen staan leeg, waarom dan geen humanitaire invulling? Onze tegenslagen zijn totaal niet te vergelijken met wat deze vrouwen overkwam.”

Bijdragen kan op het rekeningnummer van Moeders voor Vrede: BE49646900447071.